4&1 Τρόποι για να παρατηρείτε την ανάπτυξη του νεογνού στο σπίτι

4&1 Τρόποι για να παρατηρείτε την ανάπτυξη του νεογνού στο σπίτι

4&1 Τρόποι για να παρατηρείτε την ανάπτυξη του νεογνού στο σπίτι

Μια διαχρονικη και κοινή ανησυχιία των νέων γονέων είναι η φροντιδα και παρακολούθηση του νεογνου στο σπιτι.Η ανυπομονησία της εξόδου από το μαιευτηριο επισκειάζεται από αρνητικές σκέψεις,φόβους αποτυχίας και άγχος για την νέα κατάσταση .

Χρειάζεται οργάνωση ,υπομονή , επιμονή και παρατηρητικότητα.

1. Το νεογνό θα πρέπει να είναι ενυδατωμενο,που σημαινει ότι θα πρεπει να του παρέχουμε 6-12 γεύματα το 24ωρο. (min ανα 2ωρο –max 4)Tip: Κρατήστε ένα ημερολογιο θηλασμού , καταγράφοντας την ώρα έναρξης και λήξης των γευμάτων.θα σας βοηθήσει να ελέγχετε την πρόοδο του μωρου.

2. Επιπλέον θα πρέπει να εχει τουλάχιστον 6υγρές πάνες και 1-6 κενώσεις την ημέρα που είναι ενδείξεις ότι λειτουργεί ομαλά το πεπτικό και γαστρεντολογικό σύστημα .Tip: Ενισχυστε την διατροφη σας με φυτικές ίνες και αποφύγετε την καταναλωση πικαντικων μπαχαρικων οταν θηλαζετε γιατί επηρεάζουν την γευση του μητρικού γάλακτος ενώ μπορει και να προκαλέσουν ν κολικους στο μωρό.

3. Ελέγξτε την θερμοκρασία του σώματος του .Αν δεν έχετε εύκαιρο θερμόμετρο, (το θερμόμετρο επιβάλλεται να είναι βρεφικό και όχι υδραργύρου ),απλά δείτε το μωρό αν είναι ιδρωμενο ή ζεστό κοιτάζοντας την όψη του .Tip:Ακουμπήστε με ήπιες κινήσεις τα άκρα ,το κεφάλι, και το κορμό του νεογνού αναζητώντας ενδείξεις υποθερμίας ή και αυξημένης θερμότητας.

4. Παρατηρηστε τις αντιδρασεις και κινησεις του.Θα πρεπει να είναι δραστηριο με όρεξη για φαγητό και ζωηρό χρώμα δέρματος.Tip: Αν το μωρο έχει κίτρινη χροιά δέρματος είναι πολύ πιθανο να εχει ανεβάσει ίκτερο (αφορά την πρώτη εβδομάδα ζωής)και γι αυτο χρειάζεται να τοποθετήσετε την κούνια του μωρου σε φωτεινό σημείο ώστε να παίρνει ηλιακό φώς που εκκρίνει βιταμίνη D.

5. Ζυγίστε το μωρό σας μια φορα την εβδομαδα και καταγραψτε το.Τα νεογνα συνήθως παιρνουν150-210γρ την εβδομαδα αναλογα με τις ανάγκες τους και είναι η καθοριστικη ενδειξη για την αναπτυξη του για αυτό μην το αμελείτε.

Συμβουλευτείτε τον παιδιατρο σας για οτιδήποτε παρεκκλίνει από την καθημερινή ρουτίνα του μωρού.

Για το babyardio: Νότα Γιανναρά

Η Νότα Γιανναρά είναι πτυχιούχος μαία – εξωτερική συνεργάτιδα των μαιευτικών και γυναικολογικών κλινικών Μητέρα και Ρέα.

Share.

Αφήστε το σχόλιο σας