12 διαφορετικά παιχνίδια για τον πρώτο χρόνο της ζωής ενός παιδιού

Τι παιχνίδια μπορεί να αρέσουν στο μωρό σας; Υπάρχει ποικιλία δραστηριοτήτων ανάλογα με την εβδομάδα στην οποία βρίσκεται το παιδί σας κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του; Διαβάστε τις προτάσεις μας και κρατήστε το μωρό σας απασχολημένο με μερικές απλές και έξυπνες ιδέες, διασκεδάστε μαζί του και ανακαλύψτε από πολύ νωρίς τα κρυφά του ταλέντα.

Κάθε μωρό αναπτύσσεται με διαφορετικό ρυθμό. Έτσι, αν δεν είναι έτοιμο για τα προτεινόμενα παιχνίδια κάποιας εβδομάδας, μην ανησυχήσετε. Απλώς περιμένετε λιγάκι και ξαναπροσπαθήστε μερικές εβδομάδες αργότερα.

1ος μήνας

Ίσως έχετε προσέξει πως το νεογέννητο μωράκι σας έχει ακόμη λίγο περιορισμένη όραση. Λογικό, αφού μόλις πριν επτά ημέρες αντίκρισε τον έξω κόσμο για πρώτη φορά στη ζωή του! Μπορεί να μην αντιλαμβάνεται τα αντικείμενα που βρίσκονται σε απόσταση αλλά αν του φέρετε κάτι μέσα στο οπτικό του πεδίο, ξαφνικά θα γουρλώσει τα μάτια του! Πρόκειται για το ένστικτο της επιβίωσης που έχουν όλα τα μωράκια. Μόλις γεννηθούν, το πρώτο που θα αναζητήσουν είναι η τροφή, η οποία, αυτούς τους πρώτους μήνες ζωής, βρίσκεται φυσικά στη μικρή απόσταση ανάμεσα στο πρόσωπό σας και στο δικό του. Είναι φυσιολογικό λοιπόν, οτιδήποτε βρεθεί σε αυτό το ζωτικό χώρο, να κινήσει την περιέργεια του βρέφους. Εξερευνήστε αυτήν την οπτική ικανότητα του παιδιού σας φορώντας κουκλάκια στα δάχτυλα.

Τί αναπτύσσει: οπτική ικανότητα, διαδραστικότητα.

Τί θα χρειαστείτε: πλεκτά ή χάρτινα κουκλάκια δαχτύλων.

Βάλτε το μωρό σας στο ρηλάξ ώστε να στηρίζει την πλάτη του και φορέστε ένα κουκλάκι στο δείκτη του κάθε σας χεριού. Φέρτε τα δάχτυλα στο οπτικό πεδίο του βρέφους και περιμένετε μέχρι να εστιάσει στα πρόσωπα των κούκλων. Αργά και σταθερά, συστήστε του κάθε μία κουκλίτσα και ταυτόχρονα γείρετε τα δάχτυλά σας προς το πρόσωπό του. Αφήστε να περάσουν λίγα δευτερόλεπτα σαν να περιμένετε το μωρό να απαντήσει και συνεχίστε το «διάλογο» με την κουκλίτσα. Στο τέλος, βάλτε όλα τα κουκλάκια στα δάχτυλά σας και παίξτε μαζί τους κάνοντάς τα να χοροπηδούν, πάντα όμως μέσα στο οπτικό πεδίο του μωρού σας.

Πώς να φτιάξετε κουκλάκια

Αν δε βρείτε πλεκτά κουκλάκια στην αγορά, μπορείτε πολύ εύκολα να φτιάξετε δικά σας. Πάρτε σκληρό χαρτί από κάποια συσκευασία που έχετε στο σπίτι (όπως το ρολό από το χαρτί υγείας/κουζίνας), κόψτε ορθογώνια σχήματα και φτιάξτε μικρούς κυλίνδρους στο μέγεθος των δαχτύλων σας, ενώνοντας τις άκρες είτε με κόλλα είτε με συρραπτικό. Ζωγραφίστε απλά προσωπάκια με μαρκαδόρο και είστε έτοιμοι.

Τα μωρά από τη φύση τους μαθαίνουν να εστιάζουν σε πρόσωπα από τη στιγμή που γεννιούνται. Έρευνες έχουν δείξει μάλιστα πως τα μωρά αναγνωρίζουν και θυμούνται πρόσωπα καλύτερα από τους ενήλικες. Εστιάζουν και καθηλώνονται περισσότερο σε μια αναπαράσταση ανθρώπινου προσώπου παρά σε οποιοδήποτε άλλο σχήμα. Γι’ αυτό άλλωστε τα περισσότερα παιχνίδια για βρέφη έχουν πάνω τους απλά πρόσωπα.

Τί αναπτύσσει: αναγνώριση προσώπων.

Τί θα χρειαστείτε: έναν καθρέφτη χειρός και το πρόσωπό σας 

Δημιουργήστε ένα παιχνίδι εναλλαγής μορφασμών χρησιμοποιώντας το δικό σας πρόσωπο. Καθίστε πλάι στο μωρό αν βρίσκεται στο κάθισμα του αυτοκινήτου, στο ρηλάξ, στο καροτσάκι ή αν ξαπλώνει στο πάτωμα. Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να βρίσκεστε κοντά στο πρόσωπό του. Ξεκινήστε αργά αλλάζοντας την έκφραση του προσώπου σας. Από το χαμόγελο, περάστε στην έκπληξη, και στο αστείο βγάζοντας τη γλώσσα σας. Επαναλάβατε και περιμένετε λιγάκι να δείτε αν το μωρό θα προσπαθήσει να σας μιμηθεί. Μ’ έναν καθρέφτη χειρός, δείξτε του τη δική του έκφραση και περιγράψτε την λέγοντας, «Α! Κοίτα τι έκπληξη! Δες ένα χαρούμενο μωράκι!». Κάντε πάλι τις δικές σας εκφράσεις στον καθρέφτη και γείρετε τον έτσι ώστε να μπορεί να δει το μωρό εσάς και το είδωλό σας.

2ος μήνας                                                

Μεταξύ δύο και τεσσάρων μηνών, τα μωράκια τελειοποιούν τις ικανότητές τους στα…χτυπήματα. Ο πιο ακαταμάχητος στόχος είναι γι’ αυτά ένα άγνωστο αντικείμενο που κρέμεται πάνω από το κεφάλι τους. Η δυνατότητα να φτάσουν αυτό το αντικείμενο και η επαφή μαζί του, τους χαρίζει αυτοπεποίθηση και συγκέντρωση.

Τί αναπτύσσει: συντονισμό χεριών-ματιών.

Τί θα χρειαστείτε: ένα σκοινί (ή πετονιά ή οδοντικό νήμα) , ένα γάντζο, μια κρεμάστρα και ένα αντικείμενο από ελαφρύ υλικό, όπως μια κουδουνίστρα, ένα σετ πλαστικά κουτάλια-μεζούρες, μια αυτοσχέδια μπάλα από ασημόχαρτο ή ένα μάλλινο κουβάρι.

Τοποθετήστε το γάντζο στο ταβάνι πάνω από το κρεβατάκι του μωρού, κρεμάστε το σκοινί σας και δέστε στην άκρη του το ελαφρύ αντικείμενο που έχετε διαλέξει σε τέτοιο ύψος ώστε να μπορεί το μωρό να το αγγίξει αλλά όχι να το πιάσει ή να το τραβήξει. Αλλάξτε συχνά το αντικείμενο που κρέμεται ώστε να τραβάτε την προσοχή του μωρού και χρησιμοποιήστε μια κρεμάστρα (δέστε την στο σκοινί και λυγίστε το γάντζο της κρεμάστρας κλείνοντας το άνοιγμά του ώστε να μην μπορεί να πέσει από το σκοινί), απ’ όπου μπορείτε να κρεμάσετε δύο ή περισσότερα αντικείμενα ταυτόχρονα. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και κατά τη διάρκεια ενός περιπάτου σας στο πάρκο ή στην παιδική χαρά της γειτονιάς σας. Ενώ το μωρό βρίσκεται στο καροτσάκι του, δέστε ένα αντικείμενο από το χαμηλό κλαδί ενός δέντρου.

Η παρατήρηση πολύχρωμων, φωτεινών αντικειμένων έχει γίνει μια από τις αγαπημένες ασχολίες του μωρού σας τώρα που έχει πλέον αναπτύξει περισσότερο την ικανότητά του να εστιάζει. Τι πιο μαγευτικό για τα ματάκια του από τις ιριδίζουσες αποχρώσεις των πολύχρωμων ψαριών ενός ενυδρείου; Αν εσείς δε διαθέτετε ένα, ίσως να έχει κάποιος φίλος σας. Αλλιώς μπορείτε να επισκεφτείτε ένα αντίστοιχο κατάστημα ή το ενυδρείο της πόλης σας αν υπάρχει (όσοι μένουν στο Ηράκλειο Κρήτης, μπορούν να επισκεφτούν ένα από τα πιο αξιόλογα ενυδρεία της χώρας, το Cretaquarium).

Τί αναπτύσσει: οπτική ικανότητα.

Τί θα χρειαστείτε: πρόσβαση σε ενυδρείο.

Κρατήστε το μωράκι σας σε τέτοιο ύψος ώστε τα ψαράκια να βρίσκονται στο επίπεδο των ματιών του. Βοηθήστε το να τα εντοπίσει ακολουθώντας με το δάχτυλό σας την κίνηση τους μέσα στο νερό. Περιγράψτε τα ψάρια με απλά λόγια βοηθώντας το μωρό να καταλάβει τις διαφορές. Πείτε του, «βλέπεις το μεγάλο χρυσόψαρο; Δες αυτό που κάνει κύκλους. Βλέπεις τα μικρούλια με τα χρώματα του ουράνιου τόξου; Πόσο γρήγορα κολυμπούν!» Διαλέξτε ένα μεγάλο ή έντονα χρωματιστό ψάρι και βοηθήστε το μωρό να το εντοπίσει μέσα στο νερό. Πείτε του πότε δεν το βλέπει και τονίστε του την παρουσία του ψαριού όταν αυτό εμφανιστεί ξανά. Έτσι, αναπτύσσει την ικανότητα της «μονιμότητας των αντικειμένων», σύμφωνα με την οποία αντιλαμβάνεται ότι κάτι υπάρχει ακόμη και όταν δεν το βλέπει.

3 ος μήνας

Το μωρό σας αρχίζει να μαθαίνει πως κάποιες λέξεις ηχούν σύμφωνα με το νόημά τους. Με ένα κλασικό παιδικό τραγουδάκι μπορείτε να παίξετε με αυτήν την ιδέα και να κάνετε το μωρό σας  να γελάσει με τις εκπλήξεις που κρύβουν οι στίχοι.

Τί αναπτύσσει:  προφορική ικανότητα, αντίληψη της σύνδεσης αιτίας-αποτελέσματος.

Τί θα χρειαστείτε: γνώση παιδικών τραγουδιών.

Ένα από τα πιο κλασικά παιδικά τραγουδάκια με πολλές λέξεις που μιμούνται τη γλώσσα των ζώων είναι το «Όταν θα πάω κυρά μου στο παζάρι». Χρησιμοποιήστε παλαμάκια, κουκλάκια που ίσως να έχετε στο παιδικό δωμάτιο και όση φαντασία διαθέτετε!

ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ

Όταν θα πάω κυρά μου στο παζάρι
θα σου αγοράσω ένα κοκοράκι,
το κοκοράκι κικιρικικί
να σε ξυπνάει κάθε πρωί.

Όταν θα πάω κυρά μου στο παζάρι
θα σου αγοράσω μία κοτούλα,
η κοτούλα κοκοκό, το κοκοράκι κικιρικικί,
να σε ξυπνάει κάθε πρωί.

Όταν θα πάω κυρά μου στο παζάρι
θα σου αγοράσω μία γατούλα,
η γατούλα νιάου-νιάου,
η κοτούλα κοκοκό, το κοκοράκι κικιρικικί,
να σε ξυπνάει κάθε πρωί.

Όταν θα πάω κυρά μου στο παζάρι
θα σου αγοράσω ένα πουλάκι,
το πουλάκι τσίου-τσίου,
η γατούλα νιάου-νιάου
η κοτούλα κοκοκό, το κοκοράκι κικιρικικί,
να σε ξυπνάει κάθε πρωί.

Όταν θα πάω κυρά μου στο παζάρι
θα σου αγοράσω ένα γουρουνάκι,
το γουρούνι γρουτς-γρουτς,
το πουλάκι τσίου-τσίου,
η γατούλα νιάου-νιάου
η κοτούλα κοκοκό, το κοκοράκι κικιρικικί,
να σε ξυπνάει κάθε πρωί.

Όταν θα πάω κυρά μου στο παζάρι
θα σου αγοράσω ένα σκυλάκι,
το σκυλάκι γάου-γάου,
το γουρούνι γρουτς-γρουτς,
το πουλάκι τσίου-τσίου,
η γατούλα νιάου-νιάου
η κοτούλα κοκοκό, το κοκοράκι κικιρικικί,
να σε ξυπνάει κάθε πρωί.

Όταν θα πάω κυρά μου στο παζάρι
θα σου αγοράσω ένα κοκοράκι,
το κοκοράκι κικιρικικί
να σε ξυπνάει κάθε πρωί.

Όταν τα μωρά γίνονται τριών μηνών αρχίζουν να ενθουσιάζονται με τα ζωάκια και τα έντομα. Μεταμορφωθείτε σε πεταλούδα και θα του κρατήσετε το ενδιαφέρον ζωντανό για πολλή ώρα.

Τί αναπτύσσει:  προφορική ικανότητα, κινητικότητα.

Τί θα χρειαστείτε: δε χρειάζεται εξοπλισμός.

Καθίστε οκλαδόν στο πάτωμα με το μωρό στην αγκαλιά σας και με την πλάτη του γυρισμένη σε σας. Λυγίστε τη μέση σας και κρατήστε τα χέρια σας τεντωμένα μπροστά, δημιουργώντας με το σώμα σας ένα «κουκούλι» που τυλίγει το μωρό. Ενθαρρύνετε το να λυγίσει το σώμα του μαζί με σας. Αργά και απαλά πείτε του, «λοιπόν, τώρα, η κάμπια, σιγά-σιγά, ξυπνά». Σηκώνοντας τα χέρια σας ψηλά, πείτε «τώρα βγαίνει από το κουκούλι και γίνεται πεταλούδα». Σηκωθείτε και τεντώστε του τα χέρια προς τα πάνω. Απλώστε τα χέρια σας στο πλάι και αρχίστε να τα ανεβοκατεβάζετε λέγοντάς του, «τώρα απλώνεις τα φτερά σου, είσαι πεταλούδα!». Καθώς συνεχίζετε το παιχνίδι, το μωρό θα μάθει να χτυπά τα χέρια του για να γίνει πεταλούδα. Μια παραλλαγή του παιχνιδιού μπορεί να γίνει με το μωρό να έρχεται προς το μέρος σας μπουσουλώντας σαν την κάμπια που ετοιμάζεται να φτιάξει το κουκούλι της και μετά να σηκωθεί και να «πετάξει» απ’ την αγκαλιά σας σαν να είναι πεταλούδα, χτυπώντας τα χέρια του στον αέρα ενώ κινείται μέσα στο δωμάτιο.

4 ος μήνας

Τα χέρια του μωρού σας πλέον απλώνονται παντού! Πιάνει οτιδήποτε του φαίνεται συναρπαστικό. Ταχέρια του αρχίζουν να μαθαίνουν αυτά που τους λέει ο εγκέφαλος. Εκμεταλλευτείτε αυτήν τη νέα ικανότητα για μια πρώτη γνωριμία με τα μέρη του σώματός του.

Τί αναπτύσσει: συντονισμό χεριών-ματιών, γνώση των μερών του σώματος.

Τί θα χρειαστείτε: παιχνίδι με φυσαλίδες από νερό και σαπούνι.

Βάλτε το μωρό σας στο ρηλάξ. Αρχίστε να φυσάτε μερικές φυσαλίδες προς το μέρος του ώστε να προσπαθήσει να τις πιάσει χωρίς όμως να έρχονται σε επαφή με τα μάτια του. Μόλις αρχίσει να συνηθίζει τις φυσαλίδες, αρχίστε να τις φυσάτε προς συγκεκριμένα μέρη του σώματός του και ταυτόχρονα να τα ονοματίζετε. «Να μια φούσκα στην κοιλίτσα! Μια φούσκα στο χεράκι!». Όταν μεγαλώσει λιγάκι ακόμη, είναι πολύ διασκεδαστικό να κάνετε το ίδιο παιχνίδι και στο μπάνιο του. Οι σαπουνόφουσκες μάλιστα κολλούν πάνω στο υγρό δέρμα χωρίς να σκάνε, δίνοντας χρόνο στο μωρό να τις περιεργαστεί.

Τα μωρά τείνουν να αναγνωρίζουν λέξεις που επαναλαμβάνονται, αρκετά πριν καταφέρουν να τις πουν τα ίδια. Τα ονόματα των συγγενών και των φίλων που χρησιμοποιείτε καθημερινά προσφέρονται γι’ αυτό το ιδιαίτερα εκπαιδευτικό παιχνίδι. 

Τί αναπτύσσει: νοητικές λειτουργίες, αίσθηση ακοής και φωνής.

Τί θα χρειαστείτε: μια κουνιστή καρέκλα (προαιρετικά).

Βρείτε ένα τραγουδάκι που έχει επαναλαμβανόμενο στίχο και στα σημεία που επαναλαμβάνονται οι ίδιες λέξεις χρησιμοποιήστε το όνομα του μπαμπά, της γιαγιάς, του παππού, άλλων αγαπημένων συγγενικών προσώπων και φίλων, που ακούει συχνά το μωρό να λέτε μέσα στο σπίτι. Για παράδειγμα η πρώτη στροφή του «Λύκε, λύκε» προσφέρεται για ένα τέτοιο παιχνίδι.  Στη θέση του «ο Λύκος δεν είναι εδώ», μπορείτε να πείτε «όταν ο παππούς δεν είναι εδώ» ή «όταν η Μαρία δεν είναι εδώ». (Στίχοι: «Περπατώ, περπατώ εις το δάσος όταν ο Λύκος δεν είναι εδώ. Λύκε, λύκε είσαι εδώ;»)

5 ος μήνας

Η αναγνώριση οικείων προσώπων από το μωρό σ’ αυτήν την ηλικία μέσω του ονόματος ή της σχέσης που έχει μαζί τους αποτελεί γι’ αυτό μια μεγάλη έκπληξη.

 Τι αναπτύσσει: αναγνώριση προσώπων, κίνηση.

Τι θα χρειαστείτε: ένα φωτογραφικό άλμπουμ με πλαστικές θήκες για τις φωτογραφίες.

Αγοράστε ένα φωτογραφικό άλμπουμ με πλαστικές θήκες και βάλτε φωτογραφίες του μωρού και των οικείων του προσώπων. Εκτός από φίλους και συγγενείς, προσθέστε εικόνες γειτόνων, νταντάδων, και άλλων μωρών που γνωρίζετε. Δώστε του το άλμπουμ και πείτε το ότι είναι δικό του. Καθίστε μαζί του και δείξτε του τις φωτογραφίες αφήνοντάς το να εκφράσει τα συναισθήματα που του γεννιούνται. Είναι φυσικό να αντιδράσει με ενθουσιασμό στα πρόσωπα που γνωρίζει, και με απορία σε όσα του είναι άγνωστα. Τοποθετήστε το άλμπουμ μέσα στα παιχνίδια του, ώστε αργότερα που θα μεγαλώσει, να επιστρέφει σε αυτό με ευχαρίστηση και αγάπη.

Ίσως να έχετε προσέξει πως το μωρό σας τρελαίνεται να παρακολουθεί οτιδήποτε περιλαμβάνει ανθρώπους και κίνηση, όπως τα σπορ. Οι συνεχείς εναλλαγές και η γρήγορη κίνηση αποτελούν για το μωρό σας μεγάλη πρόκληση και κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Είμαστε μια χώρα που λατρεύει το ποδόσφαιρο και γενικά όποιο άθλημα έχει να κάνει με μπάλες. Βγείτε στο πάρκο ή στο αθλητικό κέντρο της γειτονιάς σας και δώστε την ευκαιρία στο μωρό σας να αγαπήσει τις υπαίθριες δραστηριότητες από πολύ μικρό.

Τί αναπτύσσει: οπτική ικανότητα.

Τί θα χρειαστείτε: το πάρκο της γειτονιάς σας, ένα δημοτικό γήπεδο ποδοσφαίρου, τις μπασκέτες του κοντινότερου σχολείου, ή ένα γήπεδο τένις ενός αθλητικού κλαμπ.

Μάθετε πότε ανοίγει το αθλητικό κέντρο της γειτονιάς σας και πότε παίζουν τα παιδιά εκεί (μπασκέτες, ποδοσφαιρικό γήπεδο, γήπεδο τένις ή βόλεϊ). Καθίστε στο παγκάκι ή στις θέσεις των θεατών και κρατήστε το μωρό σας στα γόνατα ή αφήστε το στο καροτσάκι έτσι ώστε να έχει καλή και ανεμπόδιστη θέα. Το μόνο που θέλει προσοχή, αν δεν υπάρχουν προστατευτικά δίχτυα ή πλέγματα, είναι οι μπάλες που φεύγουν εκτός γηπέδου.

 6 ος μήνας

Μέχρι να μάθει το μωρό σας να τρώει μόνο του, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχετε να αντιμετωπίσετε είναι να καταφέρετε να το ταΐζετε. Σας προτείνουμε μερικά «αεροπλανικά» με το κουτάλι για να του κεντρίσετε το ενδιαφέρον.

Τί αναπτύσσει: μαθαίνει να τρώει με κουτάλι.

Τί θα χρειαστείτε: ένα ειδικό κουταλάκι για μωρά.

Τώρα που πέρασαν οι πρώτοι αναγκαίοι μήνες του θηλασμού, το μωρό σας μπορεί να αρχίσει να τρώει στερεά τροφή. Είναι η ώρα λοιπόν να αναπτύξετε τις κατάλληλες κινήσεις ώστε να κρατάτε το στόμα του ανοιχτό όση περισσότερή ώρα γίνεται ανάμεσα στις μπουκιές ώστε να το ταΐζετε ευκολότερα. Αν έχετε βαρεθεί το κλασικό «ααααα….να το αεροπλανάκι, έρχεται…» μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μερικές εναλλακτικές φράσεις όπως «να ένας πύραυλος που προσγειώνεται στο φεγγάρι…» Κρατήστε το κουτάλι χαμηλά κάτω από το δίσκο του μωρού, μετά σηκώστε το ψηλά χωρίς να χύσετε το περιεχόμενο και τοποθετήστε το απαλά στο στόμα του μωρού καθώς λέτε τη λέξη «φεγγάρι». Μπορείτε επίσης με μια οριζόντια κίνηση να φέρετε το κουτάλι μέσα στο οπτικό πεδίο του μωρού ενώ λέτε «να η βαρκούλα μπαίνει στο λιμάνι». Μπορείτε ακόμη να ανεβοκατεβάζετε το κουτάλι μιμούμενοι την κίνηση μιας φάλαινας στον ωκεανό.

Υπάρχει μια μαγική στιγμή, περίπου στον έκτο μήνα, όταν το μωρό σας μαθαίνει πως μπορεί να φέρνει αυθόρμητα τις δυο παλάμες του μαζί και να χτυπά παλαμάκια. Ακόμη και όμως πριν το ανακαλύψει μόνο του, μπορείτε να του κάνετε αρκετά συναρπαστικά παιχνίδια με παλαμάκια. Έτσι, του δίνετε την ευκαιρία να αλληλεπιδρά και να αναπτύσσει τις μιμητικές του ικανότητες.

Τί αναπτύσσει: συντονισμό των χεριών του.

Τί θα χρειαστείτε: δεν απαιτείται εξοπλισμός.

Το πιο γνωστό τραγουδάκι που όλοι γνωρίζουμε από παιδιά είναι το «Χαρωπά τα δυο μου χέρια». Βάλτε το μωρό να καθίσει στο πάτωμα και καθίστε οκλαδόν απέναντι του. Αν δεν μπορεί ακόμη να σταθεί, τοποθετήστε ένα μαξιλάρι στην πλάτη του. Αρχίστε να λέτε το τραγουδάκι κάνοντας και τις αντίστοιχες κινήσεις και βοηθήστε το μωρό να ακολουθήσει ενώ συνοδεύετε τους στίχους με αστείους μορφασμούς και γκριμάτσες.

ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ

Χαρωπά τα δυο μου χέρια τα χτυπώ
χαρωπά τα δυο μου χέρια τα χτυπώ
μια και είμαι εγώ παιδί
ξέρω πάντα να γελώ
χαρωπά τα δυο μου χέρια τα χτυπώ Χαρωπά τα δυο μου δάχτυλα χτυπώ
χαρωπά τα δυο μου δάχτυλα χτυπώ
μια και είμαι εγώ παιδί
ξέρω πάντα να γελώ
χαρωπά τα δυο μου δάχτυλα χτυπώ.

Χαρωπά τα δυο μου γόνατα χτυπώ
χαρωπά τα δυο μου γόνατα χτυπώ
μια και είμαι εγώ παιδί
ξέρω πάντα να γελώ
χαρωπά τα δυο μου γόνατα χτυπώ.

Χαρωπά τα δυο μου πόδια τα χτυπώ
χαρωπά τα δυο μου πόδια τα χτυπώ
μια και είμαι εγώ παιδί
ξέρω πάντα να γελώ
χαρωπά τα δυο μου πόδια τα χτυπώ.

Χαρωπά θε να γελάσω δυνατά
χαρωπά θε να γελάσω δυνατά
μια και είμαι εγώ παιδί
ξέρω πάντα να γελώ
κι άμα θες απ’ την αρχή ξαναρχινώ.

7 ος μήνας

Όταν το μωρό σας βαρεθεί τα συνηθισμένα νανουρίσματα πριν τον ύπνο, δοκιμάστε να φτιάξετε τη δική σας ιστορία σ’ ένα τσόχινο πίνακα.

 Τί αναπτύσσει: όραση, ακοή.

Τί θα χρειαστείτε: έναν παιδικό πίνακα από τσόχα από καταστήματα με παιχνίδια, χρωματιστό τσόχινο ύφασμα, ψαλίδι ή έτοιμα σχήματα από τσόχα.

Μπορείτε να αγοράσετε έτοιμα σετ τσόχινου πίνακα και σχημάτων, που συνήθως έχουν και θεματικές ενότητες: η φάρμα με τα ζώα, νούμερα, πρόσωπα, κ.ά, ή να φτιάξετε μόνοι σας κόβοντας με το ψαλίδι σχήματα από ύφασμα. Μπορείτε αρχικά να φτιάξετε ένα πρόσωπο, ίδιου φύλλου με το μωρό σας, να του προσθέσετε ρούχα, αξεσουάρ και σιγά-σιγά να διαμορφώνετε και το περιβάλλον γύρω του, κάνοντας εμφανείς τις εποχές, την ημέρα και τη νύχτα, κτλ. Αργότερα, μπορείτε να προσθέσετε στο σκηνικό κάποια ζωάκια, ένα απλό σπίτι ή ένα αυτοκίνητο, δημιουργώντας μια ιστορία που μπορείτε να μάθετε στο μωρό σας. Καθίστε με το μωρό στην αγκαλιά σας και τον πίνακα μπροστά του ώστε να του είναι ορατός. Πείτε την ιστορία σας αυθόρμητα χωρίς να φοβάστε ότι δεν είστε ο τέλειος αφηγητής, χρησιμοποιώντας τα σχήματα για να τονίσετε τα πιο ενδιαφέροντα σημεία. Αρχίστε λέγοντας, για παράδειγμα, «μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα μικρό αγόρι (εδώ κολλάτε πάνω στον πίνακα το αντίστοιχο σχήμα), που έμενε σ’ ένα μικρό σπίτι». Όταν το παιδί μεγαλώσει αρκετά, μπορείτε να το βάζετε να σας λέει αυτό την ιστορία χρησιμοποιώντας τη δική του φαντασία και δημιουργικότητα.

Είτε το μωρό σας έχει αρχίσει να μπουσουλάει είτε όχι, σίγουρα προσπαθεί να αναπτύξει τις κινητικές του ικανότητες με μεγάλο ζήλο. Σ’ αυτό το στάδιο, θα περνά πολύ χρόνο προσπαθώντας να σταθεί στα πόδια του και να σηκωθεί όρθιο, ή θα κουνιέται μπρος πίσω στα χέρια και στα γόνατά του. Αυτό το παιχνίδι θα το βοηθήσει να αναπτύξει την κίνησή του.

Τί αναπτύσσει: μαθαίνει να μπουσουλάει.

Τί θα χρειαστείτε: δύο άδεια πλαστικά μπουκάλια δίλιτρων αναψυκτικών, μερικά μικρά πλαστικά παιχνίδια και κουδουνάκια.

Μ’ ένα ψαλίδι ή μαχαίρι κόψτε τη μία άκρη από τα μπουκάλια και βάλτε μέσα στο ένα τέσσερα πέντε παιχνίδια. Μετά, σπρώξτε το άλλο μπουκάλι μέχρι να σφηνώσει μέσα σε αυτό με τα παιχνίδια. Έτσι, θα σχηματίσετε έναν κλειστό κύλινδρο. Κλείστε σφιχτά με σελοτέιπ το σημείο όπου ενώνονται τα μπουκάλια ώστε να μην ανοίξουν. Βάλτε τον κύλινδρο στο πάτωμα και δείξτε στο μωρό σας πώς να τον κυλήσει. Ο ήχος από τα παιχνίδια και τα κουδουνάκια τού ξυπνά την περιέργεια και το κάνει να μπουσουλάει ενώ σπρώχνει τον κύλινδρο. Καλό είναι τέλος να προσέχετε το μωρό σας για να μην ανοίξει τον κύλινδρο και προσπαθήσει να καταπιεί κάποιο από τα παιχνίδια.

8 ος μήνας

Οι πρώτες προσπάθειες να μπουσουλίσει, να σταθεί όρθιο και να περπατήσει είναι πραγματικά μεγάλη πρόκληση για το μωρό καθώς νέοι μύες αρχίζουν να δουλεύουν μέσα στα ποδαράκια του. Με αυτό το παιχνίδι το παιδί αναπτύσσει νέες ικανότητες συντονισμού και κίνησης.

 Τί αναπτύσσει: κινητικότητα.

Τί θα χρειαστείτε: μια λαστιχένια μπάλα μεσαίου μεγέθους.

Γονατίστε ή καθίστε στο πάτωμα κρατώντας το μωρό μπροστά σας με την πλάτη του στραμμένη σε σας. Τυλίξτε το ένα σας χέρι γύρω από το στήθος του και με το άλλο στηρίξτε το από πίσω ώστε να μείνει σε όρθια στάση. Τοποθετήστε την μπάλα ακριβώς μπροστά του και βοηθήστε το να την κλοτσήσει. Κάθε φορά που καταφέρνει να σπρώξει την μπάλα με τα ποδαράκια του, επιβραβεύστε το με ένα «μπράβο» και πείτε του πόσο μακριά κατάφερε να τη στείλει. Όταν λίγο αργότερα αρχίζει να παίζει μαζί με άλλα παιδάκια της ηλικίας του, μπορείτε να βάλετε τους δύο «παίκτες» αντικριστά και να κλοτσάει ο ένας την μπάλα στον άλλον.

Τα παιχνίδια με ήχους είναι από τα πιο αγαπημένα των παιδιών γιατί είναι γεμάτα εκπλήξεις και αναπάντεχους θορύβους. Σε συνδυασμό με το γνωστό «κούκου» που κάνουμε με τα χέρια για να διασκεδάσουμε τα παιδιά, πετυχαίνουμε ένα οπτικοακουστικό παιχνίδι μαντικής.

Τί αναπτύσσει: αντίληψη μονιμότητας των αντικειμένων, συντονισμό χεριών-ματιών.

Τί θα χρειαστείτε: παιχνίδια με ήχους, μια μικρή πετσέτα ή μία μικρή κουβέρτα.

Δείξτε στο μωρό σας το παιχνίδι, ζουλήξτε το να βγάλει ήχο, μετά καλύψτε το με την πετσέτα ή την κουβέρτα και αφήστε το να το ξεσκεπάσει μόνο του. Καλύψτε το ξανά και ζουλήξτε το ενώ είναι σκεπασμένο. Κάντε το ίδιο με ένα παιχνίδι που κουδουνίζει ή βγάζει άλλους περίεργους ήχους για να τραβήξετε την προσοχή του μωρού που έτσι συνδυάζει σιγά-σιγά τα αντικείμενα με τους αντίστοιχους ήχους. Μπορείτε να το προχωρήσετε ακόμη περισσότερο, καλύπτοντας ένα ραδιόφωνο με ένα ύφασμα και βάζοντας ένα σταθμό να παίξει.

9 ος μήνας

Τώρα που το μωρό σας έχει αναπτύξει κινητικές ικανότητες που του επιτρέπουν να εξερευνά νέα μέρη μέσα στο σπίτι, έχει έρθει η ώρα να αποκτήσει μια πιο συγκροτημένη αντίληψη του χώρου στον οποίο κινείται. Ένα μεγάλο χάρτινο κουτί (σαν αυτά που χρησιμοποιούμε στις μετακομίσεις) είναι ιδανικό για να το βοηθήσει να καταλάβει τι σημαίνει «μέσα» και «έξω» ενώ ταυτόχρονα προσφέρει και μια τέλεια κρυψώνα, απ’ αυτές που τόσο αγαπούν τα παιδιά.

Τί αναπτύσσει: κινητικότητα, σχέση με το χώρο.

Τί θα χρειαστείτε: ένα αρκετά μεγάλο χάρτινο κουτί που να χωράει το μωρό σας.

Τοποθετήστε στον πάτο του κουτιού μια κουβερτούλα, μερικά παιχνίδια, και βιβλία, αφήνοντας λίγο χώρο για το μωρό σας. Τα μωρά που είναι ιδιαίτερα κινητικά μπορούν να μπαίνουν και να βγαίνουν με ευκολία από ένα σχετικά χαμηλό κουτί 20 εκατοστών. Ένα ψηλότερο κουτί προσφέρει και καλύτερη κρυψώνα αλλά πρέπει να προσέχετε να μην το αναποδογυρίσει. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να αφήνετε το μωρό μόνο του με αυτό το παιχνίδι. Μπορείτε επίσης να κόψετε στις δύο πλευρές του κουτιού τετράγωνα σχήματα, σαν «παράθυρα» και να παίζετε «κούκου» με το μωρό σας. Μια εναλλακτική πρόταση είναι να αφήσετε το κουτί γερμένο στο πλάι, ώστε να το μωρό να μπαινοβγαίνει ευκολότερα σ’ αυτό μπουσουλώντας.

Τα μωρά τρελαίνονται για εκπλήξεις και για οτιδήποτε αποκαλύπτεται ενώ ήταν κρυμμένο για ώρα. Οι αναπτυσσόμενες κινητικές του ικανότητες τού επιτρέπουν να δοκιμάζει νέα παιχνίδια κυνηγητού και εξερεύνησης.

Τί αναπτύσσει: κινητικότητα, αντίληψη μονιμότητας αντικειμένων.

Τί θα χρειαστείτε: ένα σκάμμα με άμμο (όπως αυτό που βρίσκουμε στις παιδικές χαρές), μικρά χρωματιστά αντικείμενα.

Είναι ένα πολύ εύκολο παιχνίδι που μπορείτε να κάνετε στο πάρκο, στην παραλία (ιδανικά) ή στον κήπο του σπιτιού σας όπου θα τοποθετήσετε το σκάμμα. Κρύψτε σ’ ένα βουναλάκι από άμμο ένα χρωματιστό παιχνίδι (μια λαστιχένια μπάλα, ένα πλαστικό δεινόσαυρο). Με απορημένη έκφραση, πείτε στο μωρό, «μα πού πήγε η μπάλα;» Μετά βάλτε τα χέρια του μωρού σας στο σημείο που έχετε κρύψει το παιχνίδι και βοηθήστε το να απομακρύνει την άμμο μέχρι να αποκαλυφθεί το αντικείμενο. Μόλις αρχίζει να συνηθίζει το παιχνίδι της ανακάλυψης, θα σκάβει μόνο του χωρίς βοήθεια.  Σταδιακά, μπορείτε να εξελίξετε κι άλλο το παιχνίδι, κρύβοντας αντικείμενα ενώ το μωρό δε θα κοιτάει.

10 ος μήνας

Κάποια στιγμή το μωρό αρχίζει να διασκεδάζει αφάνταστα προσπαθώντας να φέρειτα δυο του χέρια μαζί. Κοιτάει μια το ένα και μια το άλλο, τα κουνάει ξεχωριστά και ξαφνικά κάποια στιγμή τα ενώνει και είναι έτοιμο για τα πρώτα του παλαμάκια.

Τί αναπτύσσει: συντονισμό χεριών-ματιών.

Τί θα χρειαστείτε: δύο ξύλινους κυλίνδρους ή μπαγκέτες ή κουτάλια κουζίνας.

Δώστε στο μωρό σας να κρατήσει σε κάθε χέρι κάποιο από τα αντικείμενα που αναφέραμε και δείξτε του πώς να τα χτυπάει μαζί. Στην αρχή η επιτυχία δεν είναι δεδομένη και θα αστοχεί αρκετά, σύντομα όμως θα τα καταφέρει και θα αναπτύξει ίσως και κάποιο ρυθμό. Η ικανοποίηση μετά από κάθε επιτυχημένη προσπάθεια θα είναι πολύ μεγάλη για το μωρό σας.

Υπάρχει λόγος που τα παιδιά λατρεύουν τα παιχνίδια που έχουν να κάνουν με κατασκευές, σύνθεση αντικειμένων και χτίσιμο. Τους αρέσει πολύ να βλέπουν πώς συνδυάζονται τα αντικείμενα μεταξύ τους αλλά και  πώς αποσυναρμολογούνται. Δοκιμάστε λοιπόν να αφήσετε το μωρό να φτιάξει τις πρώτες του κατασκευές στο τραπέζι του φαγητού.

Τί αναπτύσσει: κινητικότητα, συντονισμό χεριών-ματιών.

Τί θα χρειαστείτε: μια ποικιλία λαχανικών (αληθινών) όπως καρότα, πατάτες και πράσινα φασολάκια, βρασμένων και κομμένων σε κομμάτια (τα καρότα σε μπαστουνάκια, τις πατάτες σε ροδέλες, τα φασόλια ολόκληρα).

Βάλτε το μωρό σας στο ειδικό καρεκλάκι του φαγητού ή εκεί όπου συνηθίζει να τρώει, μπροστά από ένα τραπέζι. Καθίστε απέναντί του και φτιάξτε μικρούς σωρούς από τα λαχανικά χωρίζοντάς τα ανά είδος. Φτιάξτε εσείς το πρώτο πυργάκι δείχνοντας στο μωρό με αργές κινήσεις πώς το κάνετε. Ξεκινήστε τοποθετώντας παράλληλα τα μπαστουνάκια του καρότου πάνω στο τραπέζι δημιουργώντας τα «θεμέλια» του κτίσματός σας. Μετά μπορείτε να βάλετε από πάνω τις ροδέλες της πατάτας και στην κορυφή τα φασολάκια. Στη συνέχεια βοηθήστε το μωρό να κάνει το ίδιο, ενώ όση ώρα παίζετε, μπορείτε φυσικά να τσιμπάτε και οι δύο λιγάκι από τα λαχανικά σας!

11 ος μήνας

Αυτό το παιχνίδι μαθαίνει στο μωρό σας να φτιάχνει σχέδια, και ειδικότερα διάφορα πρόσωπα και καλλιεργεί τις κινητικές ικανότητες που θα χρειαστεί για να μάθει να τρώει μόνο του. Καλύτερα είναι το μωρό να κάθεται στο ειδικό ψηλό καρεκλάκι του φαγητού ή στα γόνατά σας.

 Τί αναπτύσσει: αναγνώριση σχημάτων, κινητικότητα.

Τί θα χρειαστείτε: ένα γεύμα από ποικιλία λαχανικών (φασολάκια, καρότα σε κυβάκια ή μπαστουνάκια, καλαμπόκι, μικρές τομάτες), κομματάκια σκληρού κίτρινου τυριού, μακαρόνια, σταφύλι, κ.ά.

Βάλτε τα λαχανικά, το τυρί, το κρέας, τα μακαρόνια και ό,τι άλλο μπορείτε να σκεφτείτε σε ξεχωριστά μπολάκια, κατά προτίμηση πλαστικά. Τοποθετήστε ένα μεγάλο πιάτο μπροστά στο μωρό σας και βοηθήστε το να φτιάξει ένα προσωπάκι με τα υλικά που έχει. Δώστε εσείς τις κατάλληλες οδηγίες όπως, «βάλε τα μακαρόνια εδώ για να του φτιάξεις μαλλιά, βάλε εδώ την τομάτα για να του κάνεις μύτη, τους κύβους του καρότου για να του βάλεις ματάκια…». Όταν τελειώσει το παιχνίδι, μπορείτε να λιώσετε τις τροφές και τις φάτε μαζί με το μωρό σας.

Δεν είναι μυστικό πώς τα παιδιά λατρεύουν να χοροπηδούν πάνω στα κρεβάτια! Το ίδιο ισχύει και για τα μωρά, που με αυτό το παιχνίδι δυναμώνουν τους μύες των ποδιών και ετοιμάζονται για την πρώτη μεγάλη πρόκληση της ζωής τους: το περπάτημα.

Τί αναπτύσσει: σταθερότητα, δύναμη.

Τί θα χρειαστείτε: κρεβάτι με μαλακό στρώμα.

Βάλτε το μωρό να σταθεί όρθιο στη μέση του κρεβατιού σας στηρίζοντάς το με τα χέρια σας. Βοηθήστε το ν’ αρχίσει τα χοροπηδητά ανασηκώνοντάς το κι εσείς ελαφρά. Αν το μωρό έχει αρχίσει να περπατάει, μπορείτε απλώς να του κρατάτε τα χέρια. Μπορείτε επίσης να το βάλετε να κάτσει στο μέσον του κρεβατιού και να κουνάτε εσείς με τα χέρια σας το στρώμα ώστε το μωρό να αναπηδά ελαφρώς. Φυσικά, σε αυτό το παιχνίδι, δεν αφήνετε ποτέ το μωρό μόνο του.

12 ος μήνας

Τα μικρά στρογγυλά αντικείμενα είναι ιδανικά και πολύ δελεαστικά τώρα που το μωρό σας έχει πλέον καταφέρει να αποκτήσει την ικανότητα να πιάνει και να κρατά αντικείμενα στα χέρια του για περισσότερη ώρα απ’ ό,τι πριν. Με αυτό το παιχνίδι, βοηθάτε το μωρό να δοκιμάσει αυτές τις νέες του ικανότητες και να μείνει συγκεντρωμένο σε μια πολύ δημιουργική ασχολία.

Τί αναπτύσσει: κινητικότητα, συντονισμό χεριών-ματιών.

Τί θα χρειαστείτε: ένα κορδόνι ή σκοινάκι και δημητριακά με τρύπες (όπως τα Cheerios).

Απλώστε στο δίσκο που έχει το ειδικό καρεκλάκι φαγητού του μωρού μερικά δημητριακά με τρύπες όπως τα Cheerios. Κάντε κόμπο στη μία μεριά του κορδονιού και αρχίστε να περνάτε τα δημητριακά ένα-ένα από την άλλη πλευρά του κορδονιού. Μετά αφήστε το να δείτε αν θα μπορέσει να το καταφέρει να κάνει το ίδιο και μόνο του και φυσικά επιβραβεύστε κάθε επιτυχημένη του προσπάθεια. Σε μεγαλύτερα παιδιά μια ωραία ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε κορδονάκια γλυκόριζας (χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική) αντί για απλό κορδόνι και έτσι, να αφήσετε το παιδί να φτιάξει ένα πολύ ωραίο και γλυκό κολιέ!

Σε όλους μας αρέσουν τα δώρα, αλλά αυτό που απολαμβάνουν πιο πολύ τα παιδιά είναι η διαδικασία του να σκίζουν με μανία το αμπαλάζ που κρύβει τη μεγάλη έκπληξη! Ο ενθουσιασμός της αποκάλυψης και η πλάκα που έχει να κάνουν με τα χέρια τους ό,τι θέλουν για λίγη ώρα, έχουν τελικά μεγαλύτερη σημασία από το ίδιο το δώρο.

Τί αναπτύσσει: συντονισμό χεριών-ματιών, αντίληψη της μονιμότητας των αντικειμένων.

Τί θα χρειαστείτε: μια δυο πετσετούλες προσώπου, μικρά λαστιχένια παιχνίδια λουτρού.

Την ώρα που κάνετε στο μωρό σας το καθιερωμένο λουτρό, αποσπάστε του την προσοχή για λίγο και τυλίξτε μέσα στην υγρή πετσέτα ένα μικρό παιχνίδι, μια πάπια ή ένα δεινόσαυρο. Δώστε του το μυστηριώδες πακέτο και πείτε του «να ένα δώρο για σένα». Θα ξετυλίξει την πετσέτα, θα ζουλήξει το παιχνίδι, θα τσιρίξει από ευχαρίστηση και μετά θα θέλει να το κάνετε ξανά. Καθώς μεγαλώνει και γίνεται πιο επιδέξιο, θα του αρέσει να κάνει το ίδιο για εσάς, αποκτώντας έτσι και μια φυσική αίσθηση γενναιοδωρίας.

Πηγή: all4mama.gr

Διαβάστε ακόμη:

Παλαιομοδίτικα (αλλά αγαπημένα) παιχνίδια για παιδιά

Μοναδικά παιχνίδια για κίνηση και φαντασία μέσα …στο σπίτι!

Ποια παιχνίδια να επιλέξεις για να βοηθήσουν την ανάπτυξη του παιδιού σου