Το άγχος στα παιδιά!Είναι τελικά τόσο ξένοιαστα όσο νομίζουμε;

Το άγχος δυστυχώς, γίνεται όλο και πιο κοινό πρόβλημα στις παιδικές ηλικίες. Η κοινωνία όπου ζουν και μεγαλώνουν τα σημερινά παιδιά, είναι ιδιαίτερα απαιτητική και ανταγωνιστική. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Οι περισσότεροι γονείς βιώνουν και οι ίδιοι έντονο άγχος εξαιτίας των καθημερινών προβλημάτων που έχουν να αντιμετωπίσουν. Επομένως, πώς είναι δυνατόν όλα αυτά να αφήνουν ανεπηρέαστα τα παιδιά;

Όπως οι ενήλικες, έτσι και τα παιδιά αντιδρούν διαφορετικά στο άγχος ανάλογα με την ηλικία τους, την προσωπικότητά τους και τις δεξιότητες αντιμετώπισης που έχουν αναπτύξει. Τα μικρότερα παιδιά που βιώνουν κάποιο άγχος μπορεί να μην είναι σε θέση να περιγράψουν πλήρως τα συναισθήματά τους. Αντίθετα, τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να ξέρουν ακριβώς τι τα ενοχλεί και γιατί, αλλά αυτό δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα μοιραστούν αυτές τις ανησυχίες με τους γονείς τους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι παιδικές φοβίες και το άγχος αλλάζουν ή εξαφανίζονται καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν. Για παράδειγμα, ένα νήπιο που βιώνει το άγχος του αποχωρισμού από τη μητέρα, στο δημοτικό μπορεί να γίνει πολύ πιο ανεξάρτητο και να αποβάλει πλήρως το άγχος του. Ένα παιδί δευτέρας δημοτικού που φοβάται τα φαντάσματα, μπορεί μεγαλώνοντας να λατρεύει τις ιστορίες φαντασμάτων.

Μόλις οι γονείς αντιληφθούν την πηγή του άγχους, και αν πρόκειται για κάτι προσωρινό ή κάτι πιο βαθύ, μπορούν να βρουν τρόπους για να βοηθήσουν το παιδί τους να διαχειριστεί το άγχος του.

 Σημάδια άγχους στο παιδί:

Αλλαγές στη συμπεριφορά και στη διάθεση είναι συχνές ενδείξεις ότι το παιδί μπορεί να βιώνει άγχος και δυσφορία.

Το παιδί παραπονιέται για πονοκεφάλους και πόνους στο στομάχι.

Έχει προβλήματα ύπνου ή συγκέντρωσης.

Αλλαγές στη διάθεση και στη συμπεριφορά όπως κατσούφιασμα και ξεσπάσματα.

Αναπτύσσει νευρικές συνήθειες όπως το δάγκωμα των νυχιών.

Αρνείται να πάει στο σχολείο ή δημιουργεί προβλήματα στο σχολείο.

 Συχνές αιτίες άγχους για τα παιδιά:

Στην περίπτωση που τα συμπτώματα του άγχους παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργικότητα του παιδιού, συμβουλευτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

 parentshelp.gr

Εάν σας άρεσε το άρθρο, πατήστε Share… και μοιραστείτε το με τους φίλους σας!