4 ερωτήσεις που όλες οι γυναίκες θέλουν να κάνουν για την επισκληρίδιο αναλγησία

4 ερωτήσεις που όλες οι γυναίκες θέλουν να κάνουν για την επισκληρίδιο αναλγησία

Η επισκληρίδιος αναλγησία (και όχι αναισθησία) γίνεται όταν μια γυναίκα πρόκειται να γεννήσει φυσιολογικά αλλά επιθυμεί να μειώσει την ένταση του πόνου.

[babyPostAd]Σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχει λάθος ή σωστό, καθώς οι αντοχές του κάθε ανθρώπου στον πόνο είναι διαφορετικές και έχει δικαίωμα να αποφασίσει για το σώμα του.

Για τα προτερήματα και τα πλεονεκτήματα ή τους πιθανούς κινδύνους της διαδικασίας, κάθε μέλλουσα μητέρα θα πρέπει να ρωτήσει το γιατρό της, ο οποίος γνωρίζει το ιστορικό της και τα πιθανά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποια θέματα που “βασανίζουν” τις γυναίκες και τις αγχώνουν, με αποτελέσμα να προχωρούν σε λάθος επιλογές και να υποφέρουν εξαιτίας της άγνοιας.

Είναι μόνο φόβος. Στην εποχή μας, η εφαρμογή της επισκληριδίου είναι υπόθεση ρουτίνας για κάθε ειδικευμένο αναισθησιολόγο. Πρόκειται για μια από τις πιο ασφαλείς μεθόδους αναισθησίας, η οποία γίνεται κατ’ επανάληψη. Η ποσότητα του αναλγητικού φαρμάκου που χορηγεί ο αναισθησιολόγος είναι απολύτως ελεγχόμενη και με δεδομένο ότι μπαίνει στο χώρο της σπονδυλικής στήλης (που περιβάλλει το νωτιαίο μυελό), δεν υπάρχει κάνενας φόβος ή κίνδυνος παράλυσης των κάτω άκρων.  Η μόνη πιθανότητα που υπάρχει, αν και πολύ σπάνια, είναι ο ελαφρύς τραυματισμός κάποιου νεύρου με ασήμαντες όμως επιπτώσεις.

Επισκληρίδιος αναισθησία: Δείτε σε βίντεο πώς γίνεται!

Συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Το γεγονός ότι η γυναίκα δεν πονάει και δεν ταλαιπωρείται από την αρχή, τη βοηθάει να κρατά δυνάμεις για το τέλος.  Η συμμετοχή στις εξωθήσεις άλλωστε είναι στόχος και του γιατρού. Χρειάζεται και περιμένει τη βοήθεια της μέλλουσας μαμάς.

Οι απόψεις διίστανται σχετικά με την πιθανότητα καθυστέρησης του τοκετού εξαιτίας της επισκληριδίου αναλγησίας, συνεπώς αποτελεί μια πιθανότητα. Αλλά η χορήγηση μονάδων ωκυτοκίνης, που είναι η ορμόνη του τοκετού, φέρνει ισορροπία και αποτρέπει την πιθανή επιβράδυνση των συσπάσεων. Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός δεν προχωρά στην χορήγηση του φαρμάκου, πριν φτάσει η διαστολή του στα 4 εκατοστά.

Αυτός είναι ο μόνος δικαιολογημένος φόβος καθώς υπάρχει πιθανότητα να μην πιάσει η ανασθησία. Οι λόγοι όμως είναι κατά κύριο λόγο ψυχολογικοί και συχνά ευθύνεται το αυξημένο στρες της μητέρας. Συνεπώς, είναι ένας φόβος διαχειρίσιμος τον οποίο μπορεί να “νικήσει” η διάθεση της γυναίκας. Σπανιότερα, η θέση του μωρού  ενδέχεται να πιέζει κάποια αγγεία και να παρεμποδίζει την καλή κυκλοφορία στην περιοχή και κατά συνέπεια τη δράση του αναισθητικού.

Πηγή:  toketos

Το διαβάσαμε στο mommy.gr

Διαβάστε ακόμη:

Επισκληρίδιος αναισθησία κατά τον τοκετό

Όχι πια επισκληρίδιος, Μόνο… Αέριο Γέλιου!