10 περίεργα πράγματα για τα νεογέννητα που πρέπει να ξέρετε!

νεογέννητα

Οι περισσότερες μέλλουσες μαμάδες ονειρεύονται ένα μωρό με ρόδινα μάγουλα, αψεγάδιαστο δέρμα, και πλούσια μαλλιά.

Η πραγματικότητα ωστόσο, μπορεί να είναι αρκετά διαφορετική!

1Αλλήθωρα ματάκια

Κατά τη διάρκεια των έξι πρώτων εβδομάδων της ζωής τους πολλά μωρά αλληθωρίζουν τα μάτια τους, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να σας ανησυχήσει! Εάν συνεχιστεί και μετά την 6η εβδομάδα, τότε συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας!

2Κάνουν θόρυβο όταν κοιμούνται

Ξεχάστε τη φράση “κοιμάται σαν μωρό”… Λόγω του ανώριμου κέντρου ελέγχου της αναπνοής του, το νεογέννητο όταν κοιμάται μπορεί να κάνει ήχους που περιλαμβάνουν κροτάλισμα, σφύριγμα και ελαφρύ ροχαλητό.

3Το αντανακλαστικό του Morο

Αλλιώς, αντανακλαστικό του ξαφνιάσματος. Το βρέφος τεντώνεται,τεντώνει τα χέρια και τα πόδια, ανησυχεί ή κλαίει, και αμέσως μετά φέρνει γρήγορα τα χέρια και πόδια στη μέση γραμμή. Το αντανακλαστικό μπορεί να προκληθεί ακόμα και από το ίδιο το κλάμα του μωρού.

4Το “δάγκωμα του πελαργού” ή το “φιλί του αγγέλου”

Ουσιαστικά πρόκειται για τα εκ γενετής σημάδια. Όλα τα κόκκινα σημάδια είναι αποτέλεσμα των αιμοφόρων αγγείων που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος και φαίνονται. Όταν η συγκέντρωση των αιμοφόρων αγγείων είναι μικρή, τα σημάδια είναι ρόζ και φαίνονται ελάχιστα. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το μωρό από τα σημάδια αυτά και σε κάποιες περιπτώσεις φεύγουν μόνα τους.

5Τρίχωμα

Τα έμβρυα όσο βρίσκονται στην κοιλιά της μαμάς, καλύπτονται από ένα στρώμα τριχών στην πλάτη, τους ώμους, τα χέρια και το κεφάλι. Συνήθως το αποβάλουν πριν από τη γέννηση, αλλά μερικές φορές γεννιούνται με αυτό. Φεύγει μόνο του και δνε υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

6Νινίδα του τριχωτού της κεφαλής

Πρόκειται για σμηγματόρροια του τριχωτού της κεφαλής και ενοχλεί περισσότερο εσάς, παρά το μωρό σας. Εκδηλώνεται συνήθως ως ξηροδερμία ή ελαφριά πιτυρίδα με μικρά (ή και μεγαλύτερα) λέπια λευκού/κιτρινωπού χρώματος τα οποία μπορεί να γίνουν αρκετά παχιά και αντιαισθητικά και τα οποία είναι ελαφρώς λιπαρά στην υφή.

7Τα μαργαριτάρια του Epstein.

Σε αρκετά νεογνά παρατηρούνται στον ουρανίσκο μικρές λευκωπές κύστεις σε μέγεθος κεφαλής καρφίτσας. Ονομάζονται Μαργαριταροειδείς κηλίδες (Epstein pearls), είναι απολύτως φυσιολογικές και εξαφανίζονται σταδιακά μόνες τους σε 1-2 εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού.

8Πρησμένα στήθη

Τα μωρά εκτίθενται στις ίδιες ορμόνες που βοηθούν την μητέρα να έχει γάλα, και έτσι πολλές φορές επηρεάζονται από αυτές. Συχνά μπορεί να συμβεί, τόσο σε αγοράκια όσο και σε κοριτσάκια να έχουν πρησμένα στήθη. Θα είναι προσωρινό και καθόλου ανησυχητικό.

9Κροκοδείλια δάκρυα

Στην αρχή, οι δακρυγόνοι αδένες, που βρίσκονται στην εξωτερική πλευρά κάθε ματιού και παράγουν τα δάκρυα, παράγουν υγρό αρκετό μόνο για να διατηρείται ο βολβός του ματιού υγρός. Έτσι, όταν αρχίσει να κλαίει το μωρό θα διαπιστώσετε ότι δεν δακρύζει.

10Κωνικό κεφάλι

Εάν γεννήσατε φυσιολογικά, μπορεί να παρατηρήσετε οτι το κεφάλι του νεογέννητου έχει να κωνικό σχήμα. Αυτό συμβαίνει γιατί το κρανίο του μωρού συμπιέζεται κατά την έξοδο από τον κόλπο, με αποτέλεσμα να πάρει αυτό το σχήμα. Μην ανησυχείτε, πολύ σύντομα αυτό θα αλλάξει και το σχήμα του κρανίου του μωρού θα γίνει φυσιολογικό.

Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή