Ιδέες για να περάσουν τα παιδιά δημιουργικά την ώρα τους τώρα που έκλεισαν τα σχολεία!

Ιδέες για να περάσουν τα παιδιά δημιουργικά την ώρα τους τώρα που έκλεισαν τα σχολεία!

Ιδέες για να περάσουν τα παιδιά δημιουργικά την ώρα τους τώρα που έκλεισαν τα σχολεία!

Το καλοκαίρι και το κλείσιμο των σχολείων είναι η αρχή της ξεκούρασης και του παιχνιδιού για τα παιδιά. Ανάλογα την ηλικία τους και τα ενδιαφέροντα τους, γεμίζουν τις ελεύθερες ώρες τους με δημιουργικό ή ελεύθερο παιχνίδι και ξεκουράζονται. Μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη να χαλαρώσουν, να αποφορτιστούν και να μην ακολουθούν για λίγο καιρό ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ας δούμε μερικές ιδέες για να περάσουν τα παιδιά δημιουργικά την ώρα τους στο σπίτι, όταν θα κλείσει το σχολείο.

Ελεύθερο παιχνίδι

Το ελεύθερο παιχνίδι αποτελεί μια ωραία και δημιουργική πρόταση γιατί δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να σκεφτούν “έξω από το κουτί”. Σύμφωνα με την Ειδικό Προσχολικής Αγωγής, Χρυσάνθη Στεφανοπούλου, το ελεύθερο παιχνίδι είναι αυθόρμητο, δεν έχει κανόνες, συγκεκριμένο σκοπό και τελικούς στόχους. Τα παιδιά αυτοσχεδιάζουν και δεν καθοδηγούνται από τους γονείς ή τους δασκάλους. Εκείνα επιλέγουν με τι, με ποιόν και πως θα απασχοληθούν. Η διαδικασία του ελεύθερου παιχνιδιού κάνει τα παιδιά πιο ευρηματικά και βοηθά στην κατανόηση της αξίας των απλών πραγμάτων. Επίσης, το ελεύθερο παιχνίδι δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να βαρεθούν και η ανία αυτή είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη τους. Οι ψυχολόγοι επιμένουν ότι πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά να νιώθουν μονοτονία γιατί κερδίζουν εσωτερική ησυχία και τα βοηθάμε να γνωρίζουν τον εαυτό τους. Η ανία ξυπνά τη φαντασία και τη δημιουργικότητα.

Κατευθυνόμενο παιχνίδι

Το κατευθυνόμενο παιχνίδι βασίζεται σε κανόνες και οδηγίες. Συνδέεται με στόχους και αποτελεί μια δομημένη και οργανωμένη δραστηριότητα. Προτείνεται για τα πιο μικρά παιδιά και τα νήπια, γιατί η έννοια του προγράμματος τους προσφέρει ασφάλεια. Επίσης, αυτές οι ηλικίες χρειάζονται ενίσχυση και εμψύχωση. Καλό θα ήταν η εμπειρία των παιδιά να είναι συνδυαστική, δηλαδή κάποιες ημέρες ελεύθερο παιχνίδι και κάποιες ημέρες κατευθυνόμενο.

Επιτραπέζια παιχνίδια

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, επιλέγετε και το επιτραπέζιο παιχνίδι με το οποίο μπορεί να απασχοληθεί.

 

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Διαβάστε ακόμη:

25 σκέψεις που όλες οι νέες μανούλες κάναμε!

Πότε επανέρχεται το σώμα μετά τον τοκετό;

Αυτά είναι όλα όσα θα ήθελα να γνωρίζω πριν την πρώτη μου καισαρική!

Share.

Αφήστε το σχόλιο σας