3 τρόποι για να διαγνώσετε τη μηνιγγίτιδα στο σπίτι!

3 τρόποι για να διαγνώσετε τη μηνιγγίτιδα στο σπίτι!

Γράφει ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης

Η μηνιγγίτιδα είναι μία φοβερή λοίμωξη των μεμβρανών που καλύπτουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό στην σπονδυλική στήλη του παιδιού. Σε βρέφη και μικρά παιδιά, ο θάνατος μπορεί να επέλθει μέσα σε λίγες ώρες αλλά ακόμα και σε μεγαλύτερα παιδιά, έστω και αν θεραπευτούν μπορεί σε μεγάλο ποσοστό να αφήσει νευρολογικά προβλήματα για όλη τη ζωή.

[babyPostAd]Σε σύγκριση με άλλες αρρώστιες είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να διαγνωστεί έγκαιρα η μηνιγγίτιδα ώστε το παιδί να έχει περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης και ποιότητας ζωής. O παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης σου εξηγεί πώς θα υποψιαστείς την μηνιγγίτιδα.

Η μηνιγγίτιδα έχει κάποια κοινά συμπτώματα με άλλες αρρώστιες και γι’ αυτό καθίσταται δύσκολη η αναγνώρισή της. Έχει όμως και 3 χαρακτηριστικά τεστ που μπορεί να τα κάνει ο γονιός ακόμα και στο σπίτι προκειμένου να υποψιαστεί ότι κάτι δεν πάει καλά και να ειδοποιήσει έγκαιρα τον παιδίατρο.

Τα κοινά συμπτώματα είναι:
1. Πυρετός
2. Εμετός
3. Διάρροια
4. Απώλεια της όρεξης
5. Υπνηλία
6. Πόνος στο κεφάλι

3 σωτήρια τεστ!

Τα χαρακτηριστικά τεστ που πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς είναι:

1. Αυχενική δυσκαμψία
Τοποθετούμε το παιδί ξαπλωμένο σε ημίσκληρο κρεβάτι ή στον καναπέ ανάσκελα και χωρίς μαξιλάρι με τεντωμένα πόδια και τα χέρια δίπλα στο σώμα. Τοποθετούμε την παλάμη μας στο πίσω μέρος του κεφαλιού ανάμεσα στο στρώμα και στον αυχένα του παιδιού. Με ελαφριά δύναμη προσπαθούμε να σηκώσουμε το κεφάλι του και να ακουμπήσει το σαγόνι του στο στήθος του. Αν το παιδί πονάει το τεστ είναι ύποπτο (αυχενική δυσκαμψία). Όσο πιο έντονη είναι η αντίδραση του παιδιού και ο πόνος τόσο πιο ύποπτα είναι τα πράγματα.

Οι παιδίατροι προειδοποιούν: Μην δίνετε στα παιδιά σιρόπια με κουταλάκια κουζίνας

2. Αυχενική δυσκαμψία σε καθιστική θέση
Τοποθετούμε το παιδί καθισμένο σε κρεβάτι ή καναπέ. Λυγίζουμε τα γόνατά του προς το στήθος. Του λέμε να προσπαθήσει να φιλήσει πρώτα το ένα γόνατο και μετά το άλλο. Αν δεν μπορεί να το κάνει και πονάει ο αυχένας τότε έχει αυχενική δυσκαμψία.

3. Τεστ του εξανθήματος με ποτήρι
Πολύ συχνά μπορεί το παιδί να εμφανίσει ένα εξάνθημα. Πρόκειται για κηλίδες μωβ-κόκκινες που μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Ξεκινούν σαν ένα σύμπλεγμα από μικρές κηλίδες αίματος οι οποίες στην πορεία γίνονται σαν νωπά χτυπήματα (μελανιάσματα). Αν υπάρχει εξάνθημα τότε κάνουμε το “τεστ με το ποτήρι”. Παίρνουμε ένα γυάλινο ποτήρι, όσο γίνεται πιο διάφανο. Το τοποθετούμε πάνω στο εξάνθημα. Πιέζουμε ελαφρά. Παρατηρούμε τι γίνεται με τις κόκκινες κηλίδες. Αν το εξάνθημα είναι από μηνιγγίτιδα τότε η κηλίδα ΔΕΝ εξαφανίζεται. Αν το εξάνθημα εξαφανίζεται τότε η αιτία είναι από άλλη αρρώστια.

Τα τεστ αυτά πρέπει να γίνονται από έμπειρο παιδίατρο. Αποτελούν μόνο μία μικρή βοήθεια για έναν ψύχραιμο γονιό ώστε να ειδοποιήσει άμεσα και έγκαιρα τον παιδίατρο αν η κατάσταση του παιδιού χειροτερεύει, ειδικότερα τις νυχτερινές ώρες. Είναι δεδομένο ότι ένα παιδί με πυρετό, υπνηλία, ανησυχία, εμετό κ.λπ. πρέπει να έχει άμεση παιδιατρική παρακολούθηση.

Τι θα κάνει ο παιδίατρος;

1. Θα κάνει γενική, κλινική εξέταση (στόμα, αυτιά, καρδιά, θώρακα κ.λπ.)
2. Θα κάνει τα τεστ για αυχενική δυσκαμψία και για το εξάνθημα.
3. Αν υποψιάζεται μηνιγγίτιδα θα συστήσει εισαγωγή στο νοσοκομείο.
4. Στο νοσοκομείο θα γίνουν γενικές εξετάσεις λοίμωξης (γενική αίματος, ΤΚΕ, CPR, αιμοκαλλιέργεια, ηλεκτρολύτες κ.λπ.)
5. Θα γίνει οσφυονωτιαία παρακέντηση στην σπονδυλική στήλη του παιδιού, θα παρθεί εγκεφαλονωτιαίο υγρό για εξέταση και επιβεβαίωση της μηνιγγίτιδας.
6. Αν έχει μηνιγγίτιδα θα αρχίσει θεραπεία με αντιβίωση.
7. Θα εξεταστεί και από οφθαλμίατρο και νευρολόγο.
8. Η θεραπεία θα διαρκέσει τουλάχιστον 10 ημέρες.

Πηγή: tlife.gr

Διαβάστε ακόμη:

Οι δυσκολίες του παιδιού με διαβήτη στο σχολείο

Συνταγή για πριν τον ύπνο και δεν θα ξυπνήσετε ποτέ ξανά κουρασμένοι!