12 τρόποι για να ενθαρρύνετε το μικρό σας να μιλήσει
Από ένα μικροσκοπικό νεογέννητο καταφέρνει να γίνει ένας μικρός άνθρωπος που με τον τρόπο του δείχνει τι θέλει, αντιλαμβάνεται γύρω του τι συμβαίνει ενώ βελτιώνει μέρα με τη μέρα το τρόπο επικοινωνίας του μαζί σας και με το περιβάλλον του.
Τι ΔΕΝ πρέπει να ξεχάσω στις διακοπές των Χριστουγέννων με το μωρό μου
[babyPostAd]Για να βοηθήσετε το μικρό σας να αναπτύξει τον λόγο, καλό είναι να του μιλάτε απο τους πρώτους κιόλας μήνες. Καταρχάς με αυτό το τρόπο θα μάθει ότι η ομιλία ειναι ο σημαντικότερος τρόπος επικοινωνίας.
Σιγά σιγά, αρχικά με συλλαβές, δισύλλαβους ήχους, το μωρό σας θα αρχίσει τις πρώτες προσπάθειες να εκφραστεί μέσα απο το λόγο και όχι μέσα από το κλάμα.
Για να βοηθήσετε το μωρό σας να αναπτύξει την ομιλία του θα πρέπει να κάνετε τα εξής:
1. Να αναφέρεστε σε όλα τα αντικείμενα και τους ανθρώπους με το όνομα τους. Όταν αλλάζετε το μωρό σας στην αλλαξιέρα περιγράψτε του όλη τη διαδικασία ονοματίζοντας την πάνα, την κρέμα περιποιήσης, τη πετσέτα. Αντίστοιχα, όταν το ταΐζετε, πείτε του ότι κάθεται στο καρεκλάκι του, δείξτε του το κουτάλι, το πιατάκι, το φώς και γενικά όλα τα αντικείμενα που το περιβάλλουν. Πρέπει επίσης να του δείχνετε τα πρόσωπα του περιβάλλοντος σας, π.χ. ήρθε η γιαγιά!
Όσο διευκρινίζετε στο μωρό σας ότι βρίσκεται γύρω σας τόσο το μωρό αναγνωρίζει και μαθαίνει πρόσωπα και πράγματα.
2. Ακούτε αυτά που σας λέει το μωρό σας. Ακόμη και αν είναι ήχοι ή μωρουδιακή γλώσσα δείξτε στο μωρό σας την απαραίτητη προσοχή σε αυτά που προσπαθεί να σας πεί. Έτσι το ενθαρρύνετε να επικοινωνήσει μαζί σας. Προσπαθήστε να καταλάβετε τι θέλει. Κι αν ακόμη είναι ενας δυσνόητος ήχος ρωτήστε του ενώ δείχνετε τα αντικείμενα, π.χ. θελείς το κουτάλι, το πιάτο, την κούκλα κ.τ.λ. Είναι σημαντικό πάντα να ονοματίζετε τα αντικείμενα.
3. Επαναλαμβάνετε συγκεκριμένες έννοιες. Στη καθημερινή σας ρουτίνα επαναλαμβάνεται έννοιες όπως ζεστό–κρύο, πάνω-κάτω, μέσα-έξω, άδειο-γεμάτο, στεγνό-βρεγμένο, πολύ-λίγο. Για παράδειγμα «πιες το γάλα σου, δεν είναι ζεστό», ή «είναι γεμάτο το μπιμπερό».
4. Διευκρινήστε του το χρόνο και τις καιρικές συνθήκες. Δείξτε του το σκοτάδι έξω απο το παράθυρο και πείτε του ότι είναι βράδυ και όλοι κοιμούνται. Το πρωί δείξτε τον ήλιο, εξηγήστε ότι είναι μέρα και τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο και οι γονείς στη δουλειά. Εάν βρέχει δείξτε του τη βροχή και εξηγήστε το.
5. Επισημάνετε τα χρώματα. Δείχνετε αντικείμενα γύρω σας και λέτε π.χ. το μπαλόνι ειναι κόκκινο, το λουλούδι ειναι ρόζ κ.τ.λ.
6. Πείτε του αυτό που θέλετε με 2 διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, «Μπράβο τελείωσες το φαγητό σου. Πάει το μάμ.» Με αυτό το τρόπο το μωρό αντιλαμβάνεται το μήνυμα ενώ συγχρόνως μαθαίνει το σωστό λόγο.
7. Να μιλάτε όπως σε ένα ενήλικα. Πολλές φορές οι γονείς αλλά και το περιβάλλον του μωρού, όπως οι γιαγιάδες ή οι νταντάδες, βρίσκουν πιο χαριτωμένο να μιλούν στη μωρουδιακή γλώσσα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να διδάσκουν έμμεσα στο παιδί να λέει λάθος τις λέξεις.
8. Ξεχωρίστε τους ρόλους και τις οντότητες σας. Επισημαίνετε οτι εσείς είστε η μαμα ή ο μπαμπάς. Π.χ. «Αυτό το βιβλίο είναι δικό μου, είναι της μαμάς» «Αυτό το αρκουδάκι είναι δικό σου, είναι της Κατερίνας». Με αυτό το τρόπο μαθαίνει ότι ο καθένας έχει τα πράγματα του.
9. Ενθαρρύνετε το να διαλέξει. Δείξτε του π.χ. ενα γιαουρτάκι ή μια μπανάνα και ρωτήστε το τι θέλει απο τα δύο. Ρωτήστε το αν είναι κουρασμένο ή αν θέλει να πάτε στη παιδική χαρά. Με αυτό το τρόπο το μωρό όχι μόνο ενθαρρύνεται να ανταποκριθεί αλλά του δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσει ένα πιο ανεξάρτητο χαρακτήρα με τα δικά του θέλω.
10. Μην το πιέζετε να σας μιλήσει. Οι τρόποι για την ενθάρρυνση της ομιλίας πρέπει να γίνονται διακριτικά και μέσα απο τη καθημερινή ρουτίνα του μωρού. Μην το πιέσετε να σας μιλήσει, μη περάσετε στο μωρό τυχόν άγχος ή προβληματισμός που σας έχουν δημιουργηθεί γιατί το πιθανότερο είναι ότι θα μπλοκάρετε το μωρό σας, και αυτό μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.
11. Διορθώνετε διακριτικά αυτά που λέει. Όταν το μικρό σας αρχίζει να ψελλίζει τις πρώτες του λέξεις το πιθανότερο είναι ότι θα τις λέει λίγο λάθος ή μισές. Εσείς επαναλαμβάνετε διακριτικά αυτό που λέει με το σωστό τρόπο, ώστε το μικρο σας να μάθει να το λέει σωστά.
12. Δίνετε κατευθύνσεις. Για παράδειγμα, σε παρακαλώ δώσε μου το κουταλάκι σου, ή πάρε το παιχνίδι σου. Με αυτό το τρόπο θα ενισχυθεί η αντίληψη του που είναι σημαντική προϋπόθεση για την ομιλία.
Πηγή: babyonline.gr