4 βασικοί λόγοι για να αποφύγεις ένα πρόγραμμα διατροφής που υπόσχεται..πολλά!

αποφύγεις ένα πρόγραμμα διατροφής

Οι δίαιτες που έχουν ως στόχο την γρήγορη απώλεια κιλών (όπως δίαιτες πρωτεϊνικές), μπορούν να προκαλέσουν και μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις σε ποικίλες οργανικές / μεταβολικές λειτουργίες.

Παρακάτω, παραθέτουμε 4 βασικούς λόγους για να αποφύγεις οποιοδήποτε πρόγραμμα διατροφής υπόσχεται πολλά….ώστε να αποφύγεις πολύ περισσότερα!

  • Οι περισσότερες “μαγικές” και “γρήγορες” δίαιτες περιέχουν αρκετό ποσοστό πρωτεΐνης. Η υπερβολική κατανάλωση αυτής, ωστόσο, δεν είναι διαχειρίσιμη από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα τελικά αύξηση συσσώρευσης λίπους αλλά και σημαντικές επιπλέον διαταραχές όπως: γαστρεντερικές διαταραχές, αυξημένα λιπίδια αίματος (όπως χοληστερόλη), αύξηση ουρικού οξέος και αύξηση κινδύνου νεφροπαθειών.
  • Έλλειψη σε βασικά θρεπτικά συστατικά. Συνήθως αυτές οι δίαιτες περιλαμβάνουν αρκετούς αποκλεισμούς τροφίμων (όπως φρούτα, δημητριακά ή όσπρια και ολικής αλέσεως ζυμαρικά), με αποτέλεσμα συχνές ζαλάδες ή πονοκεφάλους.
  • Δεν χάνουμε λίπος. Ο οργανισμός κάτω από τις συνθήκες στέρησης μιας αυστηρής δίαιτας, προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες του, χρησιμοποιώντας το αποθηκευμένο γλυκογόνο για ενέργεια. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η απότομη απώλεια βάρους , η οποία οφείλεται κυρίως σε απώλεια υγρών (κάθε μόριο γλυκογόνου αποθηκεύεται με 3 μόρια νερού) και παράλληλα απώλεια μυικού όγκου.
  • Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός μειώνεται επιπλέον καθώς, η ενέργεια που του προσφέρουμε είναι πολύ λιγότερη από την αναμενόμενη, επομένως θα πρέπει με κάποιο τρόπο να αντεπεξέλθει και να προστατευτεί από τα νέα δεδομένα. Έτσι , πολύ συχνά καταλήγουμε να παίρνουμε εύκολα βάρος ακόμη και με πρόσληψη αρκετά λιγότερων θερμίδων.

Δεν υπάρχουν “μαγικές συνταγές” για θεαματικά αποτελέσματα μέσα σε μικρά χρονικά διαστήματα. Η αλλαγή σύστασης σώματος, είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και προϋποθέτει αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες και στον τρόπο ζωής.

Ένα πλήρως εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής σε συνδυασμό με την κατάλληλη μορφή φυσικής δραστηριότητας είναι ο μόνος τρόπος να βελτιώσουμε την σύσταση σώματός μας και παράλληλα να κατευθύνουμε ορθότερα τις διατροφικές επιλογές και συνήθειες μας.