4 tips για να κάνετε τον κήπο σας kids friendly

Πώς να διαμορφώσετε τον εξωτερικό χώρο του σπιτιού σας για να εμπνεύσετε τους μικρούς σας ήρωες να βγουν στην αυλή και να επιδοθούν σε παιχνίδια και εξερευνήσεις; Το babyradio.gr σάς δίνει τέσσερις απλές συμβουλές.

Φωτό: hip2behome.com

Μπορεί να διανύουμε πλέον την εποχή της τεχνολογίας και τα παιδιά να περνάνε όλο και περισσότερο χρόνο από την καθημερινότητά τους μέσα στο σπίτι, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς ως γονείς βλέποντας αυτή την τάση πρέπει να παραμελούμε τους εξωτερικούς χώρους. Αντιθέτως, αφήνοντας τον κήπο αφρόντιστο είναι σαν να συμφιλιωνόμαστε τελικά με την ιδέα ότι τα παιδιά μας προτιμούν να βρίσκονται μέσα στους τέσσερις τοίχους και να κρατούν στα χέρια τους τις αγαπημένες τους ηλεκτρονικές συσκευές.

Αν, λοιπόν, είστε από τους τυχερούς και το σπίτι σας διαθέτει κήπο, δεν έχετε παρά να ξεκινήσετε τις εργασίες. Δείτε τι πρέπει να κάνετε:

1Γρασίδι, ο βασιλιάς του κήπου

Φωτό: imagineforest.com

Αν πρόκειται να κάνετε μόνο ένα πράγμα για να ομορφύνετε την αυλή σας, μην το σκεφτείτε καν και απλώς βάλτε γρασίδι. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε φυσικό ή τεχνητό χλοοτάπητα ανάλογα με το budget που μπορείτε να διαθέσετε και το χρόνο που θέλετε να αφιερώνετε για τη συντήρησή του. Ωστόσο πρόκειται για προτεραιότητα σε έναν κήπο, αφού δίνει στα παιδιά το αίσθημα της ελευθερίας κάνοντάς τα να θέλουν να τρέξουν και να παίξουν ασταμάτητα και όλα αυτά με ασφάλεια.

2Χώρος αποθήκευσης, ο απαραίτητος

Φωτό: homegiftgarden.co.uk

Σε συνέχεια του πρώτου tip, αυτό που ακολουθεί ίσως σας φανεί πολύ αδιάφορο και πεζό. Παρ΄ όλα αυτά, καλό είναι να προνοήσετε γιατί, αν ο κήπος του σπιτιού σας γίνει το σημείο συνάντησης της οικογένειας τις ημέρες με καλοκαιρία, τότε τα παιδιά σας θα μεταφέρουν όλα τους τα παιχνίδια εκεί. Σκεφτείτε, λοιπόν, τα μεγάλα εξωτερικά σετ παιχνιδιών και τα μικρά παιχνιδάκια σκορπισμένα παντού. Μπροστά στην ακαταστασία, θα ξεχάσετε ότι ο στόχος σας να εμπνεύσετε τα παιδιά σας να βγουν και να παίξουν έξω επιτεύχθηκε και θα σκέφτεστε συνέχεια πόσο μεγάλος μπελάς είναι η τακτοποίηση και του εξωτερικού χώρου. Επομένως στο budget που θα διαθέσετε για την ανανέωση της αυλής προσθέστε και ένα ποσό για ένα έπιπλο αποθήκευσης εξωτερικού χώρου. Σίγουρα θα βρείτε κάτι που να ταιριάζει τόσο στο στιλ του κήπου σας όσο και στην τσέπη σας.

3Φτιάξτε έναν κήπο αισθητηριακό

Φωτό: hip2behome.com

Τι είναι ο αισθητηριακός κήπος; Τίποτα άλλο από έναν κήπο που έχει σκοπό αποκλειστικά και μόνο να πυροδοτεί όλες τις αισθήσεις των παιδιών. Πώς μπορείτε να το πετύχετε; Επιλέγοντας λουλούδια με έντονο χρώμα ή φυτά που αναδίδουν υπέροχες ευωδιές. Πρόκειται για ένα ακόμη απλό βήμα που θα δώσει κίνητρο στα παιδιά να περάσουν χρόνο έξω και να εκτιμήσουν τα δώρα της φύσης. Γι’ αυτό ρωτήστε το γεωπόνο στο πλησιέστερο σε εσάς φυτώριο για το ποια λουλούδια έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά και αντέχουν στις συνθήκες της περιοχής σας και δημιουργήστε έναν πολύχρωμο και ευωδιαστό κήπο, ιδανικό σκηνικό για τα παιχνίδια των παιδιών σας.

4Κάντε έξυπνες επιλογές στα παιχνίδια και τα έπιπλα εξωτερικού χώρου

Φωτό: alwayswithkids.com

Αν κάνετε μια μικρή έρευνα αγοράς για τα μεγάλα παιχνίδια εξωτερικού χώρου, θα δείτε ότι απαιτούν ένα πιο μεγάλο budget. Με άλλα λόγια, δεν είναι εύκολο για όλους να αγοράσουν κούνιες και τσουλήθρα για τον κήπο τους δημιουργώντας μια προσωπική παιδική χαρά στους μικρούς πρωταγωνιστές της ζωής τους. Αυτό δεν πρέπει να σας αποθαρρύνει! Μπορείτε να επιλέξετε έπιπλα και αξεσουάρ τα οποία θα έχουν διττό ρόλο. Για παράδειγμα, ένα ξύλινο κάθισμα το οποίο θα στερεωθεί έτσι ώστε να λειτουργεί και ως κούνια, ή μια αιώρα, που, εκτός από χώρος για τη μεσημεριανή σιέστα σας, προσφέρεται και για αμέτρητα παιχνίδια που θα σκαρφιστούν τα παιδιά.