10 τρόποι για να συνδεθείτε συναισθηματικά με το νεογέννητό σας

Γράφει η Αλεξάνδρα Κεντρωτή

Κανείς δεν σε έχει προετοιμάσει για τα συναισθήματά σου όταν επιστρέφεις από το μαιευτήριο με το νεογέννητο μωρό σου. Και η αλήθεια είναι πως ούτε κι εγώ μπορώ να σας εξηγήσω πώς νιώθει μία νέα μαμά, αφού όλα είναι πρωτόγνωρα, μοναδικά και δεν στριμώχνονται σε λέξεις!

Αυτό που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα, όμως, είναι πως όλα όσα νιώθεις, στην αρχή υπερκαλύπτονται από το άγχος αν θα ανταποκριθείς σωστά στο νέο σου ρόλο. Θα καταλάβεις πότε πεινάει; Θα ξέρεις γιατί κλαίει κάθε φορά; Θα σε θυμάται; Για να σας καθησυχάσω, όλα είναι πιο εύκολα απ’ όσο νομίζουμε. Το μόνο που χρειάζεται είναι να χτίσουμε έναν ασφαλή, συναισθηματικό δεσμό μαζί τους – όλα τα άλλα έρχονται μόνα τους!   

1Θηλασμός

Εκτός από τα διατροφικά οφέλη, ο θηλασμός προσφέρει στο μωρό ασφάλεια. Καθώς ακουμπάει στο στέρνο σας, ακούει τους χτύπους της καρδιάς σας και μυρίζει το άρωμά σας, νιώθει οικειότητα και ηρεμία. Ξέρει πως είστε εκείνη που το φιλοξένησε και το φρόντιζε τους προηγούμενους μήνες και, όσο κι αν έχουν αλλάξει τα δεδομένα, εσείς παραμένετε δίπλα του να του παρέχετε όσα χρειάζεται. Και μην ξεχνάτε πως, εκτός από τροφή, χρειάζεται αγάπη, τρυφερότητα και ασφάλεια!

2Κοιτάτε το μωρό σας ενώ το ταΐζετε

Η οπτική επαφή με το έμβρυο, είτε θηλάζετε είτε όχι, το βοηθάει να αντιλαμβάνεται την αφοσίωση και την αγάπη σας. Θέλετε να το φροντίσετε και να είστε παρούσα ψυχή τε και σώματι σε ό,τι κι αν κάνει.

3Κάντε του μασάζ

Από τις πέντε αισθήσεις, η αφή είναι αυτή που είναι πιο ανεπτυγμένη κατά τη γέννηση. Το μασάζ, λοιπόν, εκτός από την τόνωση των μυών ή την καταπράυνση των εμβρυακών πόνων, τα ηρεμεί και τα βοηθά να κοιμηθούν. Η επαφή σας είναι πολύ σημαντική και για τους δυο αφού σας φέρνει συναισθηματικά κοντά και κάνει ξεκάθαρο το ρόλο σας ως φροντιστή.

4Αφήστε το τηλέφωνο μακριά

Όταν βρίσκεστε με το νεογέννητο μωρό σας, καλό είναι να έχετε το τηλέφωνό σας μακριά. Δεν χρειάζεστε τίποτα να μπαίνει ανάμεσά σας, αφού οι πρώτες μέρες μαζί του είναι πάρα πολύ σημαντικές. Οι φίλοι και οι συγγενείς, σίγουρα θα δείξουν κατανόηση εάν δεν απαντήσετε στα τηλεφωνήματά τους…

5Κρατήστε το αγκαλιά και κοιταχτείτε στον καθρέφτη

Τα μωρά λατρεύουν να κοιτάζουν το πρόσωπό σας. Μπορεί να μην αντιλαμβάνονται ακόμα πως το πρόσωπο δίπλα στο δικό σας είναι το δικό του, αλλά σταδιακά το αντιλαμβάνεται και στη συνείδησή του εσείς οι δύο είστε μαζί, δίπλα δίπλα!

6Χρησιμοποιείτε τον μάρσιππο

Για 9 ολόκληρους μήνες το μωρό που κρατάτε στην αγκαλιά σας βρισκόταν στην κοιλιά σας, άκουγε τους κτύπους της καρδιά σας και σας ένιωθε 24 ώρες του 24ωρο. Ο μάρσιππος, λοιπόν, εκτός από το ότι είναι πιο ξεκούραστος από τα χέρια, του δίνει την ευκαιρία να ξαναζήσει αυτά τα συναισθήματα και να αισθανθεί ασφάλεια.

7Ανταποκριθείτε στο κλάμα του

Πολλοί λένε πως το μωρό κακομαθαίνει όταν τρέχετε κάθε φορά που κλαίει. Η αλήθεια, όμως, είναι πως, ειδικά τους πρώτους τρεις μήνες, χρειάζεται να ανταποκρίνεστε άμεσα στο κλάμα του. Έτσι, θα καταλάβει πως όταν χρειάζεται κάτι μπορεί να απευθύνετε σε εσάς. Εκείνο θα νιώσει ασφαλές και η σχέση σας θα ισχυροποιηθεί από νωρίς.

8Βάλτε πρόγραμμα και τηρήστε το

Το πρόγραμμα και η τήρησή του, ως γνωστόν, δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον για ολόκληρη την οικογένεια. Το μωρό ξέρει πότε θα φάει, πότε θα περάσει χρόνο μαζί σας ή πότε θα κοιμηθεί. Δεν νιώθει εγκαταλειμμένο κάθε φορά που φεύγετε από το δωμάτιο. Αντίθετα, ξέρει πως είστε εκεί και το φροντίζετε. Ο συναισθηματικός δεσμός εδραιώνεται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο.

9Να του μιλάτε

Τις πρώτες μέρες με το μωρό μπορεί να νιώσετε κούραση ή μοναξιά. Και η αλήθεια είναι πως οι συνθήκες σας υποχρεώνουν να απομονωθείτε αρκετά! Κάθε φορά, λοιπόν, που αισθάνεστε να σας εγκαταλείπουν οι δυνάμεις σας, να θυμάστε πως όλα αυτά γίνονται για καλό σκοπό. Και ο μόνος άνθρωπος (ή ανθρωπάκος) που βρίσκεται κοντά σας είναι το μωρό σας, και θέλει πολύ να σας ακούσει! Όταν του μιλάτε, εσείς νιώθετε καλύτερα κι εκείνο πιο χαρούμενο γιατί λατρεύει τη φωνή της μανούλας του!

10Κάντε κάτι γλυκό για το σύντροφό σας

Είτε το συνειδητοποιείτε είτε όχι, το μωρό σας επηρεάζεται πάρα πολύ από τον δεσμό των γονιών του. Όσο πιο κοντά και είστε με το σύντροφό σας, τόσο πιο ασφαλές και συνδεδεμένο με την οικογένειά του είναι το μωρό. Κάντε, λοιπόν, στον σύντροφό σας μια γλυκιά πράξη, έστω συμβολική, ώστε να καταλάβει πως δεν τον παραμελείτε από αδιαφορία. Η αγάπη σας είναι ακόμα εκεί, ενώ κι εσείς χρειάζεστε τη δική του περισσότερο από ποτέ.