13 Νοεμβρίου | Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης

«Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης» (World Kindness Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Νοεμβρίου σε πολλές χώρες στον κόσμο. Εκτός από τη Γαλλία, όπου τιμάται στις 3 Νοεμβρίου, λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων που συγκλόνισαν τη χώρα στις 13/11/2015.

Κύριος σκοπός της «Παγκόσμιας Ημέρας Καλοσύνης» είναι η  προαγωγή της καλής θέλησης και της ευγένειας σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Η γιορτή βασίζεται στην ιδέα του γιατρού Dr. Wataru Mori και καθιερώθηκε το 2000 με πρωτοβουλία του Παγκοσμίου Κινήματος Καλοσύνης (World Kindness Movement), που έχει έδρα το Τόκιο.

Σύντομα συσπείρωσε εθνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις-μέλη του, που προέρχονται από όλο τον πλανήτη (Αυστραλία, Βραζιλία, Γαλλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Ιταλία, Καναδά, Κίνα,  Νέα Ζηλανδία, Νιγηρία, Νεπάλ, Νότια Κορέα, Ολλανδία, Ομάν, Ρουμανία και Σκωτία).

Στόχος της είναι η βελτίωση της ατομικής και συλλογικής ανθρώπινης συμπεριφοράς, μέσα από τη μελέτη της.

Η καλοσύνη ως ιδιότητα, του ανθρώπου που επιθυμεί το καλό και την ευτυχία του συνανθρώπου του, έχει θετική επίδραση στην προσωπικότητα του και σε όλους τους τομείς της ζωής του, καθώς η αυθεντική της έκφραση αποτελεί δόνηση της καρδιάς.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρέπει να εκφράζεται με ειλικρίνεια, θετικό πνεύμα, διάθεση αλληλεγγύης και χωρίς αναμονή ανταπόδοσης.

Η καλοσύνη, που δεν πρέπει να ταυτίζεται με την ανεκτικότητα, δεν αποτελεί ένδειξη αδυναμίας, τουναντίον είναι πηγή χαράς, ηρεμίας, συγκινησιακής ευφυίας και αστικής ευγένειας. Συντελεί αποτελεσματικά στη δημιουργία ηθικού, πνευματικού και ψυχολογικού πλούτου. Στη βούληση του καθενός είναι να την κάνει πράξη!