Τελικά βοηθάει η στράτα στο περπάτημα;

Τελικά βοηθάει η στράτα στο περπάτημα;

Τελικά βοηθάει η στράτα στο περπάτημα;

«Πάρε μια στράτα στο μωρό! Θα το βοηθήσει να σταθεί στα πόδια του και να περπατήσει πιο γρήγορα!», σας λέει η ξαδέρφη της μαμάς σας και μπαίνετε αυτόματα σε σκέψεις… Η συμβουλή μας; Μην ενδώσετε. Τα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε που η στράτα αποτελούσε «εργαλείο» ανάπτυξης…

Τα σημερινά δεδομένα…
Η στράτα πλέον δεν συνιστάται, καθώς, όπως επισημαίνουν οι ορθοπεδικοί, όχι μόνο δεν ενισχύει τη βάδιση αλλά μπορεί ακόμα και να την καθυστερήσει. Κι αυτό γιατί δίνει στο μωρό τη δυνατότητα να μετακινείται κουνώντας απλά τα πόδια του, χωρίς όμως να στηρίζει το βάρος του σώματός του σε αυτά. Ιδιαίτερα σε παιδιά που έχουν γεννηθεί πρόωρα ή με υπερτονία, που έχουν την τάση να περπατούν στις μύτες, η χρήση της στράτας είναι απαγορευτική γιατί μπορεί να ενισχύσει αυτή την τάση. Επιπλέον, αυξάνει το ρίσκο ατυχημάτων μέσα στο σπίτι. Το παιδί με την περπατούρα μπορεί να παρασύρει έπιπλα ή αντικείμενα στο πέρασμά του. Τέλος, οι γονείς, θεωρώντας ότι το παιδί τους είναι ασφαλές μέσα στην περπατούρα, δεν το επιβλέπουν εντατικά πράγμα που επίσης αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων.

Αυτό το γνωρίζατε;
• Έρευνες έδειξαν ότι με τη στράτα τραυματίζονται περισσότερα παιδιά απ’ ό,τι με οποιοδήποτε άλλο προϊόν βρεφονηπιακής φροντίδας.
• Από το 2004 οι στράτες έχουν απαγορευτεί από την κυβέρνηση του Καναδά.

Της Φλώρας Κασσαβέτη, με τη συνεργασία της Επίκουρης Καθηγήτριας Αναπτυξιακής Παιδιατρικής Λωρέττας Θωμαΐδου.

Πηγή: happymom.gr

Διαβάστε ακόμη:

Βάζετε το παιδί στην περπατούρα; Δείτε γιατί πρέπει να το σταματήσετε!

Πόσο επικίνδυνη είναι η περπατούρα για τα μωρά;

Δίλημμα κάθε νέας μαμάς: Να βάλω το παιδί μου σε περπατούρα ή όχι;

Share.

Αφήστε το σχόλιο σας