4 κόλπα για να σταματήσει να πιπιλάει τον αντίχειρά του

4 κόλπα για να σταματήσει να πιπιλάει τον αντίχειρά του

πιπιλάει

Παρόλο που δεν είναι ασυνήθιστο για τα παιδιά να πιπιλίζουν τους αντίχειρές τους ως τρόπο για να ηρεμήσουν στην προσχολική τους ηλικία, πολλές μητέρες ανησυχούν ότι το πιπίλισμα των παιδιών τους θα τους γίνει μια μακροπρόθεσμη συνήθεια – και όχι αδικαιολόγητα, αφού τα παιδιά που πιπιλίζουν για πολλά χρόνια κινδυνεύουν για καθυστερήσεις ομιλίας και οδοντικά προβλήματα.

[babyPostAd]Γιατί όμως τα παιδιά πιπιλίζουν τα δάχτυλά τους;

Τα περισσότερα παιδιά πιπιλίζουν τους αντίχειρές τους επειδή είναι χαλαρωτικό. Όταν τα μωρά πιπιλίζουν στο στήθος της μητέρας τους ή σε ένα μπουκάλι, αισθάνονται άνεση. Καθώς μεγαλώνουν και φτάνουν στη νηπιακή ηλικία, συνεχίζουν τη συνήθεια αυτή για να χαλαρώσουν όταν είναι κουρασμένα, ανήσυχα ή απλά βαριούνται.

Πώς μπορείτε να σπάσετε την συνήθεια;

  • Συζητήστε με το παιδί σας. Εξηγήστε του. Τα παιδιά αντιδρούν καλύτερα όταν ξέρουν γιατί τους λένε “όχι”. Σε καμία περίπτωση μην κάνετε τα παιδιά να αισθάνονται ενοχές γι’ αυτή τους τη συνήθεια. 
  • Εφαρμόστε όρια στο πιπίλισμα του αντίχειρά του. Η απομάκρυνση του αντίχειρα δεν είναι εύκολη για ένα παιδί. Η Cathy C. είπε στον 3χρονο γιο της ότι ήταν εντάξει να πιπιλίζει τον αντίχειρά του στο κρεβάτι, αλλά όχι οπουδήποτε αλλού. Η συνήθεια σταμάτησε μόνη της.
  • Βοηθήστε το παιδί σας να αναγνωρίσει τη συνήθεια. Δεν συνειδητοποιούν όλα τα παιδιά ότι πιπιλίζουν τους αντίχειρές τους, ειδικά όταν βαριούνται ή είναι κουρασμένα. Η αναγνώριση της συνήθειας μπορεί να τους βοηθήσει να την σταματήσουν.
  • Ζητήστε τη βοήθεια του οδοντιάτρου σας. Η Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία συνιστά να σπάσει η συνήθεια για το πιπίλισμα αντίχειρων πριν βγουν τα μόνιμα δόντια του παιδιού σας (ή πριν την ηλικία των 5). Ο οδοντίατρος του παιδιού σας μπορεί να σας βοηθήσει να εξηγήσετε πώς το πιπίλισμα του αντίχειρά τους μπορεί να ωθήσει αυτά τα νέα δόντια μακριά από την ευθυγράμμισή τους με τα υπόλοιπα.

Σε τι οι μητέρες δεν συμφωνούν;

Ένα πράγμα για το οποίο οι μαμάδες δεν συμφωνούν είναι η χρήση προϊόντων με κακή γεύση (πιπέρι, ξύδι) πάνω στον αντίχειρα, ένα κόλπο για το πιπίλισμα του αντίχειρα που αποκαλείται «αποστροφή γεύσης». Κάποιες λένε ότι είναι σκληρό και βίαιο και στρέφονται στους υπόλοιπους τρόπους για το κόψιμο της συνήθειας, ενώ κάποιες άλλες λένε ότι πράγματα, όπως το ξύδι ή η σάλτσα Tabasco δούλεψαν καλά όταν τα εφάρμοσαν για να κόψουν αυτή τη συνήθεια στα παιδιά τους.

Επιμέλεια κειμένου για το Babyradio: Σοφία Τελιάκη