Πόσο σημαντικά είναι τα παραμύθια για τα παιδιά μας;

Πόσο σημαντικά είναι τα παραμύθια για τα παιδιά μας;

Πόσο σημαντικά είναι τα παραμύθια για τα παιδιά μας;

 

«Αν θέλετε τα παιδιά σας να γίνουν έξυπνα, διαβάστε τους παραμύθια. Αν θέλετε να γίνουν πιο έξυπνα, διαβάστε τους περισσότερα παραμύθια!» – Albert Einstein

Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά

Το παραμύθι αποτελεί τη στιγμή που η σχέση σας με το παιδί καλλιεργείται διαφορετικά από ότι μέσα από το παιχνίδι και τα βροντερά γέλια και τις αγκαλιές. Είναι το ασφαλές καταφύγιο  του παιδιού όπου ηρεμεί μετά από την ένταση όλης της μέρας. Συνήθως ζητάει το ίδιο παραμύθι ξανά και ξανά κάθε βράδυ, σας διορθώνει εάν αλλάξετε έστω και μια λέξη, κι αυτό γιατί το ίδιο παραμύθι , τα ίδια λόγια είναι μέσα στη διαδικασία- ιεροτελεστία της προετοιμασίας  ύπνου του.

  • Τα παραμύθια ενισχύουν την φαντασία των παιδιών

Η φαντασία των παιδιών είναι μοναδικό πράγμα. Δεν χρησιμοποιείται μόνο για τις ιστορίες και για τα παιχνίδια, αλλά αποτελεί έναν παράγοντα – κλειδί που θα παίξει σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση, την επιλογή καριέρας και γενικά ολόκληρη την ενήλικη ζωή των παιδιών.

Δεν ξέρω πώς τα κατάφερα ως γονιός… Αλλά σίγουρα μπορείτε και εσείς!

  • Τους μαθαίνουν το σωστό και το λάθος

Όλα τα παραμύθια έχουν έντονο το στοιχείο της ηθικής. Το καλό πολεμάει το κακό, και ο ήρωας θριαμβεύει. Έτσι, μέσα από μεταφορές και χωρίς να γίνεται «μάθημα» τα παιδιά αντιλαμβάνονται το νόημα της ιστορίας : Γίνε ο ήρωας και όχι ο κακός της υπόθεσης!

  • Αναπτύσσουν την κριτική τους ικανότητα

Μέσα από τα παραμύθια τα παιδιά αντιλαμβάνονται τις φυσικές συνέπειες που έχει κάθε πράξη και κάθε απόφαση που παίρνουμε. Ακόμα και οι “καλοί ήρωες” μπορούν να πάρουν λάθος αποφάσεις σε κάποια στιγμή. Το νόημα των παραμυθιών όμως είναι πως ακόμα και όταν οι καταστάσεις είναι δύσκολες, αν πάρουμε την σωστή απόφαση όλα θα πάνε καλά.

  • Μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να ανταπεξέλθουν με τα συναισθήματα τους

Τα παραμύθια δεν προετοιμάζουν απλά τα παιδιά για την κοινωνία και την ηθική, αλλά τους βοηθάνε και να ανταπεξέλθουν με τα συναισθήματα τους. Ο παιδοψυχολόγος Bruno Bettelheim, ο οποίος ειδικεύεται στην σημασία των παραμυθιών στην παιδική ηλικία, πιστεύει ότι τα παραμύθια μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν το άγχος τους. Στα παραμύθια όπου οι ήρωες είναι παιδιά πάντα το καλό νικάει και οι πρωταγωνιστές γίνονται ήρωες. Έτσι, τα παιδιά μπορούν να ταυτιστούν με αυτούς και να βρουν τον εαυτό τους ως ήρωα!

 

Πηγή : scottishbooktrust.com

Μετάφραση για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία – Ζωή

Διαβάστε ακομη:

«Βλέπεις ότι βλέπω;» – Γιατί τα παιδιά βλέπουν με την καρδιά τους!

Όταν πιστεύεις στην μαγεία των Χριστουγέννων…

Share.

Αφήστε το σχόλιο σας