1. Πυρετός πάνω από 38 C σε παιδιά μικρότερα των 3 μηνών, 38,3 C σε παιδιά 3-6 μηνών και 39,4 C σε παιδιά 6 μηνών – 2 ετών.
Οι παιδίατροι τονίζουν πως όταν το παιδί ανεβάσει πυρετό, η θερμοκρασία δεν έχει τόση σημασία όσο η διάθεση του παιδιού σας. Εξαίρεση αποτελούν τα νεογέννητα κάτω των 3 μηνών, τα οποία χρειάζονται άμεση ιατρική φροντίδα αν ο πυρετός τους ξεπεράσει τους 38 βαθμούς. «Αν ο πυρετός έχει προκληθεί από μία βακτηριακή μόλυνση όπως μία ουρολοίμωξη, υπάρχει ο κίνδυνος να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα», λέει η παιδίατρος Jennifer Shu. «Είναι συνήθως ένας κοινός ιός που προκαλεί αυτά τα συμπτώματα, αλλά θα πρέπει να το εξετάσουμε για να είμαστε σίγουροι». Είναι σημαντικό να καλέσετε τον γιατρό σας αμέσως – αν δεν μπορείτε να τον βρείτε, καλό θα ήταν να σπεύσετε στα κοντινότερα επείγοντα. Στα παιδιά μεγαλύτερα των 2 ετών, οι πυρετοί δεν απαιτούν τέτοια αμεσότητα αρκεί το παιδί να πίνει πολλά υγρά και να φέρεται φυσιολογικά. Για περισσότερη καθοδήγηση, ρωτήστε τον παιδίατρό σας.
2. Πυρετός που δεν πέφτει με φάρμακα ή που διαρκεί περισσότερες από πέντε ημέρες
Αν έχετε δώσει στο παιδί σας αντιπυρετικό και η θερμοκρασία δε λέει να αλλάξει μέσα σε τέσσερις με έξι ώρες, καλέστε τον παιδίατρό σας. Είναι ένδειξη πως η λοίμωξη μπορεί να είναι ισχυρή και το σώμα να αδυνατεί να την καταπολεμήσει και έτσι ο γιατρός σας θα χρειαστεί να εξετάσει πιο προσεκτικά τα αίτια. Ο πυρετός που προκαλείται από μία κοινή ίωση, ένα κρυολόγημα ή γρίπη, συνήθως περνάει μέσα σε πέντε μέρες. Αν επιμένει περισσότερο – ακόμη και αν είναι στο 38 C – ίσως προκαλείται από λοίμωξη όπως πνευμονία, η οποία απαιτεί θεραπεία με αντιβιοτικά, εξηγεί η παιδίατρος Alana Levine.
3. Πυρετός που συνοδεύεται από δυσκαμψία του αυχένα, πονοκέφαλο ή εξάνθημα που θυμίζει μελανία ή μικρές κόκκινες κηλίδες
Καλέστε τον γιατρό σας – αυτά είναι συμπτώματα μηνιγγίτιδας και απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.
4. Εξανθήματα που θυμίζουν στόχο ή αποτελούνται από μικρές κόκκινες κηλίδες που δεν εξαφανίζονται αν πιέσετε το δέρμα, ή πολλές μελανιές
Ένα εξάνθημα που θυμίζει δαχτυλίδι με ένα αχνό σπυρί στο κέντρο μπορεί να είναι ένδειξη νόσου Lyme. Αναζητήστε βοήθεια αν διακρίνετε πολλά μικρά σπυράκια κάτω από το δέρμα, αποτελούν συμπτώματα διάφορων σοβαρών ασθενειών. Μελάνιασμα που είναι ανεξήγητο και απλωμένο στο δέρμα μπορεί να υποδεικνύει κάποια σοβαρή διαταραχή του αίματος. Επιπλέον, ένα εξάνθημα σε κηλίδες συνήθως λίγο ανασηκωμένο, μπορεί να είναι σημάδι αλλεργικής αντίδρασης. Αν το παιδί σας επίσης δυσκολεύεται να αναπνεύσει, είναι ευέξαπτο ή ληθαργικό, θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα τη βοήθεια ενός γιατρού.
5. Μία καινούρια ελιά ή μια ελιά που έχει αλλάξει
Να παρακολουθείτε τις ελιές του παιδιού σας, ιδίως όσες έχει από τη γέννησή του, επειδή αυτές έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να μετατραπούν σε κακοήθεις, σύμφωνα με τον παιδίατρο Ari Brown. Ελέγχετέ τες κάθε μήνα όταν του κάνετε μπάνιο. Ενημερώστε τον γιατρό σας αν ανακαλύψετε μία ελιά που έχει ακανόνιστο σχήμα, ή περίγραμμα, που δεν αποτελείται όλη από ένα χρώμα ή που είναι ανασηκωμένη. Αυτά αποτελούν σημάδια καρκίνου του δέρματος.
6. Πόνος στο στομάχι που εντοπίζεται χαμηλά και δεξιά ή που είναι ξαφνικός και κράμπες που έρχονται και φεύγουν
Αν το παιδί σας αισθάνεται πόνο χαμηλά στο σώμα του και δεξιά, ζητήστε του να αναπηδήσει – αν ο πόνος είναι ανυπόφορος, μπορεί να αποτελεί σημάδι σκωληκοειδίτιδας. Παρόλο που η σκωληκοειδής υπόφυση βρίσκεται κάτω και δεξιά από την κοιλιά, ο πόνος που προκαλεί μπορεί να ξεκινήσει από τον αφαλό και να μετατοπιστεί στα δεξιά. «Ένας κοινός ιός που προσβάλλει το στομάχι συνήθως προκαλεί πυρετό, εμετό, στομαχόπονο και διάρροια’, λεεί ο Dr. Brown. «Στην σκωληκοειδίτιδα, συνήθως πρώτα εμφανίζεται η διάρροια, μετά ο πόνος στην κοιλιά, μετά ο πυρετός, ύστερα ο πόνος και τέλος ο πυρετός». Αν εντοπίσετε αυτά τα συμπτώματα, καλέστε τον γιατρό σας – η σκωληκοειδίτιδα εξελίσσεται γρήγορα και θεραπεύεται αποτελεσματικότερα όταν διαγνωσθεί έγκαιρα.
Αν το παιδί σας είναι μικρότερο από 4 ετών και έχει πόνο στο στομάχι που το κάνει να διπλώνεται στα δύο μια στιγμή και την άλλη να είναι μια χαρά, μπορεί να είναι σημάδι εγκολεασμού, μίας σοβαρής διαταραχής που συνήθως επηρεάζει τα μικρά παιδιά και στην οποία ένα τμήμα του εντέρου γλιστρά μέσα στο άλλο. Ο πόνος εμφανίζεται κάθε 20 με 60 λεπτά και μπορεί να συνοδεύεται από εμετό, πυρετό και αίμα με βλέννες στα κόπρανα. Αν ο πόνος είναι απλά οξύς, καλέστε τον γιατρό σας, λέει η Dr. Levine. «Αν έχει κράμπες και ενδείξεις εγκολεασμού στα κόπρανα, τότε σπεύστε στο νοσοκομείο».
7. Ένας πονοκέφαλος που προκύπτει νωρίς το πρωί όταν ξυπνά ή μέσα στη νύχτα, ή που συνοδεύεται από εμετό
Αυτά μπορεί να είναι σημάδια ημικρανίας. Ο γιατρός σας θα καθορίσει την κατάλληλη θεραπεία. Οι ημικρανίες στα παιδιά δεν είναι επικίνδυνες και συνήθως είναι κληρονομικές. Παρ’ όλ’ αυτά, οι πονοκέφαλοι νωρίς το πρωί ή μέσα στη νύχτα μπορούν να σηματοδοτούν κάτι πιο σοβαρό και γι’ αυτό θα ήταν καλό να επισκεφθείτε άμεσα ένα γιατρό.
8. Στεγνό στόμα και ξερά χείλη, μειωμένη ούρηση, επίπεδη πηγή στο κρανίο ενός νεογέννητου, ξηροδερμία ή δέρμα που δεν είναι ελαστικό αν το τσιμπήσετε, πολύς εμετός ή διάρροια
Όλα αυτά τα σημάδια σχετίζονται με την αφυδάτωση και χρειάζεται να αντιμετωπιστούν γρήγορα επειδή η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει σοκ. Αν πιστεύετε πως το παιδί σας μπορεί να πάθει σοκ καλέστε το 166 ή πηγαίνετε στο νοσοκομείο. Εναλλακτικά, καλέστε τον γιατρό σας και δώστε του περισσότερα υγρά.
9. Μελάνιασμα ή αποχρωματισμός γύρω από το στόμα – δυσκολία στην αναπνοή κατά την οποία βλέπετε το παιδί σας να ρουφάει το στήθος και την κοιλιά του – λαχάνιασμα, ρουθούνισμα ή συριγμός κατά την αναπνοή
«Τα προβλήματα στην αναπνοή μπορεί να είναι ανησυχητικά όταν οι ήχοι προέρχονται από το στήθος και τους πνεύμονες και όχι από τη μύτη», λέει η Dr Shu. Τα σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να οφείλονται σε πνιγμό, αλλεργική αντίδραση ή κρίση άσθματος (που μπορεί να εμφανιστεί σε παιδιά ακόμη και μηνών σε ηλικία), πνευμονία, κοκίτη ή λαρυγγίτιδα. Αναζητήστε βοήθεια άμεσα ή καλέστε το 166. Αν δεν μπορείτε να καταλάβετε αν το παιδί σας αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα μετρήστε το ρυθμό της αναπνοής του. Μετρήστε τις ανάσες που παίρνει κάθε 30 δευτερόλεπτα και πολλαπλασιάστε με δύο. Ένας φυσιολογικός ρυθμός για τα νεογέννητα είναι μικρότερος από 60 – για μωρά μικρότερα του ενός έτους είναι 40, για παιδιά ηλικίας 1 έως 3 ετών είναι 30, ενώ για παιδιά ετών 4 έως 10 είναι 24.
10. Πρησμένη γλώσσα, χείλη, ή μάτια, ιδίως αν συνοδεύονται από εμετό ή φαγούρα
Τα παραπάνω αποτελούν σημάδια αλλεργικής αντίδρασης (αναφυλαξίας). Τα συμπτώματα μπορούν να περιλαμβάνουν πρήξιμο, προβλήματα στην αναπνοή, και σοβαρά εξανθήματα και χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση. Καλέστε το 166 και/ή απευθυνθείτε στον γιατρό σας για την ανάγκη χρήσης αντιισταμινικών.
11. Όταν το παιδί σας πέφτει και είναι μικρότερο από 6 μηνών, ή έχει εμφανείς νευρολογικές αλλαγές όπως σύγχυση ή απώλεια συνείδησης, κάνει εμετό ή/και έχει σπάσει κάποιο κόκαλο
Αυτές οι καταστάσεις απαιτούν άμεση ιατρική αντιμετώπιση, γι’ αυτό πηγαίνετε στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Όταν τα μωρά που πέφτουν είναι μικρότερα από 6 μηνών, δεν υπάρχει συνήθως λόγος ανησυχίας αν το ύψος της πτώσης είναι όσο και το δικό τους ύψος και δεν πέσουν επάνω σε κάτι σκληρό ή αιχμηρό.
12. Αν κόπηκε και η πληγή είναι αρκετά ανοιχτή που μπορεί να χωρέσει μέσα μία μπατονέτα ή δεν σταματά να αιμορραγεί μέσα σε λίγα λεπτά αφού την έχετε πιέσει
Τα σημάδια αυτά απαιτούν τη φροντίδα ενός γιατρού (ράμματα ή και άλλη αντιμετώπιση). Ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού, θα πρέπει να καλέσετε το 166, να πάτε στα επείγοντα ή να καλέσετε τον παιδίατρό σας. Θα πρέπει επίσης να επισκεφθείτε έναν γιατρό αν ένα ζώο ή άλλο παιδί δαγκώσει το παιδί σας και και τραυματίσει το δέρμα του.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Parent. Όπως με κάθε άρθρο που σχετίζεται με την υγεία, δεν αποτελεί απόλυτη λύση και θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας για όποια ανησυχία έχετε σχετικά με την υγεία του παιδιού σας.
eimaimama.gr
Αν σας άρεσε το άρθρο κοινοποιήστε το εδώ :