5 Τρόποι για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας και όχι την αλαζονεία του!

Τα τελευταία χρόνια τα παιδιά εμφανίζουν στοιχεία ναρκισσισμού καθώς οι γονείς τους υπερεκτιμούσαν τις ικανότητές τους και τα ταλέντα τους.

Αυτό συμβαίνει όταν οι γονείς πιστεύουν πως τα παιδιά τους είναι πιο ιδιαίτερα παιδιά σε σύγκριση με άλλα.

Ο λόγος που πολλοί γονείς συμπεριφέρονται έτσι είναι επειδή προσπαθούν να τονώσουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών τους. Όμως δεν γνωρίζουν πως έμμεσα ενισχύουν την αλαζονεία των παιδιών τους.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τονώσετε διαφωορετικά την αυτοπεποίθησή τους:

Αφήστε τα να πέφτουν και να είστε εκεί όταν συμβεί.

Πονάει όταν πέφτεις κυριολεκτικά και μεταφορικά.Όμως είναι φυσιολογικό να βιώσεις  τον κίνδυνο  επειδή μόνο τότε θα μάθεις να τον αντιμετωπίζεις.Ο πόνος ξυπνάει το ένστικτο της επιβίωσης και μας θυμίζει πως πρέπει να τον ξεπεράσουμε ότι και να συμβεί.Όταν λοιπόν το παιδί σας πέσει δείξτε του τον τρόπο να σηκωθεί αλλά αφήστε το να το κάνει μόνο του. Θυμηθείτε πως δεν θα είστε πάντα κοντά του και  κάποια στιγμή θα μεγαλώσει και πρέπει να ξέρετε πως θα το αντιμετωπίσετε.

Διδάξτε τους να αναλαμβάνουν τις ευθύνες των πράξεών τους.

Αν γνωρίζουν πως πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες των πράξεών τους τότε θα μάθουν να εκτιμούν και την δύναμη των επιλογών τους.Πρέπει να ξέρουν πως δεν πρέπει να βασίζονται και να απαιτούν από τους άλλους να αναλάβουν αυτό για το οποίο είναι υπεύθυνος ο εαυτός τους.

Αφήστε τα να βοηθάνε μέσα στο σπίτι.

Τα παιδιά χρειάζονται ευκαιρίες για να συνειδητοποιήσουν πως η συμβολή και η βοήθεια απέναντι στους άλλους είναι απαραίτητη στην ζωή μας.Αφήστε τα να βοηθάνε ακόμη και να στην αρχή αφήνουν ένα χαμό στο πέρασμά τους.

Αφήστε τα  να αποφασίσουν  για κάτι ομαδικό.

Πείτε του να σκεφτεί να κάνετε κάτι όλοι μαζί σαν οικογένεια έτσι ώστε να έχει την ευκαιρία να αποφασίσει για κάτι αλλά να σκεφτεί και τα θέλω των άλλων. Το ίδιο ισχύει για όλα τα παιδιά σας καθώς πρέπει όλα να αποφασίσουν με την σειρά τους τι θέλουν να κάνουν αλλά να σκέφτονται τα αδέρφια τους.

Μην τα  συγκρίνετε με άλλα παιδιά.

Είτε το συγκρίνετε αρνητικά με τα άλλα παιδιά ή με τα αδέρφια του είτε το συγκρίνετε θετικά λέγοντάς του ότι είναι καλύτερος από κάποιον άλλο πάλι δεν είναι καλό για το παιδί σας. Εκτιμήστε τις ικανότητές του υπενθυμίζοντάς του πως πρέπει να δουλεύουμε ομαδικά και πως πρέπει να βοηθάμε και τους άλλους να τα καταφέρουν όπως εκείνα.

babyradio.gr– Κατερίνα Π.

6 Μυστικά που δεν σας είπαν οι πραγματικά χαρούμενοι άνθρωποι!

7 Αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής και σκέψης σας όσο μεγαλώνετε!

Δεν έχω πολλές φίλες μαμάδες , αλλά δεν πειράζει…