Βάζετε το παιδί στην περπατούρα; Δείτε γιατί πρέπει να το σταματήσετε!

Βάζετε το παιδί στην περπατούρα; Δείτε γιατί πρέπει να το σταματήσετε!

Βάζετε το παιδί στην περπατούρα; Δείτε γιατί πρέπει να το σταματήσετε!

Παρά το γεγονός ότι η περπατούρα ευθύνεται για την πλειοψηφία των ατυχημάτων που συμβαίνουν στη βρεφική ηλικία,  οι γονείς εξακολουθούν να τη χρησιμοποιούν, γιατί αισθάνονται ότι είναι μια καλή νταντά. Επίσης, πιστεύουν πολύ λανθασμένα ότι μπορεί να βοηθήσει το μωρό να περπατήσει πιο γρήγορα. Τα στατιστικά στοιχεία επιβάλλουν την ανάγκη να απαγορευτεί τελείως η χρήση της και γίνονται σοβαρές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση από πολλούς φορείς υγείας.

Τα ατυχήματα συμβαίνουν ακόμη κι όταν βρίσκεται κοντά κάποιο άτομο που φροντίζει το βρέφος. Μια αμερικάνικη μελέτη έχει δείξει ότι σε 70% των περιπτώσεων το βρέφος επιβλεπόταν τη στιγμή του τραυματισμού. Τα ατυχήματα αυτά συμβαίνουν συνήθως πάρα πολύ γρήγορα.

Στην Αγγλία το 2002 πάνω από 2 500 βρέφη μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο μετά από τραυματισμό τους, ενώ βρίσκονταν σε βρεφική περπατούρα. Το 70% από αυτά ήταν μικρότερα των 12 μηνών. Έρευνα στην Αυστραλία έχει δείξει πως τουλάχιστον το ένα τρίτο των βρεφών που χρησιμοποιούν βρεφική περπατούρα θα τραυματιστούν.

Γιατί η βρεφική περπατούσα  είναι επικίνδυνη για τα παιδιά;

Ένα παιδί σε βρεφική περπατούρα έχει αυξημένη ταχύτητα, κινητικότητα και μεγαλύτερη έκταση των χεριών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πτώση από σκάλες, σε σύγκρουση με ένα ζεστό φούρνο, σύγκρουση πάνω σε μια γωνιά ενός τραπεζιού ή σε μια γυάλινη πόρτα. Προσφέρει περιορισμένη ισορροπία σε ένα παιδί, το οποίο δεν είναι ακόμη τελείως ικανό να σταθεί ή να περπατήσει και εύκολα  μπορεί να αναποδογυριστεί. Οι περισσότεροι τραυματισμοί προκαλούνται από:

 • Πτώση από σκάλα: Τα παιδιά μπορούν εύκολα να μετακινηθούν στην άκρη της σκάλας και να πέσουν. Αυτό το είδος ατυχήματος συχνά συμβαίνει, όταν δεν έχει εγκατασταθεί προστατευτικό κάγκελο στην κορυφή και στο κάτω μέρος της σκάλας, με αποτέλεσμα να προκληθεί σοβαρός τραυματισμός στο κεφάλι.
 • Αναποδογύρισμα: Η βρεφική περπατούρα μπορεί να αναποδογυριστεί, όταν το βρέφος διασχίζει άνισες επιφάνειες, όπως κατώφλια πορτών ή άκρες χαλιών.
 • Εγκαύματα: Το παιδί σε βρεφική περπατούρα μπορεί να καεί, όταν ακουμπήσει πάνω σε καυτή επιφάνεια, όπως είναι η πόρτα του φούρνου, σχάρες κ.τ.λ. Μπορεί να πάθουν εγκαύματα και όταν χύσουν ζεστά υγρά όπως σούπα, καφέ ή μαγειρικό λάδι. Έρευνα από την Ουαλία έδειξε πως το ένα τέταρτο των βρεφών ηλικίας 6-12 μηνών που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο με εγκαύματα βρισκόταν σε βρεφική περπατούρα κατά τη στιγμή του τραυματισμού. Επιπλέον, τα εγκαύματα  αυτά είναι κυρίως στο πρόσωπο ή το κεφάλι.

Γιατί το παιδί μου βαδίζει στις μύτες;

Το πιο σωστό είναι να μη χρησιμοποιήσετε ποτέ την περπατούρα. Αν όμως αποφασίσετε να αγοράσετε περπατούσα για το μωρό σας τότε έχετε στο μυαλό σας τα πιο κάτω:

 • Αγοράστε περπατούσα με τα πιο κάτω χαρακτηριστικά
 1. Ελέγξτε αν η βρεφική περπατούρα είναι αρκετά μεγάλη, ώστε να μην μπορεί να περάσει μέσα από μια κανονική πόρτα.
 2. Ελέγξτε αν η βρεφική περπατούρα έχει μηχανισμό γραπώματος, ο οποίος να τη σταματά στην άκρη ενός σκαλιού.
 3. Ψάξτε για το πρότυπο EN 1273:2005, για να βεβαιωθείτε πως η βρεφική  περπατούρα συνάδει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφάλειας.
 • Αγοράστε ένα προστατευτικό κάγκελο και τοποθετείστε το στην κορυφή της σκάλας. Βεβαιωθείτε πως αυτό παραμένει συνεχώς κλειδωμένο.
 • Κλείστε όλες τις πόρτες στο χώρο που βρίσκεται το παιδί με τη βρεφική περπατούρα.
 • Μη χρησιμοποιείτε βρεφική περπατούρα στην κουζίνα. Κρατήστε τα παιδιά μακριά από καυτές επιφάνειες και δοχεία. Κρατήστε τα ζεστά δοχεία μακριά από τις άκρες των πάγκων.
 • Προσέξτε για τυχόν αιωρούμενα καλώδια ηλεκτρικών συσκευών.
 • Μη χρησιμοποιείτε βρεφική περπατούρα σε δωμάτιο με αναμμένο τζάκι.
 • Κρατήστε το παιδί σας σε μια βρεφική περπατούρα μακριά από τουαλέτες, πισίνα, και άλλες πηγές νερού.
 • Μείνετε κοντά στο παιδί σας, όταν αυτό βρίσκεται στη βρεφική περπατούρα και χρησιμοποιείστε την μόνο σε επίπεδες επιφάνειες. Υποβοηθείστε το παιδί να περάσει από πόρτες ή πάνω από χαλιά.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, η πρόληψη και αντιμετώπιση λοιπόν  των ατυχημάτων στο σπίτι είναι απαραίτητες προϋποθέσεις, για να έχουμε υγιή και γερά παιδιά.

Πηγή: paidiatros.com

Διαβάστε ακόμη:

Περπατούρα ή όχι; Οι ειδικοί απαντούν.

Τελικά τι ισχύει για τις στράτες;

Share.

Αφήστε το σχόλιο σας