11 ερεθίσματα που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του παιδιού

11 ερεθίσματα που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του παιδιού

της νηπιαγωγού Κατερίνας Βασιλοπούλου
Για να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτυχθεί ολόπλευρα και να ενισχύσετε τις ικανότητες  και δεξιότητες του, μπορείτε να του προσφέρετε διάφορα ερεθίσματα όπως:
Δώστε του αγάπη και ασφάλεια, ανταποκριθείτε στο κλάμα του, αγκαλιάστε, φιλήστε το παιδί σας και πείτε του σ’ αγαπάω, ώστε να αναπτυχθεί σωστά ο συναισθηματικός του κόσμος και να καλλιεργηθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ σας.
Θηλάστε το παιδί σας και ενισχύστε έτσι το ανοσοποιητικό του σύστημα και το δεσμό μεταξύ σας.
Τραγουδήστε του, βάλτε τραγούδια στο ράδιο και βοηθήστε έτσι στη γλωσσική του ανάπτυξη και στην ακοή. Τραγούδια που συνδυάζουν κινήσεις, βοηθούν στο συντονισμό κινήσεων του παιδιού.
Μιλήστε στο μωρό σας, σαν να μιλάτε σε κάποιον μεγάλο (η συζήτηση εξοικειώνει το παιδί στην ομιλία), μιλήστε τρυφερά, αφού όλα αυτά συμβάλλουν στην λεκτική επικοινωνία και ενημερώστε το παιδί πριν από κάθε πράξη (π.χ. πάμε να αλλάξουμε πάνα, πάμε για νάνι κ.α.), ώστε να γνωρίζει το παιδί τι ακολουθεί.
Επίσης, πρέπει  πάντα να μιλάμε καθαρά στο παιδί και όχι μωρουδίστικα και όταν αρχίσει να μιλάει, δεν διορθώνουμε τα λάθη του, αλλά επαναλαμβάνουμε σωστά τις λέξεις που είπε λάθος (π.χ. το παιδί λέει λάλα αντί για γάλα, τότε εμείς πρέπει να το ρωτήσουμε, ‘θέλεις γάλα;’).    

Τα στάδια ανάπτυξης του παιδιού, σύμφωνα με τον Jean Piaget

-Διαβάστε στο παιδί, βιβλία από διάφορα υλικά, με εικόνες και έντονα χρώματα, που συμβάλλουν στην γλωσσική και γνωστική ανάπτυξη.
-Φροντίστε να παρέχετε στο παιδί τα κατάλληλα παιχνίδια για την ηλικία του(π.χ. για τα μωρά είναι απαραίτητα τα κρεμαστά παιχνίδια στην κούνια του, πίνακες δραστηριοτήτων, κουδουνίστρες κ.α.).
Παίξτε μαζί με το παιδί διάφορα παιχνίδια. Αυτοσχεδιάστε και δημιουργήστε νέα παιχνίδια που αναπτύσσουν την φαντασία του. Επίσης, αν είναι εφικτό, φροντίστε το παιδί να παίζει και με συνομήλικους του, ώστε να κοινωνικοποιείται.
-Τοποθετήστε το μπρούμυτα, βάζοντας ένα παιχνίδι μπροστά του για να το φτάσει και κάντε στράτα στρατούλα, ώστε να δυναμώσουν οι μύες και να αναπτυχθεί κινητικά.
-Όσο μεγαλώνει αφήστε το να παίρνει πρωτοβουλίες και να κάνει κάποια πράγματα μόνο του, ώστε να αυτονομείται.
-Επιβραβεύστε κάθε προσπάθεια του παιδιού, ώστε να ενισχύεται η αυτοπεποίθηση του και να προσπαθεί περισσότερο.
-Να θυμάστε ότι κάθε παιδί είναι μοναδανικό και έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης. Δώστε του ερεθίσματα, αλλά μην το πιέζετε να κάνει πράγματα που ακόμα δεν μπορεί.
Πηγή: juniorsclub.gr

Διαβάστε ακόμη:

Βασικά ορόσημα και δεξιότητες παιδιών 1 – 2 ετών. Πότε να ανησυχήσω;

Βασικά ορόσημα και δεξιότητες παιδιών 3 – 4 ετών. Πότε να ανησυχήσω;