4 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να πείτε στα παιδιά σας!
Μπορεί να λέτε κάποια πράγματα με σκοπό να κάνετε το παιδί σας να νιώσει καλύτερα ή να έχετε καλή πρόθεση αλλά δεν πετυχαίνετε πάντα το σωστό αποτέλεσμα.
Έτσι κάποιες φράσεις σας, μπορεί να νομίζετε ότι είναι αθώες, θα ήταν όμως καλύτερο να τις αποφεύγετε. Δείτε μερικές από αυτές…
«Είσαι μια χαρά»
Όταν ένα παιδί χτυπάει και ξεσπά σε κλάματα το ένστικτό σας λέει να τον διαβεβαιώσετε ότι δεν έχει χτυπήσει σοβαρά και είναι μια χαρά. Αλλά λέγοντας του ότι είναι μια χαρά μπορεί να τον κάνετε να αισθανθεί χειρότερα. «Το παιδί κλαίει γιατί δεν είναι εντάξει», λέει ο Δρ Berman. Η δουλειά σας είναι να τον βοηθήσετε να κατανοήσει και να αντιμετωπίσει τα αισθήματα του, όχι να τα απορρίψετε. Προσπαθήστε με μια αγκαλιά να δείξετε ότι το καταλαβαίνετε.
Πότε πρέπει να λέμε στα παιδιά μας «να τα παρατήσουν»;
«Τελείωνε!»
Το παιδάκι σας κάθεται για πολύ ώρα πάνω από το πρωινό ή αργεί να δέσει τα κορδόνια από τα παπούτσια του (ακόμα κι αν έχει μάθει πολύ σωστά την τεχνική) ή αργεί να ντυθεί για το σχολείο (για άλλη μια φορά); Αν είναι έτσι με το να του λέτε να βιαστεί του δημιουργείτε επιπλέον άγχος. Το καλύτερο είναι να το κάνετε σαν παιχνίδι. Πείτε: «Γιατί δεν κάνουμε έναν διαγωνισμό για να δούμε ποιος θα φορέσει πρώτος το παντελόνι του;»
«Είμαι σε δίαιτα»
Προσέχετε το βάρος σας; Κρατήστε το για τον εαυτό σας. Εάν το παιδί σας σας βλέπει να ανεβαίνετε στην ζυγαριά κάθε μέρα και σας ακούει να γκρινιάζετε για τα κιλά και το λίπος μπορεί να αναπτύξει μια νοσηρή εικόνα του σώματος, λέει ο Marc S. Jacobson, καθηγητής Παιδιατρικής και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Nassau της Νέας Υόρκης. Είναι καλύτερο να πείτε «τρώω υγιεινά γιατί έτσι αισθάνομαι καλύτερα.» Το πιθανότερο είναι να το εμπνεύσετε και να θέλει να σας ακολουθήσει.
«Όχι επιδόρπιο μέχρι να τελειώσεις το φαγητό σου»
Χρησιμοποιώντας αυτή την έκφραση αυξάνετε την όρεξη του παιδιού για το επιδόρπιο και δεν το αφήνετε να απολαύσει το γεύμα του. Ουσιαστικά παρουσιάζετε το επιδόρπιο σαν τρόπαιο. Πείτε καλύτερα:«Πρώτα τρώμε το γεύμα μας και στη συνέχεια έχουμε το επιδόρπιο.» Αν και υπάρχει πολύ μικρή διαφορά στην διατύπωση, έχει ένα πολύ πιο θετικό αντίκτυπο στην ψυχολογία του παιδιού σας.
Πηγή: baby.gr