12 λόγοι για λιγότερα αλλά ποιοτικότερα παιχνίδια

Τα παιχνίδια αποτελούν τους θεμέλιους λίθους για το μέλλον των παιδιών μας. Τα διδάσκουν για τον κόσμο και για τον εαυτό τους, στέλνουν μηνύματα και επικοινωνούν αξίες.

Φωτό: Flickr/Valentina Yachichurova

Καλό είναι οι σοφοί γονείς να περιορίσουν τον αριθμό των παιχνιδιών, διότι με λιγότερα παιχνίδια τα παιδιά τους θα ωφεληθούν μακροχρόνια.

Τα παιδιά, λοιπόν, με λιγότερα παιχνίδια:

1Μαθαίνουν να είναι πιο δημιουργικά

Πάρα πολλά έτοιμα παιχνίδια αποτρέπουν τα παιδιά από την πλήρη ανάπτυξη της φαντασίας τους. Δύο Γερμανοί εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία (Strick και Schubert) διεξήγαγαν ένα πείραμα, στο οποίο έπεισαν μια τάξη νηπιαγωγείου να αφαιρέσουν όλα τα παιχνίδια από την τάξη για τρεις μήνες. Αν και υπήρχε πλήξη κατά τη διάρκεια των αρχικών σταδίων του πειράματος, τα παιδιά σύντομα άρχισαν να χρησιμοποιούν το περιβάλλον τους για να εφεύρουν παιχνίδια και να χρησιμοποιούν τη φαντασία στο παιχνίδι τους.

2Αναπτύσσουν μεγαλύτερη διάρκεια προσοχής

Όταν υπάρχουν πάρα πολλά παιχνίδια στη ζωή ενός παιδιού, το εύρος προσοχής τους είναι μικρό. Αποσπούνται γρήγορα από άλλα παιχνίδια. Τα παιδιά σπάνια θα μάθουν να εκτιμούν πλήρως το παιχνίδι όταν υπάρχουν αμέτρητες επιλογές, εκ των οποίων πολλές εξακολουθούν να παραμένουν στο ράφι.

3Καλλιεργούν καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες

Τα παιδιά με λιγότερα παιχνίδια μαθαίνουν πώς να αναπτύσσουν διαπροσωπικές σχέσεις με τα άλλα παιδιά και τους ενήλικες. Μαθαίνουν το δούναι και λαβείν και την αξία μιας καλής συζήτησης.

4Μαθαίνουν να φροντίζουν περισσότερο τα πράγματά τους

Όταν τα παιδιά έχουν πάρα πολλά παιχνίδια, θα τα φροντίζουν.

5Αναπτύσσουν μεγαλύτερη αγάπη για την ανάγνωση, τη γραφή και την τέχνη

Λιγότερα παιχνίδια επιτρέπουν στα παιδιά σας να αγαπούν τα βιβλία, τη μουσική, το χρωμάτισμα, και τη ζωγραφική. Και μια αγάπη για την τέχνη θα τα βοηθήσει να εκτιμήσουν καλύτερα την ομορφιά, τη συγκίνηση και την επικοινωνία.

6Γίνονται πιο επινοητικά

Στον τομέα της εκπαίδευσης στους μαθητές δεν δίνεται μόνο η απάντηση σε ένα πρόβλημα, δίνονται βασικά τα εργαλεία για να βρουν την απάντηση. Στην ψυχαγωγία και το παιχνίδι,  μπορεί να εφαρμοστεί η ίδια αρχή. Λιγότερα παιχνίδια αναγκάζουν τα παιδιά να γίνουν επινοητικά με την επίλυση των προβλημάτων. Και η επινοητικότητα είναι ένα δώρο με απεριόριστες δυνατότητες.

7Τσακώνονται λιγότερο

Αυτό μπορεί να φαίνεται περίεργο. Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι πολλά παιχνίδια θα οδηγήσουν σε λιγότερες μάχες επειδή υπάρχουν περισσότερες διαθέσιμες επιλογές. Ωστόσο, το αντίθετο συμβαίνει πάρα πολύ συχνά. Τα αδέλφια διαφωνούν για τα παιχνίδια. Και κάθε φορά που εισάγουμε ένα νέο παιχνίδι στη ζωή τους, τους δίνουμε έναν ακόμη λόγο για τη δημιουργία διαμάχης. Από την άλλη πλευρά  αδέλφια με λιγότερα παιχνίδια αναγκάζονται να μοιραστούν, να συνεργαστούν, και να εργαστούν μαζί.

8Μαθαίνουν στην επιμονή

Τα παιδιά που έχουν πάρα πολλά παιχνίδια εγκαταλείπουν την προσπάθεια πολύ γρήγορα. Εάν έχουν ένα παιχνίδι που δεν μπορούν να καταλάβουν, θα το απορρίψουν γρήγορα για χάρη ενός άλλου, διαφορετικού και ενδεχομένως πιο εύκολου. Τα παιδιά με λιγότερα παιχνίδια θα μάθουν στην επιμονή, την υπομονή, και την αποφασιστικότητα.

9Γίνονται λιγότερο εγωιστές

Τα παιδιά που παίρνουν ό,τι θέλουν πιστεύουν ότι μπορούν να έχουν ό, τι θέλουν. Η στάση αυτή θα οδηγήσει γρήγορα σε έναν νοσηρό (και ανάρμοστο) τρόπο ζωής.

10Βιώνουν περισσότερο τη φύση

Τα παιδιά που δεν έχουν υπόγειο γεμάτο παιχνίδια είναι πιο ικανά να παίζουν έξω και να αναπτύξουν μια βαθιά εκτίμηση για τη φύση. Επίσης, είναι πιο πιθανό να συμμετέχουν σε σωματική άσκηση η οποία έχει ως αποτέλεσμα υγιή και εύρωστα σώματα.

11Μαθαίνουν να βρίσκουν ικανοποίηση μακριά από το κατάστημα παιχνιδιών

Η αληθινή χαρά και ικανοποίηση ποτέ δεν θα βρεθεί στους διαδρόμους ενός καταστήματος παιχνιδιών. Τα παιδιά που έχουν πιστέψει ότι οι επιθυμίες τους μπορούν να αγοραστούν με τα χρήματα πιστεύουν το ίδιο ψέμα με τους γονείς τους. Αντ’ αυτού, τα παιδιά χρειάζονται ενθάρρυνση για να ζήσουν τη ζωή τους βρίσκοντας τη χαρά σε πράγματα που πραγματικά έχουν αξία και διαρκούν.

12Ζουν σε ένα καθαρότερο και πιο τακτοποιημένο σπίτι

Αν έχετε παιδιά, γνωρίζετε ότι τα πολλά παιχνίδια δημιουργούν μεγάλη ακαταστασία πολύ γρήγορα. Λιγότερα παιχνίδια σημαίνει ένα πιο καθαρό και υγιεινό σπίτι.