3 βασικές δεξιότητες για παιδιά 2+ ετών

Ένα παιδί για να μπορέσει να “σταθεί στα πόδια του” (μεταφορικά μιλώντας) ως ενήλικας, θα πρέπει να έχει ξεκινήσει τη διαδικασία από νωρίς, χτίζοντας αυτά που μπορεί να κάνει καλά και παίρνοντας αυτοπεποίθηση.

Γύρω στην ηλικία των 2 ετών θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες ώστε τα παιδιά μας να μάθουν βασικά πράγματα, να αναπτύξουν βασικές δεξιότητες. Οι πιο σημαντικές είναι:

1Να πλένει τα χέρια του

Εμείς, οι μεγάλοι, αντιλαμβανόμαστε την έννοια των μικροβίων και της υγιεινής. Αντιλαμβανόμαστε ότι τα μικρόβια βρίσκονται παντού, μεταφέρονται και με την αφή και ότι όταν μπουν μέσα στον οργανισμό μας μπορεί να γίνουν επιβλαβή για εμάς. Μπορεί όμως ένα παιδί να τα αντιληφθεί αυτά και να γίνουν αυτά το κίνητρό του για να μάθει να τα πλένει; Δεν το νομίζω. Διάβασε σε αυτό το άρθρο τι μπορείς να κάνεις που θα σε βοηθήσει περισσότερα αν βρίσκεστε σε αυτό το στάδιο.

2Να βουρτσίζει τα δόντια του

βούρτσισμα των δοντιών

Καλό θα ήταν να βουρτσίζουμε τα δοντάκια του παιδιού μας από τη στιγμή που θα ανατείλει το πρώτο!

Υπάρχουν ειδικά βρεφικά βουρτσάκια για αρχή που εφαρμόζουν στο δάχτυλό μας που βοηθάνε από τις πρώτες κιόλας ημέρες. Έτσι θα συνηθίσει τη διαδικασία βουρτσίσματος και όταν έρθει η ώρα για την πρώτη του οδοντόβουρτσα θα είναι πιο δεκτικό στην ιδέα. Κάντε τη διαδικασία-παιχνίδι, χρησιμοποιώντας μια πολύχρωμη παιδική οδοντόβουρτσα και μια οδοντόκρεμα κατάλληλη για την ηλικία του. Συνιστάται πάντως όταν ξεκινήσει να βουρτσίζει μόνο του τα δόντια του, να το κάνει το πρωί και μαζί σας το βράδυ, μέχρι να αισθανθείτε και οι δύο ότι έφτασε η στιγμή να το αναλάβει αποκλειστικά μόνο του. Όπως και με το πλύσιμο των χεριών, χρειάζεται α) ενημέρωση, β) επίδειξη, γ) υπενθύμιση και δ) επανάληψη. Στο δικό μας σπίτι, όταν βρεθήκαμε σε αυτό το στάδιο, φτιάξαμε ένα χαρτί, σαν ημερολόγιο, και κάθε φορά που το κάθε παιδί μας βούρτσιζε τα δόντια του, έμπαινε και το αντίστοιχο “check”. Η αίσθηση ότι τα κατάφερναν μόνα τους ήταν μεγάλο κίνητρο για τα παιδιά και το κάθε “check” είχε μεγάλη αξία για αυτά. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν είσαστε σίγουροι για τον σωστό τρόπο να πλυθούν τα δόντια, ο παιδοδοντίατρός σας θα είναι σε θέση να σας κατευθύνει.

3Να φυσάει τη μύτη του!

Μπορεί ο μηχανισμός σε εμάς να φαίνεται απλός, όμως τα παιδιά πολύ συχνά δυσκολεύονται να φυσήξουν τη μύτη τους. Την ερώτηση «Πώς να ξεβουλώσω τη μύτη μου;» μάλλον θα την ακούσετε πολλές φορές! Ένας διασκεδαστικός τρόπος είναι να ζητήσετε από το παιδί σας να σβήσει ένα κερί χωρίς να ανοίξει το στόμα του. Ή να κάνει μπουρμπουλήθρες στο μπάνιο με τη μύτη! Στη συνέχεια, δείξτε του πώς να το κάνει χρησιμοποιώντας ένα χαρτομάντιλο.

Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν, θα συναντήσετε πολλές προκλήσεις και θα αναρωτηθείτε πολλές φορές ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να μάθετε κάτι στο παιδί σας και να το κάνετε να το αγαπήσει. Δεν υπάρχει κανόνας! Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και έχει τη δική του προσωπικότητα. Πάντως, για την επόμενη φορά που θα ακούσετε την ερώτηση: «Πώς να ξεβουλώσω τη μύτη μου;», έχετε μια έτοιμη απάντηση!

Διαβάστε ακόμα: