4 Συμβουλές για μαμάδες: Πώς να εξοικονομήσετε χρόνο για τον εαυτό σας!
Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο, αλλά το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να προγραμματίσετε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας. Όχι μόνο επειδή το χρειάζεται το μυαλό και το σώμα σας, αλλά θα σας κάνει επιπλέον καλύτερη μητέρα.
[babyPostAd]Κάθε μαμά έχει τις κακές μέρες. Αλλά όταν αυτές οι κακές μέρες μετατραπούν σε κακούς μήνες, ίσως είναι καιρός να κάνετε ένα διάλειμμα. Αυτό συνέβη και με την Abigael Tlatelpa, στο Μπρούκλιν. Η μεξικανο-αμερικάνα μαμά βρήκε τον εαυτό της να ξεσπάει στους γιους της με χαστούκια – τον Joseph, 7, και τον Jayden, 2 – για μικρά αδικήματα, όπως το ποδόσφαιρο μέσα στο σπίτι. Τα πράγματα με τον σύζυγό της, Ντάνι, δεν ήταν καθόλου καλύτερα, αφού οι συζητήσεις τους κατέληγαν σε άγριους καβγάδες. Και όταν οι άλλοτε σπάνιες ημικρανίες της άρχισαν να γίνονται ολοένα συχνότερες, η Tlatelpa ήξερε ότι πλησίαζε η κατάρρευσή της. “Ήμουν τόσο απασχολημένη να φροντίζω όλους τους άλλους που ξεχνούσα να φροντίσω τον εαυτό μου”, λέει. «Ήμουν εξαντλημένη και θυμωμένη, και το έβγαζα στην οικογένειά μου».
Αναγνωρίζετε το συναίσθημα; Αν δεν φροντίσετε έστω και για ελάχιστο χρόνο τον εαυτό σας, τότε είναι σίγουρο ότι όλη η συσσωρευμένη πίεση θα ξεσπάσει και αυτός είναι ο δρόμος για την κατάθλιψη.
Το αντίδοτο δεν είναι πάντα εύκολο να επιτευχθεί: εύρεση προσωπικού χρόνου στην ήδη “τρελή-πολυάσχολη” ημέρα σας. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι το μόνο πράγμα που μπορεί να κάνει μια μητέρα για να είναι καλύτερος γονέας είναι η εστίαση στην ανάπτυξη του εαυτού της. “Είστε πιο προσγειωμένη, συγκεντρωμένη και έχετε σίγουρα καλύτερη διάθεση”, λέει ο Dr. Martinez. “Είστε ένας καλύτερος συνεργάτης για το σημαντικό σας άλλο, τον σύντροφό σας, και, εξίσου σημαντικό, για τον εαυτό σας.” Το κόλπο είναι να μάθετε πώς να αποκτήσετε αυτό που χρειάζεστε και να το απολαύσετε, χωρίς ενοχές.
1. Ζητήστε βοήθεια.
Ζητήστε βοήθεια πριν η απογοήτευσή σας μετατραπεί σε θυμό, λέει ο Dr. Martinez. Όταν η Tlatelpa δεν το έκανε αυτό, κατέληξε να μαλώνει με το σύζυγό της. “Τού ζήτησα να κάνει κάποιες δουλειές ή να πηγαίνει τα παιδιά σχολείο, αλλά εκείνος αρνούνταν λέγοντας ότι ήταν πολύ απασχολημένος με την εργασία και το σχολείο για να συμβάλει. Τελικά αναγκάστηκα να του πω “εγώ κάνω όσα κι εσύ, και εξακολουθώ να τα βγάζω πέρα, περιμένω να κάνεις κι εσύ το ίδιο”, λέει η Tlatelpa.
Πήρε το μήνυμα, δυνατά και καθαρά, αλλά θα μπορούσε να γίνει πιο ήρεμα. “Κανείς δεν θέλει να έρχεται κοντά σας όταν μιλάτε φτάνοντας στα όριά σας”, λέει ο Dr. Martinez. “Ελέγξτε τον τόνο της φωνής σας και να είστε συγκεκριμένοι με τις ανάγκες σας. Οι άνθρωποι δεν είναι αναγνώστες μυαλού. Σκεφτείτε πώς θα θέλατε να ζητήσετε βοήθεια και, στη συνέχεια, να κάντε το. Για να δημιουργήσετε μια πιο ξεκάθαρη κατάσταση, κάντε μια λίστα όλων των οικιακών ευθυνών και συγκεντρώστε τους όλους μαζί για να συμπληρώσετε ένα ημερολόγιο με τις δραστηριότητες της εβδομάδας” ο Martinez συνιστά. “Στη συνέχεια, προσθέστε το χρόνο που χρειάζεται ο καθένας για να ολοκληρώσει την εργασία. Βοηθάει τους ανθρώπους να εκτιμούν το πόσα κάνετε και να τους κάνει να βοηθήσουν”, λέει. Αφού η Tlatelpa χρησιμοποίησε αυτή την τεχνική, ο σύζυγός της συνειδητοποίησε το φορτίο που φέρει. «Συχνά μου λέει “δεν ξέρω πώς το έκανες μόνη σου», λέει η Tlatelpa.
2. Αφήστε τις ενοχές.
Μόλις μάθετε υγιή, αποτελεσματική επικοινωνία, θα πρέπει να διαθέσετε χρόνο για τον εαυτό σας στο οικογενειακό ημερολόγιο. Είτε πρόκειται για μανικιούρ, είτε για μια έξοδο με φίλες, μην επιτρέπετε σε κανέναν να σας κάνει να αισθάνεστε ενοχή ή ντροπή για την κάλυψη των δικών σας αναγκών. “Όταν αυτά τα συναισθήματα μπαίνουν, πάρτε μια στιγμή για να σκεφτείτε τι θα σας έκανε πιο ευτυχισμένο άτομο, γονέα και σύντροφο. Θα συνειδητοποιήσετε ότι αυτό που άλλοι άνθρωποι περιμένουν από σας δεν έχει σημασία. Και επειδή δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε για τις απόψεις τους, εστιάστε σε αυτό που είναι καλύτερο για την οικογένειά σας.”
3. Καταλάβετε τι λειτουργεί για σας.
Το πόσο χρόνο αποφασίζετε να αφιερώσετε σε εσάς εξαρτάται από τον τρόπο ζωής σας. “Βάλτε τα παιδιά νωρίς, βάλτε για τον εαυτό σας ένα ποτήρι κρασί και διαβάστε μερικά κεφάλαια από αυτό το βιβλίο που κάθεται στο κομοδίνο σας εδώ και μήνες”, συμβουλεύει ο Dr. Martinez.
4. Προστατέψτε το “χρόνο σας”.
“Ακόμα κι αν αποφασίσετε να καθαρίσετε πρώτα τον νεροχύτη, θα πρέπει να γίνεται τσιγκούνα με το χρόνο σας, ελαχιστοποιώντας τις περιττές δραστηριότητές σας”, λέει ο Martinez. Αυτό περιλαμβάνει και το Facebook. “Οι άνθρωποι βάζουν μόνο το καλύτερο 2% της ζωής τους στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης”, σημειώνει. “Δεν βλέπετε ποτέ τα υπόλοιπα. Έτσι, κάποιος που μπαίνει στο Facebook θα κάνει αναπόφευκτα τη «σύγκριση» και αυτό δεν είναι υγιές”. Σύμφωνα με μια μελέτη του Αμερικανικού Ψυχολογικού Συλλόγου του 2013, οι συχνοί χρήστες του Facebook συγκρίνουν αρνητικά τη ζωή τους με τη ζωή των φίλων τους και πέφτουν σε καταθλιπτικές καταστάσεις. Για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να παραμένουν μακριά από το smartphone τους, ο Dr. Martinez προτείνει το SelfControl, μια εφαρμογή που αποκλείει την πρόσβαση σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους.
Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε να χρησιμοποιείτε αυτές τις πολύτιμες στιγμές για να ανταγωνιστείτε για τη μαμά της χρονιάς συμμετέχοντας σε εργασίες που δεν απολαμβάνετε. “Οι γυναίκες συχνά αισθάνονται ότι πρέπει να ντύσουν τα παιδιά τους με αποκριάτικα κοστούμια που φτιάχνουν οι ίδιες, ψήνουν το τέλειο cupcake για το σχολείο ή συμμετέχουν σε συλλόγους”, λέει ο Dr. Martinez. “Εάν αυτά τα πράγματα δεν σας κάνουν ευτυχισμένες, μην τς κάνετε. Κάνετε τη ζωή πιο εύκολη για τον εαυτό σας και θα συναντήσετε λιγότερο άγχος και περισσότερο χώρο για όσα θα σας βοηθήσουν να ανασυγκροτήσετε τις δυνάμεις σας.” Αυτές τις μέρες η Tlatelpa επαναφορτίζει τις μπαταρίες της, διδάσκοντας τις νέες τεχνικές μακιγιάζ μέσα από τα μαθήματα του YouTube, ενώ ο σύζυγός της προσέχει τα παιδιά. “Αυτή είναι η ώρα να ανησυχώ μόνο για μένα, για κανέναν άλλο, ούτε για τα παιδιά μου. Με ανακατευθύνει έτσι ώστε όταν επιστρέφω σ’ αυτά, να είμαι πιο χαλαρή, πιο χαρούμενη, πιο γεμάτη σύζυγος και μαμά.”
Επιμέλεια κειμένου για το Babyradio: Σοφία Τελιάκη