Πως να μειώσουμε τα οικογενειακά έξοδα: ιδέες & λύσεις!

Προσοχή: προτού διαβάσει κάποιος το συγκεκριμένο άρθρο ας έχει στην άκρη του μυαλού σας ότι κάποια από τα προτεινόμενα tips ίσως τον …δυσαρεστήσουν λίγο, καθώς θα τον ξεβολέψουν από συνήθειες που κακά τα ψέματα είχαν παγιωθεί τα τελευταία χρόνια.
Ας δούμε τη θετική πλευρά ωστόσο: Πολλά χρήματα από τον οικογενειακό προυπολογισμό, φεύγουν καθημερινά εδώ κι εκεί – κυριολεκτικά χωρίς να το καταλάβουμε. Ας εντοπίσουμε τις …διαρροές κι ας περιορίσουμε τις απώλειες!

1. Έ ξ ο δ α  μ ε τα κ ι ν ή σ ε ω ν :
Σε όσες περιπτώσεις βολεύει, προτιμάμε να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα μεταφοράς από και προς το γραφείο αλλά και τους υπόλοιπους προορισμούς. Είναι κοινό μυστικό ότι η βενζίνη είναι ένα από τα σημαντικότερα μηνιαία έξοδα του οικογενειακού προυπολογισμού. Και για να είμαστε ειλικρινείς, τουλάχιστον για όσους ζουν στην Αθήνα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς – με πρώτο το εξαιρετικό μετρό-, θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται πολύ συχνότερα απ’ ότι γίνεται τώρα.

2. Έ ξ ο δ α  φ α γ η τ ο ύ :
Εδώ οι …περικοπές αφορούν μικρούς και μεγάλους!  Ένα από τα “κλασικά” έξοδα που γίνονται καθημερινά χωρίς να το καταλαβαίνουμε καλά καλά, αφορούν το φαγητό που τα περισσότερα μέλη της οικογένειας αγοράζουν απ’ έξω. Η λύση είναι μία: ταπεράκι! Homemade φαγητό, που συνδυάζει οικονομία και υγιεινή διατροφή.
Μία δεύτερη παράμετρος αφορά την ποσότητα του φαγητού. Μαγειρεύουμε όσο φαγητό θα καταναλώσουμε με βάση τις ανάγκες της οικογένειας – όπως έκαναν οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας δηλαδή. Κι εάν περισσέψει φαγητό …μεταφέρεται για την επόμενη ημέρα. Δεν πετάμε τίποτε!

3. Έ ξ ο δ α  γ ι α  ν τ ύ σ ι μ ο :
“Ξεσκονίζουμε” τις ντουλάπες μας κι επανανακαλύπτουμε τη γκαρνταρόμπα μας. Ρούχα σχεδόν καινούρια – ξεχασμένα για κάποιο λόγο σε κάποια κρεμάστρα, ρούχα που με μια μικρή επιδιόρθωση γίνονται άψογα, παπούτσια που τ’ αγοράσαμε πριν καιρό και “τελικά δεν μας άρεσαν”, επανέρχονται στο προσκήνιο και προσφέρουν λύσεις χωρίς να χρειάζεται να βάλουμε το χέρι στην τσέπη.
Γενικότερα δε, αποφασίζουμε να προχωρήσουμε στην αγορά καινούριων ρούχων όταν είμαστε 100% βέβαιοι ότι οι ανάγκες μας δεν καλύπτονται από εσωτερικές “μεταγραφές”.

Όσο για τα μικρότερα μέλη της οικογένειας – όταν πρόκειται για παιδιά του ίδιου φύλλου, δεν είναι …ντροπή ο μικρότερος να φορέσει τα ρούχα που φόραγε ο μεγαλύτερος όταν ήταν στην ηλικία του. Άλλωστε τα παιδιά μεγαλώνουν τόσο γρήγορα που τις περισσότερες φορές τα ρούχα τους είναι σε άριστη κατάσταση. Όταν δε τα παιδιά της οικογένειας είναι διαφορετικού φύλλου τότε οι ανταλλαγές ρούχων μπορούν να επεκταθούν εκτός των στενών ορίων της οικογένειας με παιδιά δηλαδή του ίδιου φύλλου φιλικών ή συγγενικών οικογενειών. Δεν είναι ντροπή – τα παιδικά ρουχαλάκια τις περισσότερες φορές μπορούν να φορεθούν διαδοχικά από τουλάχιστον 2 διαφορετικά παιδάκια. Είναι κρίμα να μπαίνουν σε αχρησία όντας σε άριστη κατάσταση και να ξοδεύονται χωρίς λόγο χρήματα για την αγορά καινούριων.

4. Έ ξ ο δ α  γ ι α  ν ε ρ ό  κ α ι  ρ ε ύ μ α :
Οι λογαριασμοί νερού και ρεύματος είναι το μόνιμο άγχος κάθε οικογένειας.
Όσον αφορά την νερό, πολλές φορές η λύση για τη μείωση των λογαριασμών που πληρώνουμε, είναι κυριολεκτικά στα χέρια μας – έτσι:

– Επιδιορθώνουμε άμεσα, βρύσες και καζανάκια που στάζουν και δεν αφήνουμε το πρόβλημα να χρονίζει,
– Ανοιγοκλείνουμε το νερό όταν κάνουμε μπάνιο ή όταν πλένουμε τα δόντια μας και δεν το αφήνουμε να τρέχει ασταμάτητα,
– Επιλέγουμε να πλύνουμε το αυτοκίνητο με τον κουβά και όχι το λάστιχο.
Απλές και πρακτικές κινήσεις δηλαδή – που έχουν σημαντική οικονομική ωφέλεια όμως.

Όσον αφορά το ρεύμα, σε σχετικό προηγούμενο άρθρο του PraktikesIdees προτείνονται συγκεκριμένες-πρακτικές λύσεις. Σε κάθε περίπτωση δε, εξετάζουμε την πιθανότητα επιλογής του νυχτερινού ρεύματος.

5. Έ ξ ο δ α  s u p e r  m a r k e t:
Εδώ η πρώτη σοβαρή κίνηση για εξοικονόμηση χρημάτων είναι να επισκεπτόμαστε το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς μας εφοδιασμένοι με το πατροπαράδοτο χαρτάκι-λίστα την οποία και πρέπει να τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια – χωρίς άσκοπες προσθήκες δηλαδή, όσο κι εάν το εξωτερικό περιβάλλον του χώρου μας προκαλεί για κάτι τέτοιο.
Επίσης όταν ψωνίζουμε, προσέχουμε τα ράφια με τις προσφορές και αγοράζουμε μεγαλύτερες ποσότητες από προιόντα που βρίσκονται σε προσφορά όταν αυτό μας συμφέρει πραγματικά ενώ δεν παραλείπουμε να εκμεταλλευτούμε τα κάθε λογής εκπτωτικά κουπόνια προσφέρονται σε προιόντα που τα έχουμε πραγματικά ανάγκη.
Σε προηγούμενο σχετικό άρθρο του PraktikesIdees δίνονται μια σειρά από πρακτικές συμβουλές για το πως πρέπει να ψωνίζουμε στο super market ώστε να γλιτώνουμε τα περιττά έξοδα.
Μην ξεχνάμε ότι τα εβδομαδιαία ψώνια στο σούπερ μάρκετ ανήκουν στις κύριες οικογενειακές δαπάνες.

6. Έ ξ ο δ α  ε π ι κ ο ι ν ω ν ί α ς  (τηλεφωνία και internet) :
Εδώ, εκείνο που χρειάζεται είναι προσεκτική και διαρκής έρευνα. Τα πακέτα προσφορών των εταιριών παροχής υπηρεσιών τηλεφωνίας και internet επικαιροποιούνται διαρκώς για να προσαρμόζονται στον ανταγωνισμό – κάτι που προφανώς ωφελεί τους καταναλωτές.
Ιδιαίτερα δε, όσον αφορά το θέμα της κινητής τηλεφωνίας, θα πρέπει να ελέγχουμε με προσοχή τα οικογενειακά πακέτα των παρόχων κινητής τηλεφωνίας (δείτε σχετικά εδώ, εδώ κι εδώ) τα οποία και πιθανόν να μπορούν να μας βηθήσουν να μειώσουμε σημαντικά τα μηναία μας έξοδα σε κινητά τηλέφωνα.

7. Έ ξ ο δ α  γ ι α  α γ ο ρ έ ς  κ α τ α ν α λ ω τ ι κ ώ ν  π ρ ο ι ό ν τ ω ν :
Εδώ η λύση είναι μία:  internet.
Μπαίνουμε στο διαδίκτυο βρίσκουμε το προιόν που μας ενδιαφέρει και μετά κάνουμε online σύγκριση τιμών αναζητώντας τη χαμηλότερη. Αν τώρα αισθανόμαστε ακόμη κάποια …ανασφάλεια να αγοράσουμε online δεν έχουμε παρά να εντοπίσουμε στο διαδίκτυο το προιόν που μας ενδιαφέρει και τη χαμηλότερη τιμή πώλησής του και να πάμε σε κάποιο “φυσικό” κατάστημα όπου και θα διαπραγματευτούμε την αγορά του από σαφώς πολύ καλύτερη θέση. Πιστέψτε μας η κρίση στην αγορά έχουν κάνει και τους πιο δύσκολους στη διαπραγμάτευση πωλητές να βάζουν πολύ νερό στο κρασί τους.
Προσοχή μόνο: το internet δεν είναι πανάκεια. Οικονομία στην αγορά καταναλωτικών προιόντων -ιδιαίτερα αυτών που δεν θεωρούνται από τα απολύτως αναγκαία-, δεν κάνουμε μόνο με το να τα αγοράζουμε στην χαμηλότερη τιμή αλλά πρώτιστα με το να αγοράζουμε αυτά που έχει πραγματικά ανάγκη η οικογένειά μας. Η αλλαγή νοοτροπίας λοιπόν όσον αφορά το shopping σε συνδυασμό με τη χρήση του internet είναι αυτά που θα βοηθήσουν πραγματικά το πορτοφόλι μας.

Τέλος, θα προτείναμε και μια λίγο κουραστική (τουλάχιστον στην αρχή της εφαρμογής της) αλλά δοκιμασμένη και συνήθως πολύ αποτελεσματική πρακτική:
Παίρνουμε ένα σημειωματάριο κι αρχίζουμε από την πρώτη μέρα ενός συγκεκριμένου μήνα να καταγράφουμε με σχολαστικότητα όλα τα έξοδα που κάνουμε ως οικογένεια καθημερινά – ακόμη και τα πλέον ασήμαντα. Στο τέλος του μήνα, όταν πλέον θα έχουμε τον πλήρη κατάλογο εξόδων, θα έχουμε και την λεπτομερή εικόνα του που και πως ξοδεύουμε μηνιαίως τον οικογενειακό προυπολογισμό.
Και η ρεαλιστική αυτή εικόνα θ’ αποτελέσει έναν ασφαλή οδηγό για να κάνουμε τις διορθώσεις που πρέπει.
praktikesidees.gr

Εαν σας άρεσε το άρθρο,πατήστε Share… και μοιραστείτε το με τους φίλους σας!