3 λόγοι για να πάει το παιδί σας σε βρεφονηπιακό σταθμό

3 λόγοι για να πάει το παιδί σας σε βρεφονηπιακό σταθμό

Υπάρχουν πολλές συζητήσεις γύρω από το θέμα εάν πρέπει οι γονείς να στείλουν τα παιδιά τους στον βρεφονηπιακό σταθμό. Οι μαμάδες που δεν εργάζονται έχουν το πλεονέκτημα να τα κρατάνε στο σπίτι  σε αντίθεση με εκείνες που εργάζονται και δεν έχουν κάποια γιαγιά ή παππού για να το αφήσουν. Σε όποια από τις δύο περιπτώσεις και αν ανήκει κάποια μητέρα είναι θετικό για τα παιδιά ηλικίας 3-4 χρονών, να ξεκινούν την «εκπαίδευση» τους σε παιδικούς σταθμούς και να γίνονται ανεξάρτητα και πιο κοινωνικά.

Στον βρεφικό σταθμό, το παιδί σας, θα αναπτύξει γρηγορότερα δεξιότητες όπως είναι οι κοινωνικές και ο λόγος-ομιλία. Σε ένα περιβάλλον στο οποίο θα συναναστρέφεται για αρκετές ώρες με άλλα παιδιά και βρέφη θα γίνει πιο επικοινωνιακό, θα μάθει να μοιράζεται, να παίζει αλλά και να αναπτύσσει το λεξιλόγιο του.

Στους βρεφικούς σταθμούς ακολουθούν συγκεκριμένα παιδαγωγικά προγράμματα δραστηριοτήτων, ύπνου, φαγητού κλπ. Σύμφωνα με αυτά το βρέφος- παιδί πειθαρχείτε, μαθαίνει να μη χτυπάει τα άλλα παιδάκια, τρόπους συμπεριφοράς όπως να πλένει τα χεράκια του πριν το φαγητό, μαθαίνει να ρυθμίζει τα συναισθήματα του όπως να μη φωνάζει όταν δεν γίνεται το δικό του και να συμμετέχει παίζοντας σε ομαδικά παιχνίδια.

8 λάθη πρωτάρας μαμάς που δε θα ξανακάνω με το επόμενο μωρό μου

Για τα περισσότερα βρέφη- παιδιά είναι δύσκολο να αποχωριστούν τη θαλπωρή της μαμάς και το δωμάτιο τους, πόσο μάλλον να βρεθούν σε ένα περιβάλλον γεμάτο με νέα πρόσωπα. Ο βρεφικός σταθμός δίνει την ευκαιρία στο βρέφος-παιδί σας να ανεξαρτητοποιηθεί και να μάθει να προσαρμόζεται σε νέες περιστάσεις. Η προσαρμογή είναι μια διαδικασία που θέλει τον χρόνο της. Σε άλλα βρέφη-παιδιά γίνεται ευκολότερα και σε άλλα πιο δύσκολα.

Συμβουλή Ειδικού:

Οι περισσότεροι γονείς, θεωρούν ότι το παιδί χρειάζεται προετοιμασία προτού πάει στον βρεφονηπιακό σταθμό. Πολύ συχνά συναντάμε γονείς οι οποίοι οι ίδιοι χρειάζονται να προετοιμαστούν ψυχολογικά και συναισθηματικά και να εμπιστευτούν τον νέο χώρο και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν την φροντίδα και αγάπη του παιδιού. Γονείς και κυρίως μητέρες, οι οποίες δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα συναισθήματα του αποχωρισμού και μεταδίδουν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα τους, στο παιδί, καλό είναι να συμβουλευτούν έναν Ειδικό σε Αναπτυξιακό Κέντρο, προκειμένου να τους γίνει συμβουλευτική. Με αυτό τον τρόπο παιδί θα μπορέσει να προσαρμοστεί εύκολα και γρήγορα στο νέο σχολικό περιβάλλον.

 

Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής

Πηγή : mandou.gr

Διαβάστε ακόμη: 

Σχολικός εκφοβισμός : Τι ακριβώς είναι και πώς να συμβουλέψουμε τα παιδιά μας;

«Κάποιοι γονείς πρέπει να μάθουν να ελέγχουν τα παιδιά τους!»