5 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Φάρμες με πρασιές σε καθαρό ορίζοντα στη Νότια Ντακότα των ΗΠΑ. UN Photo/EFP

“Είναι καιρός να δράσουμε αποφασιστικά: το μήνυμά μου προς τις κυβερνήσεις είναι σαφές: η φορολογική ρύπανση, σταματήστε τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων και διακόψτε την κατασκευή νέων σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα. Χρειαζόμαστε μια πράσινη οικονομία και όχι μια γκρίζα οικονομία.”

António Guterres, Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ

Με το hashtag #BeatAirPollution ο ΟΗΕ ενθαρρύνει κυβερνήσεις και οργανισμούς για το 2019 να οργανώσουν εκδηλώσεις σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Η σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον είναι ξεχωριστή. Δεν είμαστε μόνο όντα που ζούμε σε αυτό, αλλά το διαμορφώνουμε κιόλας. Στις μέρες μας, έχοντας αναπτύξει τις επιστήμες και την τεχνολογία σε πολύ μεγάλο βαθμό, έχουμε πλέον αποκτήσει τη δύναμη να μεταμορφώσουμε το περιβάλλον μας με αμέτρητους τρόπους και σε άνευ προηγουμένου κλίμακα.

Για τα Ηνωμένα Έθνη, η προστασία και η βελτίωση του ανθρώπινου περιβάλλοντος αποτελεί μείζον ζήτημα, το οποίο επηρεάζει την ευημερία των λαών και την οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρο τον κόσμο. Ορίζοντας την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος δίνει την ευκαιρία σε κυβερνήσεις, κοινότητες και μεμονωμένα στον καθένα μας να αναλογιστούμε το μέγεθος που ο καθένας μας συμβάλλει στην διαμόρφωση του περιβάλλοντός μας.

Από το 1974 που ξεκίνησε ο εορτασμός αυτής της ημέρας, έχει δημιουργηθεί μια παγκόσμια πλατφόρμα που εντάσσονται εκδηλώσεις σε περισσότερες από 100 χώρες.

#BeatAirPollution

Κατανοώντας τους διαφορετικούς τύπους μόλυνσης του περιβάλλοντος και το πώς ο καθένας επηρεάζει την υγεία μας, θα μας βοηθήσει να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα ώστε να καθαρίσουμε τον αέρα που αναπνέουμε.

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορούμε να δούμε τη μόλυνση, αλλά αυτή είναι παντού. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε να αναπνέουμε, αλλά μπορούμε να κάνουμε κάτι για την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε. το 90% της ανθρωπότητας εκτίθεται σε επίπεδα μόλυνσης του αέρα μεγαλύτερα από όσο θεωρείται ασφαλές, όπως έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αναμφίβολα, αυτό το φαινόμενο είναι υπερ-επείγουσας σημασίας.

Δες τα μηνύματα της ημέρας από το babyradio