4 Ιουνίου: Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών

Παιδιά στην Παλαιστίνη που ψάχνουν τα ερείπια του σπιτιού τους στη Γάζα. το 2014. UN Photo/Shareef Sarhan

“Τα παιδιά χρειάζονται συνέχεια να ζουν σε ειρήνη και προστασία. Οι κανόνες του πολέμου απαγορεύουν το να γίνονται οι πολίτες στόχος, οι επιδρομές σε σχολεία ή νοσοκομεία, η χρήση, η στρατολόγηση και η απομόνωση παιδιών και η άρνηση ανθρωπιστικής βοήθειας. Όταν ξεσπάνε οι μάχες, αυτοί οι κανόνες πρέπει να ακολουθούνται. Όσοι δεν τους ακολουθούν πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αρκετά μέχρι εδώ. Σταματήστε τις επιθέσεις στα παιδιά.”

— Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF Henrietta H. Fore

Στις 19 Αυγούστου του 1982 και αφού είχαν προκληθεί μεγάλος αριθμός θυμάτων παιδιών από την Παλαιστίνη και το Λίβανο από μεγάλη επιθετικότητα Ισραηλινών στρατευμάτων, ο ΟΗΕ αποφάσισε η 4η Ιουνίου να ανακηρυχθεί ως Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών.
Παιδιά που παίζουν στην ταράτσα κτιρίου γαζωμένο από πυρά στη Γάζα. UN Photo/Shareef Sarhan

Σκοπός της ημέρας είναι να αναγνωριστεί ο πόνος των παιδιών όλου του κόσμου που είναι τα θύματα σωματικής, συναισθηματικής και νοητικής βίας. Η UNISEF παίζει σπουδαίο ενεργό ρόλο σε όλη αυτή την προσπάθεια.

Αν και τα τελευταία χρόνια οι αριθμοί δεν είναι με το μέρος των παιδιών σε πολλές εμπόλεμες ζώνες, όλοι αναγνωρίζουν ότι πολύ περισσότερα από όσα γίνονται σήμερα πρέπει να γίνουν για να προστατευθούν τα 250 εκ. παιδιά που ζουν εκεί.

Στην Ατζέντα Ανάπτυξης 2030 που υπάρχει στο πλάνο του ΟΗΕ υπάρχει συγκεκριμένος στόχος για καταστολή κάθε βίαιης πράξης κατά των παιδιών, και ο τερματισμός της εκμετάλλευσης και της παραμέλησης τους.

Παιδί μετανάστης από το Κονγκό που παίζει καθώς περιμένει τον επαναπατρισμού του. Φωτογραφία στο Βόρειο Μπουρούντι, UN Photo/Sebastian Villar

Δείτε το βίντεο του ΟΗΕ.