Ο ρόλος της μαίας!

Ο ρόλος της μαίας!

Ο ρόλος της μαίας!

Έφτασε η ώρα να ευλογήσω και εγώ τα γένια μου.

Ο ορισμος της μαιας, όπως αυτός ψηφίστηκε από το συμβούλιο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Μαιών (ICM) στο Durban της Νοτιοαφρικανικής Ένωσης ειναι ο ακολουθος .

Η Μαία αναγνωρίζεται ως υπεύθυνος και υπόλογος επαγγελματίας που εργάζεται σε στενή επαφή με τις γυναίκες για να δώσει την απαραίτητη υποστήριξη, περίθαλψη και συμβουλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της λοχείας, αναλαμβάνει με πλήρη ευθύνη την εκτέλεση τοκετών και την περίθαλψη του νεογνού και του βρέφους. Αυτή η φροντίδα περιλαμβάνει προληπτικά μέτρα, την προώθηση του φυσικού τοκετού, την ανίχνευση επιπλοκών στη μητέρα και στο παιδί και εκτίμηση για την κατάλληλη ιατρική ή άλλη βοήθεια καθώς επίσης και την εφαρμογή επειγόντων μέτρων. Η Μαία έχει σημαντικό ρόλο στη συμβουλευτική και στην εκπαίδευση σε θέματα υγείας, όχι μόνο για τη γυναίκα αλλά επίσης μέσα στην οικογένεια και στην κοινωνία. Αυτή η δραστηριότητα πρέπει να περιλαμβάνει προγεννητική εκπαίδευση και προετοιμασία γονεϊκότητας και μπορεί να επεκταθεί στην υγεία των γυναικών, στη σεξουαλική ή αναπαραγωγική υγεία και στη φροντίδα του παιδιού. Η Μαία μπορεί να εξασκήσει το επάγγελμά της σε οποιεσδήποτε συνθήκες, περιλαμβανομένων του σπιτιού, της κοινότητας, των νοσοκομείων, των κλινικών και των μονάδων υγείας.

Με λίγα λόγια, είναι ο ενδιάμεσος και συνδετικός κρίκος της εγκύου και γυναικολόγου που χτίζει σχέση εμπιστοσύνης καθοδηγεί, εμψυχώνει και βοηθά τη γυναίκα καθ’ όλη την εξέλιξη της κύησης. Είναι σημαντικό λοιπόν να γίνεται η γνωριμία της εγκύου με την μαία από την αρχή ώστε μαζί να αναπτύξουν το κατάλληλο birth plan που ταιριάζει στην ψυχοσύνθεση της μέλλουσας μαμάς .

Και μπορεί ο μηχανισμός του τοκετού να ίδιος για όλες τις γυναίκες αλλά η εμπειρία του είναι μοναδική και ετσι οφείλουμε να τον προάγουμε…. Ως το υπέρτατο δώρο της φύσης.

Για το babyardio: Νότα Γιανναρά

Η Νότα Γιανναρά είναι πτυχιούχος μαία-εξωτερική συνεργάτιδα των μαιευτικών και γυναικολογικών κλινικών Μητέρα και Ρέα.

ngiannara@hotmail.com

Διαβάστε ακόμη: 

Ποιος είναι ο ρόλος της μαίας στον τοκετό

Μητέρα δεν γίνεσαι όταν γεννάς…

Οι αλλαγές στο σώμα της μητέρας μετά τη γέννα…

Share.

Αφήστε το σχόλιο σας