5 λαχταριστές συνταγές για light φθινοπωρινά γλυκά!
Από τη Λίζα Μάτσα,
Αν θες να γλυκαθείς κι αυτό το φθινόπωρο χωρίς να πάρεις κιλά, σου έχουμε 6 υγιεινές προτάσεις όπου βασικό συστατικό δεν είναι η ζάχαρη, αλλά η κολοκύθα, το μέλι και η κανέλα!
1. Monkey bread σε παραλλαγή
Υλικά
- 10-12 κομμάτια από το ψωμί ολικής αλέσεως
- 1 φλιτζ. μαρμελάδα μήλο
- 1/4 φλιτζ. κανέλα
- 1/4 φλιτζ. ζάχαρη
- 1 φλιτζ. ασπράδια αυγών
- 1/4 φλιτζ. μέλι
- 2 κ.σ. γάλα
- 1/2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουνε τον φούρνο στους 170οC και βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί. Αλείφουμε τις φέτες ψωμιού με την μαρμελάδα μήλο. Στη συνέχεια πασπαλίζουμε το ταψί με κανέλα και ζάχαρη και το κόβουμε σε κομμάτια. Ανακατεύουμε τα ασπράδια, το γάλα, το εκχύλισμα βανίλιας, το αλάτι και το μέλι σε ένα μπολ. Τοποθετούμε μία μία τις φέτες ψωμιού στο ταψί, σχηματίζοντας στρώσεις. Ρίχνουμε από πάνω το μείγμα αυγών και ψήνουμε για 25 λεπτά ή ώσπου να ροδίσει. Όταν παρει θερμοκρασία δωματίου, αναποδογυρίζουμε την φόρμα σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.
2. Τράιφλ με μήλο σε 10 λεπτά
Υλικά
- 5 μεγάλα μήλα, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε φέτες
- 1/2 φλιτζ. μέλι
- 1/2 φλιτζ. νερό
- 1/2 κ. γλ. κανέλα
- 1/2 κ.γλ. τζίντζερ
- 1/4 κ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 1 πρέζα αλάτι
- 225 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί
- 2 φλιτζ. τριμμένο μπισκότο, μούσλι και ψιλοκομμένα καρύδια ή αμύγδαλα (ανακατεμένα)
Εκτέλεση
Για ένα μεγάλο τράιφλ χρησιμοποιούμε ένα μεσαίο μπολ, για 4 ατομικά χρησιμοποιούμε 4 χαμηλά ποτήρια. Βάζουμε τα καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους μήλα, το μέλι, το νερό και τα μπαχαρικά σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα και να δέσει η σάλτσα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Δημιουργούμε στρώσεις από τα μήλα, το μπισκότο και τη σαντιγί. Πασπαλίζουμε με κανέλα, μέλι ή και σάλτσα καραμέλας, προαιρετικά. Διατηρείται στο ψυγείο.
3. Καραμελωμένα φιστίκια με αλάτι
Υλικά
- 1/2 φλιτζ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 κ. σ. μέλι
- 1/4 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
- 1/2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- 3/4 φλιτζ. αλατισμένα φιστίκια πίνατς
- 10 γρ. κουβερτούρα λιωμένη (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Σε τηγάνι σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το μέλι μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να πάρει σκούρο καραμελένιο χρώμα (περίπου 5-10 λεπτά). Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια. Προσοχή γιατί το μείγμα θα φουσκώσει. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λείο και επιστρέφουμε το τηγάνι στη φωτιά για 1 λεπτό ακόμα. Ανακατεύουμε και τα φιστίκια και αποσύρουμε το σκεύος από την φωτιά. Αφήνουμε το μείγμα σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα για να κρυώσει και κατόπιν περιχύνουμε με λιωμένη σοκολάτα αν θέλουμε.
4. Ψωμί κολοκύθας
Υλικά
- 400 γρ. πουρέ κολοκύθας
- 3 μεγάλα αυγά
- 2 φλιτζ. ζάχαρη
- 3/4 φλιτζ. γιαούρτι
- 3/4 φλιτζ. νερό
- 2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- 2 φλιτζ. αλεύρι ολικής αλέσεως
- 1 και 1/2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.γλ. μαγειρική σόδα
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 1/2 κ.γλ. τζίντζερ
- 1/4 κ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Βουτυρώνουμε μία φόρμα για κέικ. Σε μεγάλο μπολ, αναμειγνύουμε την κολοκύθα, τα αυγά, τη ζάχαρη, το γιαούρτι, το νερό και τη βανίλια. Τα χτυπάμε με μίξερ χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής. Ενώνουμε τα δύο μείγματα μεταξύ τους και στη συνέχεια το ρίχνουμε στην φόρμα. Το ψήσιμο διαρκεί από 1 ώρα με 1 ώρα και 15 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού που τα έχετε βάλει. Με ένα μαχαίρι ελέγχουμε το ψήσιμο. Αν βγει καθαρό σημαίνει πως είναι έτοιμο. Αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει 10-15 λεπτά μέσα στις φόρμες και κατόπιν το ξεφορμάρουμε.
5. Pumpkin Spice Latte
Από την Μαίρη Βλάχου,
Vegan, χωρίς γλουτένη, με υλικά που έχεις στο ντουλάπι σου και φτιαγμένο από τα χεράκια σου. Ο λόγος για τη σπιτική βερσιόν του Pumpkin Spice Latte και τη συνταγή που σου προτείνουμε παρακάτω.
Υλικά
- 1 φλιτζ. γάλα (γάλα αμυγδάλου ή γάλα καρύδας είναι η ιδανική επιλογή για το γευστικό αποτέλεσμα που θέλουμε να πετύχουμε)
- 1/4 φλιτζ. κολοκύθα περασμένη στο μούλτι (πολτός)
- 1/2 κ.γλ. κανέλα
- 1/2 κ.γλ. τζίντζερ
- 1/4 κ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 1 κ.γλ. βανίλια σε σκόνη
- 1 κ.γλ. μέλι (προαιρετικά)
- 2 κουτ. σούπας γάλα καρύδας
- 1 φλιτζάνι μαύρος ζεστός καφές
Εκτέλεση
Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να βράσει. Όσο ζεσταίνουμε το γάλα, σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τον πουρέ κολοκύθας, τα μπαχαρικά, τη βανίλια, το μέλι και 2 κουτ.σούπας γάλα καρύδας. Χτυπάμε καλά με το σύρμα. Προσθέτουμε τον καφέ και χτυπάμε ξανά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Κατόπιν μεταφέρουμε το μείγμα μας σε μπλέντερ και προσθέτουμε το βρασμένο γάλα. Χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα για 20 δευτερόλεπτα. Σερβίρουμε σε φλιτζάνια γαρνίροντας με λίγη κανέλα.
Πηγή: boro.gr