Αν το παιδί σου πιπιλάει το δάχτυλό του, πρέπει να διαβάσεις αυτό!

Αν το παιδί σου πιπιλάει το δάχτυλό του, πρέπει να διαβάσεις αυτό!

Αν το παιδί σου πιπιλάει το δάχτυλό του, πρέπει να διαβάσεις αυτό!

Για πολλούς γονείς, αποτελεί ένα οικείο θέαμα: τα μικρά τους καταπραϋνουν τον εαυτό τους πιπιλώντας τον αντίχειρα ή τα δάχτυλα τους. Αν και οι περισσότεροι υποθέτουν οτι πρόκειται για μια προσωρινή συνήθεια που θα ξεπεράσουν (ελπίζουμε πριν γίνει οποιαδήποτε ορθοδοντική ζημιά), αυτό δεν είναι πάντα βέβαιο.

ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Κερδίστε ΜΟΝΑΔΙΚΑ σετ ΠΑΙΔΙΚΗΣ περιποίησης ΥΨΗΛΗΣ ποιότητας!!!

Μερικοί γονείς προσπαθούν να σταματήσουν τη συνήθεια αυτή του παιδιού τους χρησιμοποιώντας βερνίκια νυχιών με άσχημη γεύση ή την τιμωρία. Το να κάνεις όμως ένα παιδί να κόψει μια συνήθεια είναι πολύ δύσκολο. Η κλινική ψυχολόγος Helen Nightingale τονίζει στην Daily Mail οτι το πιπίλισμα του αντίχειρα προκαλείται συχνά λόγω οικογενειακών θεμάτων. «Πολύ συχνά οφείλεται στην ίδια την οικογένεια. Προκαλεί μεγάλη ανακούφιση και ως αποτέλεσμα, είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει!»

Για μερικά μωρά, αυτή η βαθιά ριζωμένη συνήθεια είναι το πρώτο αντανακλαστικό που μαθαίνουν και είναι το ίδιο αντανακλαστικό που χρησιμοποιείται για το θηλασμό. Η Sandra Trebinski, η οποία ειδικεύεται στην υπνοθεραπεία, πιστεύει ότι αυτή η συμπεριφορά συνεχίζεται κατά την παιδική ηλικία, λόγω της συναισθηματικής άνεσης που προσφέρει κατά τη διάρκεια περιόδων άγχους, και ταυτόχρονα επιφέρει και την προσοχή των γονιών πάνω στο παιδί.

Μέσα από τη δουλειά της στο Κέντρο υπνοθεραπείας στην Αγγλία, βλέπει κατ ‘εκτίμηση 200 έως 300 περιπτώσεις ενηλίκων που πιπιλίζουν τους αντίχειρες τους, παρά την επιθυμία τους να σταματήσουν. (Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από Babychild.org.uk, το 12% των ενηλίκων εξακολουθούν να πιπιλίζουν τους αντίχειρες τους!) «Ενώ τα περισσότερα παιδιά σταματούν αυτή τη συνήθεια με φυσικό τρόπο, όσοι λαμβάνουν συχνά αρνητική γονεϊκή κριτική, ζητούν και επιδιώκουν την προσοχή των γονιών τους με κάθε τρόπο» δήλωσε η Sandra είπε στην Daily Mail. «Όσο περισσότερο συνεχίζεται η συνήθεια, τόσο περισσότερο ριζώνει στο υποσυνείδητο και γίνεται μια δραστηριότητα που βοηθάει στη χαλάρωση»

Εκτός από τη συναισθηματική δυσφορία που μπορεί να προκαλέσει το πιπίλισμα του αντίχειρα στα εφηβικά και τα ενήλικα χρόνια, όπως συναισθήματα ντροπής και μυστικότητας, μπορεί επίσης να δημιουργήσει σωματική βλάβη. «Το επίμονο πιπίλισμα του αντίχειρα μπορεί να αναδιαμορφώσει το στόμα. Πριν από την ηλικία των 6,δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, καθώς τα μόνιμα δόντια δεν έχουν κατέβει ακόμη, αλλά όταν κατέβουν, τότε αρχίζουν τα προβλήματα», δήλωσε ο Δρ Neil Counihan, ένας ορθοδοντικός που ίδρυσε την πρώτη κλινική για το πιπίλισμα του αντίχειρα στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Μπορείτε να δοκιμάσετε φυσικά εμπόδια, όπως προστατευτικά του αντίχειρα, αλλά, κατά κύριο λόγο θα πρέπει να θέλετε να σταματήσετε.»

 

Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή

Διαβάστε ακόμη:

Αυτή η μαμά περιγράφει ότι «ο θηλασμός δεν είναι πάντα μαγικός!»

H selfie μέσα από το χειρουργείο που έγινε viral!

Ο εγκέφαλος των μωρών που έχουν θηλάσει αναπτύσσεται γρηγορότερα και καλύτερα

Share.

Αφήστε το σχόλιο σας