Η αξία του μητρικού γάλακτος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών

Η αξία του μητρικού γάλακτος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών

Η αξία του μητρικού γάλακτος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών

Το γάλα κάθε μητέρας είναι ειδικά «σχεδιασμένο» για το βρέφος της

Το μητρικό γάλα δεν είναι απλώς θρεπτική τροφή, είναι ιατρική παρέμβαση. Η παροχή του γάλακτος αυτού είναι ό,τι πιο χρήσιμο μπορούν να κάνουν οι μητέρες για τα βρέφη τους που βρίσκονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών.

ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Κερδίστε ΜΟΝΑΔΙΚΑ σετ ΠΑΙΔΙΚΗΣ περιποίησης ΥΨΗΛΗΣ ποιότητας!!!

Η ενημέρωση των γονέων με τεκμηριωμένες πληροφορίες για το μητρικό γάλα μπορεί να βοηθήσει οικογένειες με πρόωρο ή άρρωστο βρέφος, ώστε να του παράσχουν το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα.

Συστατικά που προστατεύουν

Το πανίσχυρο πρωτόγαλα 

Το πρωτόγαλα βρίθει παραγόντων που διευκολύνουν την ανάπτυξη των εντέρων και μειώνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων στα βρέφη. Όσο πιο πρώιμα γεννιέται ένα βρέφος, τόσο πιο υψηλή είναι η συγκέντρωση αυτών των συστατικών!

Ζωντανά κύτταρα 

Το φρέσκο μητρικό γάλα περιέχει χιλιάδες έως εκατομμύρια ζωντανά κύτταρα ανά χιλιοστόλιτρο. Σε αυτά περιλαμβάνονται λευκοκύτταρα που προστατεύουν το βρέφος από τις λοιμώξεις, καθώς και βλαστοκύτταρα που μπορούν να δράσουν ως εσωτερικό σύστημα δόμησης και αποκατάστασης.

Βόμβα αντισωμάτων

Καθώς η μητέρα αγγίζει ή κρατά το βρέφος της, αρχίζει να παράγει συγκεκριμένα αντισώματα κατά των μικροβίων στο περιβάλλον του βρέφους της. Κατόπιν, το βρέφος λαμβάνει αυτά τα προστατευτικά αντισώματα μέσω του μητρικού γάλακτος.

Λίπη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Το μητρικό γάλα περιέχει πολλές και διάφορες λιπαρές ουσίες, όπως π.χ. ω3 λιπαρά οξέα, οι οποίες βελτιστοποιούν την ανάπτυξη του εγκεφάλου αλλά και ολόκληρου του οργανισμού, σε πρόωρα βρέφη που στερήθηκαν την κρίσιμης σημασίας ανάπτυξη του τελευταίου τριμήνου.

Καλύτερα αποτελέσματα τις πρώτες μέρες

Σχέση δόσης-απόκρισης

Οι αυξημένες δόσεις μητρικού γάλακτος έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών. Για κάθε επιπλέον 10 ml μητρικού γάλακτος ανά κιλό και ανά ημέρα, μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης σηψαιμίας στο βρέφος κατά 19 %. Κάθε σταγόνα μετράει!

Μικρότερη βραχυπρόθεσμη νοσηρότητα

Σε σύγκριση με το βρεφικό γάλα σε σκόνη, το μητρικό γάλα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης νεκρωτικής εντεροκολίτιδας (NEC), σηψαιμίας, συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου και πολλών άλλων ασθενειών κατά τον πρώτο χρόνο ζωής του βρέφους.

Υποστήριξη γρήγορης ανάπτυξης

Το μητρικό γάλα επιταχύνει την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος πέραν της παραμονής του βρέφους στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών. Τα βρέφη που λαμβάνουν ≥ 110 ml μητρικού γάλακτος ανά κιλό και ανά ημέρα παρουσιάζουν αύξηση του δείκτη ευφυΐας (IQ) τους κατά 5 μονάδες και βελτίωση 14 % στην συμπεριφορική αξιολόγηση, στους 18 μήνες 10.

Επιστροφή στο σπίτι νωρίτερα

Tα πρόωρα βρέφη που λαμβάνουν μητρικό γάλα αντί για βρεφικό γάλα σε σκόνη έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν εξιτήριο νωρίτερα και παρουσιάζουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης ανάγκης για νοσηλεία κατά τον πρώτο χρόνο μετά το εξιτήριο.

Οφέλη για μια ζωή

Μικρότερη μακροπρόθεσμη νοσηρότητα

Σε σύγκριση με το βρεφικό γάλα σε σκόνη, η διατροφή με μητρικό γάλα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του βρέφους. Για παράδειγμα, παρατηρείται μείωση στην πιθανότητα εμφάνισης νευρολογικής βλάβης, παιδικής παχυσαρκίας και επακόλουθου σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Καλύτερη ποιότητα ζωής

Επειδή το μητρικό γάλα μειώνει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα σε σύγκριση με τη διατροφή με βρεφικό γάλα σε σκόνη, μειώνει κατά συνέπεια το κόστος περίθαλψης, αυξάνει την παραγωγικότητα της κοινωνίας και βελτιώνει την ποιότητα ζωής.

Το γάλα κάθε μητέρας είναι ειδικά «σχεδιασμένο» για το βρέφος της. Οι μητέρες θα πρέπει να ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν θήλαστρο για την άντληση πρωτογάλακτος και ώριμου μητρικού γάλακτος για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αφού αυτό είναι κάτι που μόνον οι ίδιες μπορούν να προσφέρουν στο παιδί τους. Με την υποστήριξη των μητέρων να αρχίσουν από νωρίς τη συχνή χρήση θηλάστρου, τα βρέφη τους θα βιώσουν τα οφέλη της αποκλειστικής διατροφής με μητρικό γάλα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους

Πηγή:  mitrikosthilasmos.com

Διαβάστε ακόμη:

Έρευνα: διαφορετικό το μητρικό γάλα ανάλογα με το φύλο του παιδιού

Πείραμα φοιτήτριας αποδεικνύει πώς το μητρικό γάλα καταπολεμά τους ιούς!

Το μητρικό γάλα περιέχει πάνω από 700 είδη βακτηρίων

Share.

Αφήστε το σχόλιο σας