Ψάρι στην εγκυμοσύνη. Η συχνή κατανάλωση ψαριού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνει το άγχος

Ψάρι στην εγκυμοσύνη. Η συχνή κατανάλωση ψαριού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνει το άγχος

Ψάρι στην εγκυμοσύνη. Η συχνή κατανάλωση ψαριού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνει το άγχος

Είναι πολλά αυτά που μπορούν να προκαλέσουν άγχος σε μια μέλλουσα μαμά. Η συνεχής προσπάθεια για μια ισορροπημένη διατροφή, η ανησυχία  εάν όλα θα πάνε καλά στην εγκυμοσύνη και τη γέννα, οι ετοιμασίες για να υποδεχτεί το νεογέννητο μωρό της, οι αλλαγές στη ζωή της με τον ερχομό του παιδιού, είναι μερικές από τις συνηθισμένες σκέψεις που μπορούν να προκαλέσουν άγχος σε μια μέλλουσα μαμά.

Πρόσφατη έρευνα δείχνει πως η κατανάλωση ψαριού μπορεί να συμβάλει στη μείωση των επιπέδων άγχους στις μέλλουσες μητέρες, ενώ η χαμηλή κατανάλωση ψαριού μπορεί να οδηγήσει σε ψηλά επίπεδα άγχους.

Έρευνα που έγινε από το Bristol University στην Αγγλία και το Federal University of Rio de Janeiro στη Βραζιλία έδειξε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν συχνά ψάρι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν μειωμένα επίπεδα άγχους. Στην έρευνα έλαβαν μέρος 9,530 έγκυες γυναίκες οι οποίες απαντούσαν σε ερωτηματολόγια καταγράφοντας αναλυτικά τη διατροφή τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αποτελέσματα

Οι γυναίκες που δεν είχαν φάει καθόλου ψάρι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν 53% περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλά επίπεδα άγχους, σε σύγκριση με τις γυναίκες που έτρωγαν ψάρι συχνά. Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, οι έγκυες γυναίκες που είχαν χορτοφαγική διατροφή είχαν 25% περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλά επίπεδα άγχους σε σχέση με αυτές που κατανάλωναν κρέας και ψάρι.

Υδράργυρος: Τα ψάρια και τα οστρακοειδή είναι σημαντικά για μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή όμως περιέχουν υψηλά επίπεδα σε υδράργυρο ο οποίος σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να επηρεάσει το νευρικό σύστημα του εμβρύου. Ο κίνδυνος από τον υδράργυρο εξαρτάται από την ποσότητα κατανάλωσης ψαριών και οστρακοειδών και την περιεκτικότητά τους σε υδράργυρο καθώς διαφορετικά ψάρια έχουν διαφορετικά επίπεδα υδραργύρου.

Συμβουλές για μέλλουσες μητέρες και μικρά παιδιά

Τα ψάρια και οστρακοειδή είναι μια πολύ καλή πηγή θρεπτικών συστατικών όπως υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη. Επίσης τα ψαρικά είναι χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά και πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα. Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο το οποίο συμπεριλαμβάνει και διάφορα ψάρια και οστρακοειδή συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς καθώς και στην υγιή ανάπτυξη των παιδιών μας. Τα ψάρια και τα οστρακοειδή έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά να προσφέρουν, κι έτσι οι γυναίκες και τα μικρά παιδιά πρέπει να τα συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή τους.

Όπως και σε πολλά πράγματα, έτσι κι εδώ ισχύει το «παν μέτρον άριστον»!

Το Food and Drug Administration (FDA) συμβουλεύει τις μέλλουσες μητέρες και τα μικρά παιδιά:

Μην καταναλώνετε μεγάλα ψάρια όπως καρχαρία, ξιφία, μεγάλο σκουμπρί και tilefish καθώς περιέχουν υψηλά επίπεδα υδράργυρου.
Καταναλώστε μέχρι 340 γραμμάρια τη βδομάδα (2 μέτρια γεύματα) μια ποικιλία από ψάρια και οστρακοειδή.
Ελέγξετε τις τοπικές αρχές τι συμβουλεύουν όσον αφορά την ασφάλεια των ψαριών που ψαρεύουν φίλοι και συγγενείς σας από τις ντόπιες λίμνες, ποταμούς και ακτές. Εάν δεν υπάρχουν οδηγίες τότε καταναλώστε μέχρι 170 γραμμάρια ψαριού (ένα μέσο γεύμα) που πιάσατε από ντόπια νερά, όμως μην καταναλώσετε άλλο κατά τη διάρκεια της βδομάδας.

Πηγή: paidiatros.com

Share.
loading...

Αφήστε το σχόλιο σας

loading...

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.