5 πράγματα που δεν πρέπει να πείτε σε μια γυναίκα με επιλόχειο κατάθλιψη

5 πράγματα που δεν πρέπει να πείτε σε μια γυναίκα με επιλόχειο κατάθλιψη

Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, το 11-20% των γυναικών εμφανίζουν επιλόχειο κατάθλιψη μερικές εβδομάδες ή ακόμα και μερικά χρόνια μετά τον τοκετό. Αυτές οι μαμάδες δεν είναι «κακοδιάθετες», όπως ίσως τις βλέπουν απλοϊκά κάποια άτομα του περιβάλλοντός τους, αλλά αντιμετωπίζουν μια ψυχική νόσο που χρήζει θεραπείας.

[babyPostAd]Μια μαμά που πάσχει από κατάθλιψη παύει να αντλεί ευχαρίστηση από δραστηριότητες που απολάμβανε στο παρελθόν. Αδυνατεί, επιπλέον, να απολαύσει την εμπειρία της μητρότητας, γεγονός που τη γεμίζει με τύψεις. Κάθε περιστατικό κατάθλιψης είναι μοναδικό στην αιτιολογία, τη διάρκεια και τη συμπτωματολογία του. Ωστόσο σε όλες τις περιπτώσεις, αν υποψιάζεστε ότι μια φίλη ή συγγενής σας πάσχει από επιλόχειο κατάθλιψη, καλό είναι να αποφύγετε να της πείτε τις παρακάτω φράσεις στην προσπάθειά σας να τη βοηθήσετε.

1. «Πήγαινε στο γυμναστήριο και αμέσως θα νιώσεις καλύτερα». Ναι, η άσκηση βοηθάει γενικά στην αντιμετώπιση του άγχους, που είναι ένας από τους πιστούς συνοδούς της κλινικής κατάθλιψης, αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει ως αυτόνομη θεραπεία. Ακόμα και οι γυναίκες που είναι freaks του fitness, όταν νοσούν από κατάθλιψη χάνουν το ενδιαφέρον τους για το γυμναστήριο ή για το αγαπημένο τους μέχρι πρότινος άθλημα. Δεν είναι σε θέση να επιστρέψουν με όρεξη σε αυτό, παρά μόνο αφού ακολουθήσουν την κατάλληλη ιατρική θεραπεία (όπως ψυχοθεραπεία και/ή φαρμακευτική αγωγή).

2. «Σταμάτα να παραμελείς τον εαυτό σου. Κάνε λίγο μανικιούρ και πεντικιούρ». Το να προτείνουμε σε μια φίλη μας με κατάθλιψη να αντιμετωπίσει το πρόβλημά της με μανικιούρ είναι σαν να συστήνουμε καραμέλες για τη θεραπεία μιας σοβαρής λοίμωξης που απαιτεί αντιβιοτικά φάρμακα. Πιο αποτελεσματικό θα ήταν να προσφερθούμε εμείς να της φτιάξουμε τα νύχια, ακόμα και αν είμαστε εντελώς αδέξιες: Αυτή η περιποίηση ομορφιάς μπορεί να γίνει η ευκαιρία για μια αληθινά ψυχοθεραπευτική συζήτηση μεταξύ μας.

3. «Αυτό που χρειάζεσαι είναι να βγεις έξω και να γνωρίσεις άλλες μαμάδες». Το τελευταίο πράγμα που πιθανότατα θα θέλει να κάνει μια μαμά με επιλόχειο κατάθλιψη είναι να πιάσει κουβέντα με άγνωστες γυναίκες. Ιδιαίτερα αν, ενώ παλεύει με τις τύψεις της, τις ακούει να περηφανεύονται για το πόσα προσφέρουν εκείνες στα δικά τους παιδιά. Μια γυναίκα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσει την επιλόχειο κατάθλιψη, να νιώσει σίγουρη με τον εαυτό της, την υγεία της, το παιδί της, προτού ριχτεί στην περιπέτεια μιας νέας γνωριμίας.

4. «Μην ανησυχείς, όλες οι νέες μαμάδες νιώθουν έτσι». Με αυτό τον τρόπο υποτιμάμε την επιλόχειο κατάθλιψη. Ναι, είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθουμε όλες εξαντλημένες και ανήσυχες μετά τον ερχομό ενός νεογέννητου μωρού στο σπίτι. Όμως η επιλόχειος κατάθλιψη είναι πολύ περισσότερα. Λέγοντας λοιπόν σε μια γυναίκα που ασθενεί ότι νιώθει όπως όλοι οι άλλοι, δεν τη βοηθάμε να συνειδητοποιήσει το πρόβλημά της και να ζητήσει επαγγελματική βοήθεια.

5. «Υποτίθεται ότι αυτή θα έπρεπε να είναι η πιο ευτυχισμένη περίοδος της ζωής σου».Ποτέ μην πείτε σε μια μαμά με επιλόχειο κατάθλιψη ότι δεν καταλαβαίνετε για ποιο λόγο νιώθει άσχημα. Θα ενισχύσετε την εντύπωσή της ότι είναι μια αποτυχημένη και ανεπαρκής μαμά, μια «αχάριστη» που αντί να απολαμβάνει την ευτυχία της μητρότητας, είναι φυλακισμένη σε μια κόλαση, ανίκανη να ξεπεράσει τη θλίψη, το άγχος της και να έρθει κοντά στο μωρό της.

Τι χρειάζεται μια μαμά με επιλόχειο κατάθλιψη: Συμπαράσταση, συμπόνοια και αποδοχή της ασθένειάς της. Πρέπει να καταλάβει ότι δεν έχει κάνει τίποτα λάθος, ότι δεν είναι μόνη στον κόσμο και πως με την κατάλληλη θεραπεία, όλα θα γίνουν καλύτερα.

Πηγή:   childit.gr

Διαβάστε ακόμη:

15 τατουάζ μπαμπάδων αφιερωμένα στα παιδιά τους!

Αυτή η νέα μαμά δέχτηκε την πιο συγκινητική πρόταση γάμου!

Tα 5 συναισθηματικά στάδια της μητρότητας!