5 λόγοι για να πάρετε στο παιδί κουνέλι ως κατοικίδιο

5 λόγοι για να πάρετε στο παιδί κουνέλι ως κατοικίδιο

Από την Νίκη Θάνου, Κτηνίατρος

Σκέφτεστε να αποκτήσετε ως κατοικίδιο ένα κουνελάκι ;

Θεωρείτε, ότι είναι το ιδανικό κατοικίδιο για το παιδί σας , χωρίς πολλές υποχρεώσεις, απαιτήσεις και δεσμεύσεις , συγκριτικά με έναν σκύλο ή μία γάτα ;

Δηλώστε συμμετοχή για να κερδίσετε ένα ταξίδι στην Disneyland για ΟΛΗ την οικογένεια και πολλά φανταστικά δώρα

[babyPostAd]Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για το νέο αυτό κατοικίδιο :
Οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας την εικόνα του χαριτωμένου, ήσυχου κουνελιού ,όπως αυτό παρουσιάζεται στα παιδικά παραμύθια. Την κλασσική στερεότυπη εικόνα ενός ζώου χνουδωτού, συνήθως λευκού, με δύο μεγάλα όμορφα αυτιά, για το οποίο τρελλαίνονται τα παιδιά. Ένα ζώο, που όταν το αντικρύζουν ,θέλουν να το αγκαλιάζουν και να το φιλάνε. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι και ιδίως οι γονείς εκπλήσσονται, ίσως και να απογοητεύονται, όταν διαπιστώνουν, ότι τελικά το κουνέλι ,το οποίο θεωρούσαν ως την ιδανική επιλογή κατοικιδίου για το παιδί τους, μπορεί να είναι τόσο ζωηρό, ώστε να κάνει ζημιές, να δαγκώνει τα έπιπλα, να κόβει καλώδια, να λερώνει τα χαλιά, κ.λ.π.

Ταυτόχρονα ,τα κουνέλια είναι πάρα πολύ ευαίσθητα και “ντελικάτα”.Μπορούν πολύ εύκολα να στρεσσαριστούν, αλλά και να τραυματιστούν ,αν προσπαθήσει ένα παιδί να τα πιάσει σφιχτά ή να τα τραβήξει. Τα κουνέλια φοβούνται, όταν τα σηκώνει ένας άνθρωπος, με αποτέλεσμα να αρχίζουν να κλωτσούν και να “παλεύουν” με κίνδυνο να τραυματιστούν τόσο τα ίδια , όσο και το παιδί που τα κρατάει.

Για ποιους λόγους , λοιπόν, επιλέγονται ως κατοικίδια ;
– είναι ήσυχα ,αφού δε γαυγίζουν,
– μπορούν να μάθουν να χρησιμοποιούν τη λεκάνη υγιεινής τους, για να κάνουν την ανάγκη τους,
– είναι διασκεδαστικά και απολαυστικά ,όταν τα βλέπεις να κινούνται στο χώρο
– το καθένα έχει τη δική του προσωπικότητα, όπως ένας σκύλος ή μία γάτα
– δε χρειάζονται αυλή ή βόλτες (όπως ο σκύλος), αλλά τους αρκεί να υπάρχει αρκετός χώρος στο σπίτι για να εξασκούνται. Διότι, σε αντίθεση με ό τι φαντάζεται ο περισσότερος κόσμος, το κουνέλι δεν πρέπει να ζει μόνιμα μέσα σε ένα κλουβί , όσο μεγάλο και να είναι αυτό. Πρέπει να είναι ελεύθερο κάποιες ώρες της ημέρας ,για να κινείται και να ασκείται. Οπότε οι γονείς θα πρέπει να το λαμβάνουν κι αυτό υπ ‘όψιν τους.
Ποια είναι τα κριτήρια για να πάρουμε στο παιδί μας ένα κουνελάκι ως κατοικίδιο ;
– Ο χρόνος και η υπομονή που απαιτούνται τόσο για την «εκπαίδευσή» τους, μέχρι να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον ,αλλά και για την καθημερινή τους φροντίδα.
– Η προσωπικότητα του κάθε παιδιού. Αν το παιδί μας είναι σε γενικές γραμμές “ευπροσάρμοστο” ,ήρεμο, ευγενικό και συνεργάσιμο, τότε θα ξετρελλαθεί με το νέο αυτό κατοικίδιο και συμβιώνει ευχάριστα μαζί του. Αν, όμως, το παιδί μας είναι πολύ ενεργό, δραστήριο, ζωηρό , επιθετικό ή δύσκολα πειθαρχήσιμο, τότε πιθανότατα θα είναι δύσκολη η συνύπαρξη του κουνελιού με το παιδί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε , ότι το κουνέλι στρεσσάρεται πάρα πολύ εύκολα και αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο για την υγεία του.Η ιδιαίτερη ευαισθησία του κουνελιού σε στρεσσογόνους παράγοντες ,κάνουν επιτακτική την αξιολόγηση της προσωπικότητας του κάθε παιδιού ,πριν την επιλογή αυτού του ζώου.
– Κατάλληλη ηλικία για την απόκτηση κουνελιού για τα παιδιά είναι η άνω των 7 ετών. Όπως προαναφέρθηκε, θα πρέπει, οπωσδήποτε, να αξιολογήσουμε ,αν η ιδιοσυγκρασία και η προσωπικότητα του παιδιού μας είναι συμβατή με αυτή του κουνελιού. Αν επιθυμούμε να αποκτήσουμε κουνελάκι και το παιδί μας είναι κάτω των 7 ετών , θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο και υπομονή ,για τη σωστή διαπαιδαγώγηση και εκπαίδευση του παιδιού μας ,,ώστε να μπορέσει να “χτιστεί” σωστά η σχέση ανάμεσα στο κουνελάκι και στο παιδί, για να ωφεληθούν και τα δύο από αυτή τη συνύπαρξη.

Συμπερασματικά:

– Εφόσον έχετε καταλήξει στην επιλογή αυτού του πανέμορφου κατοικιδίου , θα πρέπει να λάβετε υπ’όψιν σας, ότι ακόμα και το πιο υπεύθυνο παιδί δεν μπορεί να αναλάβει εξ ‘ολοκλήρου την φροντίδα ενός ζώου. Ένα κουνέλι μπορεί να ζήσει 10+ χρόνια. Συνεπώς, θα πρέπει να έχετε σκεφτεί σοβαρά τη δέσμευση της φροντίδας του, στην οποία θα κληθείτε να παίξετε πολύ ενεργό ρόλο. Εκπαιδεύστε πρώτα τον εαυτό σας απέναντι στις ιδιαιτερότητες αυτού του ζώου και μετά το παιδί σας κι έτσι η συνύπαρξη με αυτό το υπέροχο πλάσμα θα είναι μοναδική και ιδιαίτερη!!!
– Δεν ξεχνάμε ΠΟΤΕ !!!! Τα ζώα δεν είναι παιχνίδια . Είναι δέσμευση ζωής και οφείλουμε, όταν τα υιοθετούμε, να τα φροντίζουμε, να μην τα κακοποιούμε, να μην τα παραμελούμε,όσες κι αν είναι οι υποχρεώσεις μας και να τα σεβόμαστε. Και αυτό το μήνυμα θα το μεταβιβάσουμε πρώτοι εμείς στα παιδιά μας.

Blogktiniatreiothessaloniki.blogspot.com

Το διαβάσαμε στο:all4mama.gr