15 χιλιόμετρα κάθε μέρα για να πάνε στο δημοτικό!

15 χιλιόμετρα κάθε μέρα για να πάνε στο δημοτικό!

«Αν ήταν δικά τους παιδιά, θα τα ξυπνούσαν από τις 6:00 το πρωί, να τα στείλουν με το λεωφορείο της γραμμής σε τέτοιο δρόμο, και να γυρίσουν στις 3:00 το μεσημέρι στα σπίτια τους» αναρωτιούνται οι γονείς των μικρών μαθητών της Α΄ και Β΄ τάξης Δημοτικού Σχολείου, από την Πέρσαινα. Μπορούν δεν μπορούν, έχουν δεν έχουν χρήματα για βενζίνες, αναγκάζονται να τα μεταφέρουν μόνοι τους τα παιδιά τους στο σχολείο – και όχι κάθε μέρα – για να μάθουν δυο γράμματα, αφού βλέπουν ότι οι άρχοντες αυτού του τόπου τους εμπαίζουν – όπως λένε – και ο ένας ρίχνει το «μπαλάκι» της ευθύνης στον άλλο.

Από πέρσι, οπότε και ανεστάλη η λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Πέρσαινας, λόγω έλλειψης ικανού αριθμού μαθητών για να λειτουργήσει, οι μαθητές εγγράφηκαν στο Δημοτικό Σχολείο Λάλα. Ωστόσο, αν και «εξασφαλίστηκε» ο τρόπος μετακίνησής τους, τελικά δεν είναι ο πλέον ενδεδειγμένος για τη μεταφορά μαθητών.

Βιολογικό γάλα για βρέφη και νήπια – Αγνότητα και Υψηλή Διατροφική Αξία

[babyPostAd]Πως γίνεται η μετακίνηση

Τα παιδιά, είναι αναγκασμένα να ξυπνούν από τις 6:00 το πρωί, να μπαίνουν στο λεωφορείο της γραμμής, να φτάνουν στο Λάλα στις 7:40 και να περιμένουν στον δρόμο – ουσιαστικά – μέχρι να ανοίξει το σχολείο. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και το μεσημέρι, περιμένοντας να μπουν στο λεωφορεία της γραμμής στη 1:45 για να καταλήξουν στα σπίτια τους στις 3:00 το μεσημέρι. Κι αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να ακολουθήσουν ακόμα και οι μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης Δημοτικού Σχολείου – δηλαδή παιδιά 6 και 7 χρόνων – και μάλιστα χωρίς την παρουσία συνοδού μέσα στο λεωφορείο.

Κοιμούνται στο θρανίο…και στο λεωφορείο

Αν και το σχολείο πρέπει να ανοίξει στις 8:00 το πρωί, τόσο ο Διευθυντής όσο και οι εκπαιδευτικοί, ουσιαστικά με δική τους ευθύνη, ανοίγουν το σχολείο νωρίτερα, ώστε να μη μένουν τα παιδιά απροστάτευτα στο δρόμο, μέσα  στη βροχή και το κρύο. Το ίδιο κάνει και η Σχολική Τροχονόμος που κάθε πρωί στις 7:30 είναι στη θέση της, έστω κι αν από τον Σεπτέμβριο που ξεκίνησαν τα σχολεία, δεν έχει πληρωθεί.

Η ανθρωπιά τους όμως, δεν μπορεί να καλύψει και την κούραση των παιδιών, που πολλές φορές, νυσταγμένα και κατάκοπα, γέρνουν και αποκοιμιούνται πάνω στο θρανίο. Αυτό όμως είναι το λιγότερο και, όχι τόσο επικίνδυνο, αφού πριν λίγο καιρός, ένας 6χρονος μαθητής αποκοιμήθηκε στο λεωφορείο, δεν κατέβηκε στο χωριό του και έγινε αντιληπτός από τον οδηγό στο Λάλα, όταν το λεωφορείο βρισκόταν στον δρόμο της επιστροφής για Πύργο.

Τα πηγαίνουν μόνοι του…ή δεν τα πηγαίνουν

Οι γονείς, από πέρσι αλλά και φέτος, έχουν ζητήσει από τους αρμόδιους – τόσο του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας όσο και της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας – να φροντίσουν να γίνεται η μεταφορά των μικρών μαθητών με ταξί, όπως γίνεται και για τους μαθητές του Νηπιαγωγείου.

Αυτή την ανάγκη – όπως και την δυνατότητα να ανοίγει λίγο νωρίτερα το σχολείο – έχει επισημάνει και με έγγραφά του προς την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, προς τους Σχολικούς Συμβούλους της Ηλείας αλλά και προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και ο Διευθυντής του σχολείου.

Μέχρι σήμερα, το αίτημα δεν έχει ικανοποιηθεί, κι έτσι, οι γονείς αναγκάζονται να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο με τα δικά τους αυτοκίνητα, αφήνοντάς τις δουλείες τους και βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καύσιμα, αφού η Πέρσαινα απέχει 15 χιλιόμετρα από το Λάλα. Κάποιες φορές, η  μια οικογένεια εξυπηρετεί την άλλη, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που, κάποιοι γονείς – όταν δεν τρόπο ή έχουν δουλειά – κρατούν τα παιδιά στο σπίτι και δεν τα πηγαίνουν στο σχολείο.

Να παραιτηθούν

Οι γονείς, αγανακτισμένοι, ζητούν από τους αρμοδίους να δώσουν λύση, κι αν αυτοί αδυνατούν – όπως λένε – ας παραιτηθούν για να αναλάβουν κάποιοι που θα μπορούν να κάνουν το αυτονόητο για τους μαθητές των ορεινών χωριών και περιφερειακών σχολείων, που δεν είναι παιδιά δεύτερης κατηγορίας και αξίζουν των ίδιων ευκαιριών στην παιδεία και στη μόρφωση.

Στην τελική ευθεία

Ερωτηθείς από την εφημ. «Πατρίς» για το θέμα ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, δήλωσε γνώστης του προβλήματος και εξήγησε πως, σήμερα κιόλας – με δεδομένο ότι από τον διαγωνισμό που «τρέχει» έχουν αναδειχθεί οι προσωρινοί μειοδότες – θα υπάρξει συνεργασία με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και σε επόμενη φάση με το ΚΤΕΛ, για την εξέταση τέτοιων ζητημάτων. Σημείωσε μάλιστα πως, ένα από τα βασικά θέματα που απασχολεί την Π.Ε Ηλείας – όχι μόνο για την Πέρσαινα, αλλά και για άλλες περιοχές της Ηλείας – είναι ο χρόνος παραλαβής και επανόδου των παιδιών στα σπίτια τους.

Πηγή: Patrisnews.com