30 πολύ μικρά πράγματα που όταν τα κάνουμε σημαίνουν πάρα πολλά για τα παιδιά μας

Κάποιες πράξεις φαίνονται ασήμαντες για εμάς τους ενήλικες, αλλά για τους μικρούς ήρωες της ζωής μας είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Βρείτε παρακάτω τι μπορείτε να κάνετε μέσα στη μέρα για να δείτε τα παιδιά σας να χαμογελούν.

1. Φορέστε στη δουλειά αυτό το κολιέ από κοφτό μακαρονάκι που σας έφτιαξε η κόρη σας. Τουλάχιστον μέχρι να την αφήσετε στο σχολείο και να αποχαιρετιστείτε!

2. Δημιουργήστε ένα σλόγκαν που θα αφορά και θα εκφράζει την οικογένειά σας, όπως «Είμαστε ασταμάτητοι! Μπορούμε να πετύχουμε!». Γράψτε το σε post it ή εκτυπώστε το και βάλτε το στην πόρτα του ψυγείου σας. Και ανατρέξτε εκεί κάθε φορά που νιώθετε ότι το παιδί σας χρειάζεται ενθάρρυνση.

3. Αν έχετε δύο, τρία ή και περισσότερα παιδιά, φροντίστε να ξεκλέβετε χρόνο για να κάνετε κάτι με το καθένα ξεχωριστά.

4. Βάλτε κρυφά μια γλυκιά σημείωση ή ένα μικρό σοκολατάκι στο ταπεράκι που βάζετε το σνακ του. Φανταστείτε το χαμόγελο του μικρού σας όταν το δει στο διάλειμμα!

5. Δείξτε τον ίδιο ενθουσιασμό που δείχνει και το παιδί σας όταν πάτε κάπου που του αρέσει πολύ.

6. Αν λογομαχήσετε με τον σύζυγό σας μπροστά στα παιδιά, φροντίστε οπωσδήποτε να τα βρείτε επίσης μπροστά τους.

7. Όταν τα δωμάτιά τους είναι ακατάστατα, μην τα μαλώσετε. Απλώς κλείστε την πόρτα και συνεχίστε το πρόγραμμά σας όλοι μαζί.

8. Πείτε «ναι» σε κάτι που συνήθως όταν το παιδί σάς το ζητάει λέτε όχι. Για παράδειγμα, ανεβοκατεβείτε τις κυλιόμενες σκάλες στο σουπερμάρκετ δύο και τρεις φορές.

9. Αν το παιδί σας έχει κάνει την προσπάθειά του να πάει στη δραστηριότητα που επιλέξατε μαζί, αλλά το βλέπετε ότι τελικά δεν είναι ενθουσιώδες, τότε στηρίξτε το στην απόφασή του να την παρατήσει.

10. Αν πλησιάζει η γιορτή ή τα γενέθλια του παιδιού σας, φτιάξτε του μια κάρτα μόνη σας.

11. Όταν αρχίσουν οι βροχερές μέρες, αφήστε το να μείνει για λίγο εκτεθειμένο στις σταγόνες της βροχής, ακόμα και αν δεν φοράει γαλότσες.

12. Υιοθετήστε ένα κατοικίδιο.

Διαβάστε ακόμα: 5 λόγοι για να μεγαλώσει το παιδί με ένα κατοικίδιο

13. Δώστε στην ευκαιρία στο νήπιο παιδί σας να κάνει την προσπάθειά του μόνο του για να ανέβει στην τσουλήθρα ή να κάνει κούνια προτού παρέμβετε.

14. Αν δείτε το παιδί σας ότι επιστρέφει από το σχολείο κουρασμένο και με γκρίνια, μην αρχίσετε να το ρωτάτε πώς πέρασε τη μέρα του. Περιμένετε την κατάλληλη στιγμή.

15. Θεσπίστε δικές σας οικογενειακές συνήθειες και παραδόσεις, όπως βραδιά πίτσας τις Παρασκευές, βόλτες με τα ποδήλατα τις Κυριακές τα απογεύματα κ.ά.

16. Ζητήστε από το παιδί σας να σας διδάξει κάτι που κάνει καλά. Όταν τελειώσει η όλη διαδικασία, μην ξεχάσετε να του δώσετε συγχαρητήρια για το πόσο καλός δάσκαλος ήταν.

17. Αφήστε το παιδί σας να φορέσει όποια ρούχα του αρέσουν όποτε θέλει.

18. Πείτε κάτι ωραίο για το παιδί σας και αφήστε το να «κρυφακούσει».

Διαβάστε ακόμα: Πότε δεν βλάπτει να σας ακούν τα παιδιά χωρίς να το ξέρετε

19. Τυπώστε φωτογραφίες από όταν ήταν πιο μικρά για να μπορούν να βλέπουν πώς εξελίσσονται.

20. Μην πιέζετε τα παιδιά σας να σταματήσουν να κλαίνε για κάτι που τα στενοχώρησε. Δώστε τους το χρόνο τους να ξεσπάσουν και να εκτονωθούν.

21. Φτιάξτε τους τηγανίτες σε σχήμα ζωάκια και κάντε τους έκπληξη το πρωί.

22. Βάλτε το αγαπημένο τους τραγούδι, δυναμώστε την ένταση και κάντε ένα πεντάλεπτο διάλειμμα από το διάβασμα για χορό.

23. Βάλτε έναν πίνακα στο δωμάτιό τους για να ανταλλάσσετε μηνύματα μεταξύ σας μέσα στη μέρα.

24. Πριν πέσετε για ύπνο παίξτε μαζί τους μαξιλαροπόλεμο.

25. Ευχαριστήστε τα όταν σας βοηθάνε στις δουλειές του σπιτιού, ακόμη κι όταν κάνουν κάτι πολύ μικρό.