4&1 τρόποι για να φέρετε τον πελαργό στην πόρτα σας!

4&1 τρόποι για να φέρετε τον πελαργό στην πόρτα σας!

4&1 τρόποι για να φέρετε τον πελαργό στην πόρτα σας!

Ένα από τα συνήθη προβλήματα που καλούνται να διαχειριστούν τα σύγχρονα ζευγάρια είναι η υπογονιμότητα. Τι είναι όμως η υπογονιμότητα;

Τι ΔΕΝ πρέπει να ξεχάσω στις διακοπές των Χριστουγέννων με το μωρό μου

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αδυναμία ενός ζευγαριού να συλλάβει και αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα υγείας. Μάλιστα η πιθανότητα ενός γόνιμου ζευγαριού να πετύχει μια εγκυμοσύνη μέσα σε ένα μήνα είναι γύρω στο 25-30%, ενώ χρειάζονται 2-4 μήνες για την πλειοψηφία των ζευγαριών. Επιπλέον εκτιμάται ότι μόνο το 85% όλων των φυσιολογικών ζευγαριών θα πετύχουν εγκυμοσύνη μέσα σε ένα χρόνο.

Όπως λοιπόν γίνεται κατανοητό η υπογονιμότητα επηρεάζει 1 στα 5-6 ζευγάρια στον Δυτικό κόσμο (περίπου 20%) με μια αυξητική πορεία η οποία οφείλεται σε διάφορα αίτια τόσο γυναικεία (ενδομητρίωση, ηλικία της γυναίκας, ορμονικές διαταραχές)όσο και αντρικά.(Κρυψορχία, στυτική δυσλειτουργία , διαταραχές εκσπερμάτισης).

Ωστοσο πάνω από το 50% των περιπτώσεων υπογονιμότητας οφείλονται σε σημαντικό βαθμό σε ψυχολογικό υπόβαθρο. Μάλιστα, κατά τις διεθνείς βιβλιογραφικές αναφορές ένα ποσοστό μεταξύ του 10-15% των ζευγαριών που εμφανίζουν υπογονιμότητα, δεν έχουν οργανικό πρόβλημα.

Πως λοιπόν θα ενισχύσουμε την γονιμότητα μας;

1. Υιοθετήστε υγιεινή διατροφή και μάλιστα, τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C,με πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες, (φρούτα, λαχανικά) και να αποφεύγετε τα λιπαρά και επεξεργασμένα τρόφιμα .Μην πίνετε πάνω από 200 mg καφέ την ημέρα (1-2 φλιτζάνια).

2. Διατηρήστε ένα υγιές βάρος σώματος. Οι γυναίκες που έχουν χαμηλό βάρος (δείκτης μάζας σώματος ΒΜΙ < 17), κινδυνεύουν να μην μπορούν να παράγουν τις απαραίτητες ορμόνες για την παραγωγή ωαρίων,ενώ οι υπέρβαρες γυναίκες τείνουν να έχουν διαταραχές ωορρηξίας.

3. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ,κάπνισμα. Το κάπνισμα προκαλεί μόνιμη βλάβη στη γονιμότητα και το αλκοόλ αλλάζει τα επίπεδα των οιστρογόνων που είναι υπεύθυνα για την δημιουργία ενός πρόσφορου εδάφους για την εμφύτευση του ωαρίου.

4. Αποδεσμευτείτε από τις συνεχείς αρνητικές σκέψεις και την ανησυχία κάνοντας δραστηριότητες που σας ευχαριστούν.

5. Κάντε σεξ όσο πιο συχνά μπορείτε .Η σεξουαλική επαφή τουλάχιστον μία με τρεις φορές την εβδομάδα ενισχύει τις πιθανότητες για εγκυμοσύνη και κάλο θα ήταν να είναι πιο συντομευμένες τις γόνιμες ημέρες του κύκλου.

Για το babyradio: Νότα Γιανναρά

Η Νότα Γιανναρά είναι πτυχιούχος μαία-εξωτερική συνεργάτιδα των μαιευτικών και γυναικολογικών κλινικών Μητέρα και Ρέα.

ngiannara@hotmail.com

Διαβάστε ακόμη:

Αυτή είναι η διατροφή για maximum γονιμότητα

15 πράγματα που θα καταλάβουν μόνο όσες έμειναν έγκυες μετά από προβλήματα υπογονιμότητας

Αυτό είναι το λαχανικό που ενισχύει τη γονιμότητα των ανδρών

Share.

Αφήστε το σχόλιο σας