Πως αναπτύσσεται το μωρό! Η ανάπτυξή του μέχρι τον 6ο μήνα Ολα όσα πρέπει να γνωρίζει η μαμά.

Ανάπτυξη
Από το τέλος του 1ου μήνα έως τον 4ο το μωρό εξακολουθεί να μεγαλώνει με τον ίδιο ρυθμό που είχε από τη γέννηση. Κάθε μήνα παίρνει περίπου 700 – 900 γραμμάρια και ψηλώνει 2,5 – 4 εκατοστά. Καθώς αναπτύσσεται ο εγκέφαλός του, μεγαλώνει και το κεφάλι του και η περίμετρος του κεφαλιού αυξάνεται περίπου κατά 1,3 εκατοστά το μήνα. Μπορεί, μάλιστα, στη φάση αυτή το κεφάλι του, επειδή μεγαλώνει πιο γρήγορα, να φαίνεται δυσανάλογα μεγαλύτερο από το σώμα του, αλλά σιγά – σιγά η διαφορά αυτή εξαφανίζεται. Κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης, που είναι φυσιολογικός εφόσον βρίσκεται εντός των αποδεκτών ορίων για την ηλικία και το φύλο του.
Η πρόσθια πηγή, το μαλακό που υπάρχει μεταξύ των οστών πάνω από το μέτωπο, είναι ακόμη ανοιχτή. Θα «κλείσει» αργότερα, έως τους 18 μήνες.
Η ψυχοκινητική του εξέλιξη
Όταν γεννήθηκε, το μωρό διατηρούσε την κουλουριασμένη στάση που είχε στη μήτρα, αλλά σιγά – σιγά το σώμα του άρχισε να ευθυγραμμίζεται. Οι κινήσεις του ήταν σπασμωδικές και αντανακλαστικές, χωρίς να ελέγχονται από τη βούληση. Τώρα το νευρικό του σύστημα ωριμάζει, οι μύες του γίνονται πιο δυνατοί και οι κινήσεις του είναι πιο πλαστικές και ήρεμες. Τα νεογνικά αντανακλαστικά αρχίζουν να εξαφανίζονται και δεν υπάρχουν μετά τον 4ο-5ο μήνα.
Στηρίζει το κεφάλι
Ένα σημαντικό βήμα στη νευρολογική του εξέλιξη είναι ότι αρχίζει να στηρίζει το κεφάλι του. Όταν το βάζετε μπρούμυτα, σηκώνει το κεφάλι του, έστω για λίγα δευτερόλεπτα στην αρχή, και κοιτάζει γύρω του. Όταν το κρατάτε αγκαλιά, το κεφάλι του δεν πέφτει χαλαρό μπροστά, όπως όταν γεννήθηκε, αλλά είναι στην ίδια ευθεία με την πλάτη του. Η κίνηση αυτή είναι η πρώτη μονάδα ελευθερίας που αποκτά, ώστε να μπορεί να παρατηρεί γύρω του ενεργητικά και όχι μόνο ό,τι βρίσκεται μπροστά του.
Το δεύτερο βήμα στη λειτουργία αυτή είναι να σηκώνει το κεφάλι του και όταν το κρατάτε ξαπλωμένο ανάσκελα, ικανότητα που αρχίζει μετά τον 3ο και έχει ολοκληρωθεί τον 4ο μήνα.
 
Αρχίζει να στηρίζει τα πόδια
Τα πόδια του γίνονται πιο δυνατά και κλωτσά με περισσότερη δύναμη. Αν το κρατήσετε όρθιο με τα πόδια του να ακουμπούν στο πάτωμα, στηρίζεται σ’ αυτά και μετά τον 3ο μήνα αρχίζει να λυγίζει τα γόνατα σαν να θέλει να χορέψει.
Είναι ακόμη νωρίς για να γυρίσει ανάσκελα από μπρούμυτα ή το αντίστροφο, αλλά έχετε το νου σας μήπως και βρεθεί κάτω από το κρεβάτι.
Αρχίζει να «χρησιμοποιεί» τα χέρια του
Τα χέρια του είναι ακόμη κλεισμένα σε γροθιά και αν του βάλετε ένα παιχνιδάκι στο χέρι, το κρατά σφιχτά και το παρατηρεί με περιέργεια, όπως κάνει και με τα χέρια του όταν τα κουνά μπροστά του, χωρίς ακόμη να μπορεί να τα φέρει στο στόμα. Τον 3ο μήνα μισοανοίγει τη γροθιά του, τεντώνει τους αγκώνες του και αν του δώσετε ένα αντικείμενο θα το κρατήσει, θα προσπαθήσει να το φέρει στο στόμα για αναγνώριση και μετά θα το αφήσει. Τον 4ο μήνα η κίνηση αυτή είναι ολοκληρωμένη και ότι του δώσετε το κρατά, το κουνά, το φέρνει στο στόμα και μπορεί να το περάσει από το ένα χέρι στο άλλο. Ανακαλύπτει, επίσης, ότι μπορεί να πιπιλίζει το δάχτυλό του και, μάλιστα, το απολαμβάνει.
Ενδιαφέρεται για τον γύρω του κόσμο
Η κινητική του εξέλιξη συνοδεύεται από την ψυχολογική. Το μωρό περνά αρκετές ώρες την ημέρα παρατηρώντας και ακούγοντας όσα συμβαίνουν γύρω του. Αρχίζει να επικοινωνεί με το περιβάλλον και, καθώς αναγνωρίζει φωνές και φυσιογνωμίες, κάνει μορφασμούς και ανταποδίδει χαμόγελα. Μπορεί να έχει και τις προτιμήσεις του και να αντιδρά με ευχαρίστηση σε φωνές ή πρόσωπα που συμπαθεί ή να είναι πιο επιφυλακτικό με αγνώστους. Από τον 3ο μήνα και μετά δείχνει ενδιαφέρον για τα άλλα παιδιά και οι παιδικές φωνές τραβούν την προσοχή του. Σιγά – σιγά μπορεί να ασχοληθεί για λίγο με τον εαυτό του, παρατηρώντας τα χέρια του ή προσπαθώντας να φτάσει τα παιχνίδια που κρέμονται στην κούνια του.
Μη φοβάστε μήπως «κακομάθει»
Μένοντας κοντά του και παρακολουθώντας τις αντιδράσεις του, θα δείτε ότι καθώς περνούν οι εβδομάδες, ανάλογα με το τι ζητά, αλλάζουν το κλάμα, οι φωνές και οι κινήσεις του. Αποκρυπτογραφώντας τους κώδικές του, ανταποκρίνεστε πιο άμεσα στις ανάγκες του όταν πεινάει, όταν δυσφορεί γιατί είναι βρεγμένο, όταν νυστάζει, όταν βαριέται, όταν θέλει παρέα. Μη διστάζετε να τις ικανοποιείτε αμέσως από φόβο μήπως το κακομάθετε. Η συχνή επιβεβαίωση ότι δεν είναι μόνο και απροστάτευτο του δίνει το αίσθημα ασφάλειας που έχει ανάγκη. Σ’ αυτό, όπως θα δείτε αργότερα, θα οικοδομηθεί το αίσθημα εμπιστοσύνης, που θα του επιτρέψει σιγά – σιγά να αποκολληθεί από σας και να διαμορφώσει μια δυνατή και αυτόνομη προσωπικότητα.
biolac.gr
Εάν σας άρεσε το άρθρο, πατήστε Share… και μοιραστείτε το με τους φίλους σας