10 πράγματα που πρέπει να κάνετε στον 9ο μήνα της εγκυμοσύνης σας

10 πράγματα που πρέπει να κάνετε στον 9ο μήνα της εγκυμοσύνης σας

Μπήκατε στον ένατο μήνα της εγκυμοσύνης; Το μωρό σας θα είναι μαζί σας σύντομα και πλέον θα απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής και του χρόνου σας. Επομένως σας προτείνουμε να κάνετε άμεσα ορισμένα πράγματα (προσωπικά, ορισμένα εξ αυτών τα είχα κάνει στον όγδοο, για μην πω και στον έβδομο), γιατί την τελευταία στιγμή ή κατόπιν εορτής θα τρέχετε (αν μπορείτε, που δεν θα μπορείτε) και δεν θα προλαβαίνετε! Προετοιμασία για την άφιξη του μωρού, λοιπόν!

[babyPostAd] 1. Αγοράστε και κυρίως εγκαταστήστε το καρεκλάκι του αυτοκινήτου. Μάθετε πώς λειτουργεί και πώς πρέπει να τοποθετείτε μέσα το μωρό. Μην ξεχνάτε ότι θα σας χρειαστεί αμέσως μόλις φύγετε από το μαιευτήριο. Φροντίστε ακόμα να προμηθευτείτε καρότσι και μάρσιπο για τις πρώτες βόλτες σας.

2. Φτιάξτε το δωμάτιο του μωρού και τα έπιπλά του (κούνια, ντουλάπα, αλλαξιέρα), ακόμα κι αν τον πρώτο καιρό σκοπεύετε να το έχετε δίπλα σας σε λίκνο ή καλαθούνα. Τοποθετήστε τα πρώτα του παιχνίδια, τις κουρτίνες του, τα διακοσμητικά του!

3. Κάντε στοκ με όλα τα απαραίτητα ρούχα και καλλυντικά. Πλύνετε τα καινούρια ρουχαλάκια και σεντονάκια και πετσετάκια ή αυτά που σας έδωσαν οι φίλες σας στους 90 βαθμούς (την πρώτη φορά, μετά στους 60, μην τρελαινόμαστε), σιδερώστε τα και βρείτε χώρο στη ντουλάπα του μωρού, ώστε να ξέρετε ακριβώς πού είναι τι. Εφοδιαστείτε με κρέμες, πάνες, αφρόλουτρα, μπανάκι. Βρείτε τους χώρους που θα τα τοποθετήσετε, ώστε να σας είναι εύκολα προσβάσιμα!

4. Βρείτε παιδίατρο. Ρωτήστε φίλους, επισκεφθείτε τους κοντινούς σας, συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας. Μιλήστε με 3-4 διαφορετικούς για να δείτε ποιος είναι αυτός που σας ταιριάζει. Αφού καταλήξετε, ενημερώστε τον για το πότε γεννάτε και κάντε ένα πλάνο των πρώτων ραντεβού. Δείτε αν έρχεται στο σπίτι ή αν πρέπει να πάτε στο ιατρείο του. Αν ισχύει το δεύτερο, ζητήστε να μην περιμένετε πολλή ώρα με το νεογέννητο. Ιδανικά, φροντίστε να είστε, τουλάχιστον κατά τους δυο πρώτους μήνες ζωής του μωρού σας, το πρώτο ραντεβού στο ιατρείο, πριν καταφτάσουν, δηλαδή, ορδές με γριπιασμένα νήπια.

5. Ετοιμάστε τη βαλίτσα του μαιευτηρίου. Ποτέ δεν ξέρετε πότε θα έρθει η ώρα του τοκετού.

6. Φροντίστε όλα τα διαδικαστικά με τη δουλειά σας, την άδειά σας, τον ΕΟΠΥΥ, τον ΟΑΕΔ κ.λ.π. Συγκεντρώστε τα χαρτιά που χρειάζονται, ταχτοποιήστε γραφειοκρατικές εκκρεμότητες. Βρείτε και εξουσιοδοτήστε κάποιον που θα αναλάβει τις υποθέσεις σας μετά τη γέννα, γιατί δεν θα είναι εύκολο να λείπετε για πολλή ώρα σε δημόσιες υπηρεσίες.

7. Φωτογραφηθείτε, ώστε να έχετε να θυμάστε την κοιλιά σας! Μπορείτε να ζητήσετε από τους δικούς σας ανθρώπους να σας φωτογραφήσουν (με, αλλά και χωρίς τον σύζυγό σας ή τα άλλα σας παιδιά, αν έχετε) ή να κλείσετε ραντεβού με κάποιον επαγγελματία φωτογράφο εγκυμοσύνης. Φτιάξτε ένα άλμπουμ εγκυμοσύνης.

8. Αν έχετε άλλα παιδιά, κάντε ένα πλάνο για το ποιος θα είναι μαζί τους την ώρα του τοκετού και τις ημέρες της απουσίας σας στο μαιευτήριο. Σκεφτείτε, επίσης, αν θέλετε ή όχι να σας επισκεφτούν στο μαιευτήριο και συζητήστε μαζί τους για την απουσία σας και για την επιστροφή σας με το μωρό.

9. Φροντίστε και κακομάθετε λίγο τον εαυτό σας. Φτιάξτε, για παράδειγμα, μαλλιά και νύχια, κάντε ζεστά αφρόλουτρα, μασάζ, διαβάστε, δείτε κωμωδίες ή κάντε ό,τι άλλο σας ευχαριστεί για να νιώσετε καλύτερα.

10. Βγείτε ραντεβού με τον σύντροφό σας! Αν πρόκειται για το πρώτο σας παιδί, είναι μια ευκαιρία να γιορτάσετε οι δυο σας το ότι παύετε πλέον να είστε οι δυο σας. Αν έχετε ήδη άλλα παιδιά, βρείτε κάποιον να σας τα κρατήσει και ξεμυτίστε! Ή πάρτε τα μαζί σας! Σε κάθε περίπτωση κάντε κάτι ξεχωριστό, που θα θυμάστε! Οι πρώτοι μήνες, για μην πω και χρόνια, με το μωρό είναι, καλώς ή κακώς, απαιτητικοί και δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για εξόδους, καθώς χρειάζεται να γνωρίσετε το νέο μέλος της οικογένειας, αλλά και να συνέλθετε από την εγκυμοσύνη και τη λοχεία!