Ανεβασμένο ουρικό οξύ: Τροφές & ποτά που πρέπει να αποφεύγετε για να μειώσετε τους πόνους

Ανεβασμένο ουρικό οξύ: Τροφές & ποτά που πρέπει να αποφεύγετε για να μειώσετε τους πόνους

Ανεβασμένο ουρικό οξύ: Τροφές & ποτά που πρέπει να αποφεύγετε για να μειώσετε τους πόνους

Αν οι τελευταίες σας εξετάσεις έδειξαν ανεβασμένο ουρικό οξύ, τότε σίγουρα ο γιατρός σας σας συμβούλεψε να προσέχετε τη διατροφή σας για να αποφύγετε τους ισχυρούς πόνους.

Όταν το ουρικό οξύ στον οργανισμό είναι αυξημένο, κατάσταση γνωστή ως ουρική αρθρίτιδα, προκαλείται πόνος στις αρθρώσεις, ιδίως στην άρθρωση του μεγάλου δαχτύλου του ποδιού.

Ο πόνος της ουρικής αρθρίτιδας εμφανίζεται ξαφνικά και υποχωρεί βασανιστικά αργά. Σε ορισμένες περιπτώσεις επιμένει για μέρες ή και βδομάδες και συνεπάγεται σημαντικούς περιορισμούς στην κίνηση.

Οι κρύσταλλοι ουρικού οξέος που προκαλούν τους πόνους της ουρικής αρθρίτιδας είναι αποτέλεσμα της διάσπασης των πουρινών, χημικών ουσιών που βρίσκονται στο DNA. Η διάσπαση των πουρινών είναι μια φυσιολογική διαδικασία που συμβαίνει κατά τον μεταβολισμό των κυττάρων αλλά και μετά την κατανάλωση τροφών που περιέχουν πουρίνες. Όταν ο οργανισμός αδυνατεί να διαχειριστεί το ουρικό οξύ που παράγεται από τη διάσπαση των πουρινών, τότε εκδηλώνεται η ουρική αρθρίτιδα.

Στην gallery που ακολουθεί θα δείτε τροφές και ποτά που προωθούν την παραγωγή ουρικού οξέος στο σώμα, επιδεινώνοντας τους πόνους της ουρικής αρθρίτιδας.

  • Κόκκινο κρέας: Όλες οι ζωικές πηγές πρωτεΐνης είναι πλούσιες σε πουρίνες. Σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine, όσοι καταναλώνουν κόκκινο κρέας δύο φορές τη βδομάδα είναι 50% πιο πιθανό να εμφανίσουν ουρική αρθρίτιδα σε σχέση με όσους περιορίζουν την κατανάλωση σε λιγότερο από μία φορά τον μήνα.

Πηγή: prevention.com

Το διαβάσαμε στο onmed.gr

Share.

Αφήστε το σχόλιο σας

loading...

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.