2-3 μηνών: Μαθαίνοντας να χειρίζεται τα χέρια του ανακαλύπτει τον κόσμο

2-3 μηνών: Μαθαίνοντας να χειρίζεται τα χέρια του ανακαλύπτει τον κόσμο

Στην ηλικία των 2-3 μηνών, το μωράκι μας ανακαλύπτει σιγά σιγά ότι τα χέρια και τα δάχτυλα είναι μέρη του σώματος του και πως μπορεί να τα ελέγχει. Παρατηρεί ότι μπορεί να κουνήσει το ένα ή και τα δύο χέρια μπροστά από το πρόσωπο του καθώς και ότι μπορεί με αυτά να καλύψει τα μάτια του.

Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής επισημαίνει ότι η διαδικασία όπου το μωρό παρατηρεί και ανακαλύπτει τι μπορεί να κάνει με τα χεράκια του, μαθαίνει και για την αντίληψη του βάθους.

Πως μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν το μωράκι τους να ανακαλύψει τα χέρια του:
• Όταν κρατάμε το μωράκι μας αγκαλιά, κάθεται στο καρεκλάκι του ή παίζει μπρούμυτα βεβαιωνόμαστε ότι τα χεράκια του είναι ελεύθερα. Αυτό θα του δίνει τη δυνατότητα να κοιτάζει τα χέρια του όποτε θελήσει
• Ενθαρρύνουμε το μωράκι μας να εξερευνήσει  διαφορετικές υφές με τα χεράκια του, καθώς παίζει πάνω στο χαλί, σε μία γούνινη κουβέρτα κλπ.
• Καθώς παίζουμε μαζί του, τοποθετούμε τα δάχτυλα πάνω στα χέρια του και τα μεταφέρουμε σε τέτοιο σημείο ώστε να μπορεί να τα κοιτάζει. Κουνάμε ρυθμικά τα χεράκια του ώστε να προκαλέσουμε μεγαλύτερο ενδιαφέρον
• Τοποθετούμε διασκεδαστικά παιχνίδια στα χέρια του μωρού μας ώστε να τα κοιτάζει π.χ. μία κουδουνίστρα καρπού κλπ
• Σε κάθε καθημερινή δραστηριότητα μαζί του, π.χ. την ώρα που το κάνουμε μπάνιο, το ταΐζουμε κλπ. ονομάζουμε τα χέρια του. Λέμε «αυτά είναι τα χεράκια σου ή που είναι τα χεράκια σου;» κλπ.
• Παίζουμε κου-κου-τζα και κρύβουμε το πρόσωπο μας με τα χέρια, όταν το μωράκι μας έχει διάθεση για παιχνίδια

Συμβουλή Ειδικού:
Ενθαρρύνουμε το μωράκι μας να ακουμπήσει και άλλα πράγματα από το περιβάλλον, όπως είναι τα ρούχα μας, το χαλί, οι κουβέρτες κλπ. Παρατηρούμε τις αντιδράσεις του, ονομάζουμε τα χεράκια του και το βοηθάμε με κάθε τρόπο να καταλάβει και να τα ανακαλύψει.

Πηγή: mandou.gr

Διαβάστε ακόμη:

7 αντικείμενα που αρέσουν στα παιδιά περισσότερο από τα παιχνίδια τους!

Πόσο σημαντικό είναι το μπουσούλημα για το παιδί σας;

Όταν οι γονείς ξεχωρίζουν τα παιδιά τους!