2-3 ετών: Μια περίοδος αλλαγών…Μικρές συμβουλές για να τη διαχειριστείτε

Μικρές συμβουλές για να τη διαχειριστείτε όσο το δυνατό καλύτερα τόσο για εσάς, όσο και για το μικρό σας.

Πρόκειται για μια σημαντική περίοδο της ζωής του παιδιού, που το φέρνει αντιμέτωπο με νέες προκλήσεις, νέες απαιτήσεις από όλους, μεταβάσεις σε νέο περιβάλλον (παιδικό σταθμός, νηπιαγωγείο), αλλαγές στην καθημερινότητα και το πρόγραμμά του. Στην προσχολική- νηπιακή- ηλικία το παιδί χρειάζεται να αφήσει το οικείο και ασφαλές περιβάλλον του σπιτιού και της οικογένειας και  να προσαρμοστεί στο περιβάλλον του παιδικού σταθμού ή του νηπιαγωγείου, που το φέρνει αντιμέτωπο με νέους κανόνες. Είναι φυσικό, λοιπόν, να συμβούν μεγάλες ανατροπές και αλλαγές στην καθημερινότητα του παιδιού και άρα στο πρόγραμμά του.  Για το λόγο αυτό:

Για να ξέρετε:
Αν σηκώνεται το βράδυ και έρχεται να σας επισκεφτεί, μην το μαλώνετε. Απλώς πηγαίνετέ το πίσω στο κρεβάτι του. Στην ηλικία αυτή πολλά παιδιά αρχίζουν να έχουν προβλήματα ύπνου. Συχνά αρνούνται να πάνε να κοιμηθούν. Κι ενώ τρίβουν τα ματάκια τους, μουρμουρίζουν και κλαίνε  με το παραμικρό –σημάδια ότι είναι ξεθεωμένα από την κούραση– δε θέλουν με τίποτα να… χάσουν  τη δράση. Έχουν τόσα πράγματα να κάνουν σε τόσο λίγο χρόνο… Από την άλλη πάλι, διεκδικούν με κάθε τρόπο την ανεξαρτησία τους και η άρνηση να πάνε στο κρεβάτι τους είναι ένας τρόπος να την «βροντοφωνάξουν».
Μια άλλη αιτία προβλημάτων είναι ο φόβος του αποχωρισμού ο οποίος γίνεται πιο έντονος σε αυτές τις ηλικίες και αντιμετωπίζεται μόνο με υπομονή και κατανόηση. Φροντίστε σε όλη τη διάρκεια της ημέρας να είστε κοντά στο παιδί για να σας χαρεί όσο περισσότερο γίνεται και, πριν κοιμηθεί, δώστε του το αγαπημένο του αντικείμενο – κάτι που μπορεί να κάνει πιο εύκολο τον αποχωρισμό από εσάς.

Της Φλώρας Κασσαβέτη, με τη συνεργασία των: Άννα Αλημαντήρη, παιδίατρος, Mαρία Αραγιώργη νηπιαγωγός, Χριστίνα Παπαγιαννίδου, νηπιαγωγός και Λάμπρος  Γκρέκας, εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. – happymom.gr