5 διατροφικές αλήθειες που θα πρέπει να γνωρίζει κάθε γονιός!

Γράφει η Maryann Jacobsen, διατροφολόγος

1. Ο θηλασμός είναι δύσκολος, αλλά γίνεται εύκολος στην πορεία

Υπέφερα όταν θήλαζα το πρώτο μου παιδί καθώς μου προκλούσε πόσο και ενοχές. Δεν είχα χρόνο να κάνω τίποτα άλλο, να μαγειρέψω ένα γεύμα της προκοπής ή ακόμα να κάνω ένα ντουζ.

Οι νέες μαμάδες θα πρέπει να ξέρουν πως ακόμη κι αν όλα τα κάνουν τέλεια, ο θηλασμός είναι σκληρός (και επώδυνος) τις πρώτες 6-8 εβδομάδες. Κανείς δεν μπορεί να σε βοηθήσει με το τάισμα του μωρού, οι θηλές σου είναι ταλαιπωρημένες και εσύ είσαι εξουθενωμένη από τη γέννα και από την έλλειψη ύπνου. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να ζητήσεις βοήθεια, να χρησιμοποιείς κατεψυγμένα γεύματα  και να περιμένεις. Θα γίνει πιο εύκολο, το μωρό θα αρχίσει να τρώει περισσότερο φαΐ, να κοιμάται περισσότερο και οι θηλές σου θα δυναμώσουν.

2. Οι αλεσμένες τροφές είναι ένα σύντομο στάδιο

Στους 9 μήνες η κόρη μου ξεκίνησε να τρώει μόνη της και δεν ήθελε πλέον αλεσμένα (εκτός από γιαούρτι και δημητριακά – ΑΝ της έδινα και κάποιο σνακ μαζί ). Η μεγάλη απόφαση να φτιάχνω από πριν τόσα αλεσμένα ξαφνικά φαινόταν χαζή. Γιατί να μη λιώσω μια μπανάνα ή μερικά φρούτα ή το βραδινό μας επιτόπου;

Οι γονείς πρέπει να γνωωρίζουν πως στη διατροφή του μωρού, τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα. Ξεκινήστε με αλεσμένα και αλλάξτε σταδιακά την υφή τους, δίνοντας στην πορεία μαλακά και εύκολα στο πιάσιμο σνακ. Όταν πια το παιδί σας τρώει από μόνο του, βάλτε το να φάει μαζί σας, αρκεί το φαγητό να είναι κομμένο σε κατάλληλα κομμάτια. Ξεχάστε όλες τις ώρες που αλέθτε φαγητά και τα βάζατε στην κατάψυξη! Κοιμηθείτε καλύτερα!

3. Ό,τι κι αν κάνεις, το παιδί σου θα περάσει μια φάση που θα είναι επιλεκτικό στο φαγητό

Όταν η κόρη μου έγινε δύσκολη, χρειάστηκα επιστημονικές εξηγήσεις. Στα 2, το παιδί αναπτύσσεται πλέον με πιο αργούς ρυθμούς και η όρεξη πέφτει. Η νεοφοβία του φαγητού (ο φόβος για καινούριο φαγητό) αναπτύσσεται μεταξύ 2 και 5 ετών και έτσι τα μικρά αρχίζουν να απορρίπτουν οτιδήποτε καινούριο. Οι ειδικοί πιστεύουν πως είναι ένα ένα προσαρμοστικό χαρακτηριστικό από την περίοδο που τα τοξικά φυτά αποτελούσαν κίνδυνο για τα νήπια που περπατούσαν.

Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν πως είναι πιθανό το παιδί να γίνει επιλεκτικό στο φαγητό, αλλά δεν είναι δικό τους φταίξιμο. Αντί να δίνετε μάχη για το φαγητό του, δώστε του μικρά γεύματα και σνακ και βεβαιωθείτε πως υπάρχει πάντοτε κάτι που του αρέσει να τρώει στο τραπέζι. Το να βλέπετε το παιδί σας να αναπτύσσει υγιείς σχέσεις με το φαγητό, αξίζει την όλη ταλαιπωρία!

4. Δεν είσαι κακός γονιός αν δεν καταβροχθίζει λαχανικά

Τα λαχανικά είναι από τα πρώτα που τα παιδιά αρχίζουν να αρνούνται. Αυτό εξηγείται καθώς τα μικρά παιδιά έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στα πικρά συστατικά των λαχανικών. Υποχωρεί με τον καιρό και -παρόλο που δεν ισχύει για κάθε παιδί- βοηθάει να το γνωρίζουν οι γονείς.

Η πίεση από τους γονείς να τρώνε τα παιδιά τα λαχανικά τους γιατί είναι «υγιεινά» μόνο κακό κάνει… Σύμφωνα με μία έρευνα, τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας έτρωγαν λιγότερα σνακ όταν τους διάβαζαν ιστορίες σχετικά με το πόσο υγιεινά είναι. Για να τα φάνε, πρέπει να τα συνδέσουν στο μυαλό τους με την ευχαρίστηση.

5. Μια πολιτική για τα γλυκά θα βοηθήσει και εσάς και το παιδί

Όταν λαμβάνω email από μαμάδες που ανησυχούν για την τρέλα των παιδιών τους για τα γλυκά, εκείνα είναι συνήθως τριών ετών. Είναι μια περίοδος που τα παιδιά αντιλαμβάνονται τα γλυκά στο περιβάλλον τους και αρχίζουν να παρακαλάνε για αυτά. Θυμάμαι το δεύτερο παιδί μου στα τρία του, να κάθεται στο καρεκλάκι του και να φωνάζει «Θέλω κουλουράκια!»

Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν πως το να ελέγχεις τις μη θρεπτικές τροφές είναι εξίσου σημαντικό όσο το να δίνεις στο παιδί σου υγιεινά φαγητά. Πρώτα απ’ όλα, τα παιδιά κάτω των δύο ετών δεν χρειάζεται να τρώνε τακτικά γλυκά γιατί οι διατροφικές ανάγκες τους είναι υψηλές ενώ στο στομάχι τους και οι ανάγκες τους σε θερμίδες είναι μικρές. Στην πορεία, θα πρέπει να αναπτύξετε ένα σχέδιο για το πόσο συχνά θα μπορεί το παιδί σας να τρώει γλυκά, έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή του και να μην αισθάνεται πως τα στερείται, ούτε και να τρελαίνεται από την έλλειψή τους.

Είναι σημαντικό να ξέρετε την αλήθεια πίσω από το φαγητό, γιατί δεν χρειάζεται να κατηγορείτε τον εαυτό σας ούτε και το παιδί σας όταν τα πράγματα με τη διατροφή του παιδιού σας δεν πηγαίνουν όπως τα υπολογίζατε. Κρύβονται πολλά πίσω από αυτό και καλό θα είναι απλά να προσπαθείτε για το καλύτερο δυνατό.

Babyradio.gr – Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή 

Μετάφραση από huffingtonpost.com

Διαβάστε ακόμη:

Να μας αγαπάνε… Αλλά να μη μας χρειάζονται!

Γιατί άφησα την κόρη μου να μεγαλώσει τόσο γρήγορα;

Μην με ρωτάτε αν είναι το πρώτο μου παιδί.Πονάω κάθε φορά που μου το λέτε.