Μπορρελίωση ή νόσος lyme – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Μπορρελίωση ή νόσος lyme – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Μπορρελίωση ή νόσος lyme – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Η μπορρελίωση είναι η συνηθέστερη νόσος που προκαλείται από μόλυνση οφειλόμενη σε τσίμπημα τσιμπουριού Στις ΗΠΑ, κάθε χρόνο αναφέρονται 12.000 περιστατικά. Η νόσος προκαλείται από το βακτήριο Borrelia burgdorferi, το οποίο μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω του τσιμπήματος τσιμπουριού, κυρίως στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού.

Πώς εκδηλώνεται η μπορρελίωση; 

Χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου είναι ένα εξάνθημα που καλείται μεταναστευτικό ερύθημα. Το εξάνθημα αρχικά εκδηλώνεται με μια ερυθρή κηλίδα που, μέσα σε μερικές ημέρες ή εβδομάδες, σχηματίζει μια μεγάλη ερυθρή επιφάνεια, μεγέθους περίπου 5 εκατοστών Μερικές φορές φέρει στο κέντρο της ένα μη ερυθρό σημείο, δημιουργώντας την εικόνα ενός δαχτυλιδιού.

Το εξάνθημα μπορεί να έχει και τη μορφή πολλών κηλίδων σε όλο το σώμα, ενώ, ορισμένες φορές, συνοδεύεται από πυρετό, υπνηλία, πονοκέφαλο και ήπια αυχεναλγία. Η μπορρελίωση μπορεί να προσβάλει διάφορα μέρη του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένου του νευρικού συστήματος (οπότε και προκαλεί αποδυνάμωση των μυών του προσώπου), της καρδιάς και των αρθρώσεων. Τα συμπτώματα στις αρθρώσεις μπορεί να εμφανιστούν σε μεταγενέστερη φάση της νόσου. Συχνά πλήττονται τα γόνατα και, σε αυτή την περίπτωση, η νόσος μοιάζει με τη νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Πώς αντιμετωπίζεται η μπορρελίωση; 

Συνιστάται η χορήγηση αντιβιοτικών. Η επιλογή του αντιβιοτικού γίνεται βάσει της ηλικίας του παιδιού και της σφοδρότητας της μόλυνσης. Υπάρχει ένα εμβόλιο που προλαμβάνει τη μόλυνση στα ευπαθή άτομα. Αν τα παιδιά παίζουν σε περιοχές όπου υπάρχουν τσιμπούρια τους θερμούς μήνες του έτους, φροντίστε να τα ελέγχετε συχνά, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος των μολύνσεων

Το διαβάσαμε στο mother.gr

Διαβάστε ακόμη:

Σταθερό ωράριο ύπνου: Ποια είναι τα οφέλη του

Παιδί και έκθεση στον ήλιο: Οι κανόνες ασφάλειας ανά ηλικία

Συγγενείς ανωμαλίες: Πώς σχετίζονται με το βάρος στην εγκυμοσύνη

Share.

Αφήστε το σχόλιο σας