«Είμαι 5 χρονών, το σώμα μου είναι δικό μου»!

«Είμαι 5 χρονών, το σώμα μου είναι δικό μου»!

«Είμαι 5 χρονών, το σώμα μου είναι δικό μου»!

Λέγοντας στο παιδί σας να αγκαλιάσει ή να φιλήσει έναν οικογενειακό φίλο ή συγγενή, μπορεί να φαίνεται σαν ένα αθώο πράγμα που τις περισσότερες φορές πρέπει να κάνουμε. Στην πραγματικότητα όμως αυτό αποτελεί ένα επικίνδυνο μήνυμα σχετικά με τους κανόνες της συναίνεσης.

Τα 5 +1 must do’s για τα πρώτα Χριστούγεννα του μωρού σας

«Είμαι 5 χρονών. Το σώμα μου είναι δικό μου. Μην με αναγκάζετε να φιλάω ή να αγκαλιάζω κάποιον με το ζόρι. Μαθαίνω τι θα πει συναίνεση και η στήριξη σας σε αυτό θα με βοηθήσει να είμαι πάντα ασφαλής«. Η  συγγραφέας και παραγωγός Katia Hetter, έγραψε στο CNN ένα άρθρο με τίτλο «Το σώμα του παιδιού μου δεν μου ανήκει«.  Σε αυτό τονίζει ότι δεν πρέπει να υποβάλλουμε τα παιδιά σε ανεπιθύμητες πράξεις αγάπης,  γιατί το μόνο που καταφέρνουμε είναι να τους μαθαίνουμε οτι το σώμα τους  δεν ανήκουν σε αυτούς.  Το να αναγκάζουμε το παιδί να αγκαλιάσει και να φιλήσει πρόσωπα τα οποία δεν θέλει, στην πραγματικότητα το αφήνει ευάλωτο σε κάποια πιθανή σεξουαλικής κακοποίηση.

Η Katia Hetter γράφει στο άρθρο της πως είπε στην κόρη της «Θα ήθελα να αγκαλιάζεις τη γιαγιά, αλλά δεν θα σε πιέσω ποτέ να το κάνεις». Με αυτόν τον τρόπο της έμαθε οτι δεν πειράζει να λέμε όχι σε κάποιον που δε θέλουμε να μας αγγίξει, ακομη κι αν είναι φίλος ή συγγενής. Το σώμα της είναι δικό της – όχι της μαμάς, της γιαγιάς ή της δασκάλας μπαλέτου. Όσο φέρεται με σεβασμό προς τους υπόλοιπους δεν χρειάζεται να δέχεται την σωματική επαφή για να τους ευχαριστήσει!

Πηγή: boredpanda.com

Μετάφραση για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή

Διαβάστε ακόμη:

Οι 10 άνθρωποι που θα μισήσεις μόλις γίνεις μαμά!

Η φράση που με έκανε να σταματήσω να φωνάζω στο παιδί μου…

Share.

Αφήστε το σχόλιο σας