5 τρόποι που θα κάνουν τα παιδιά σου να σε βοηθήσουν με τις δουλειές του σπιτιού!

παιδί που καθαρίζει

5 τρόποι που θα κάνουν τα παιδιά σου να σε βοηθήσουν με τις δουλειές του σπιτιού!

Το να μαθαίνετε στα παιδιά σας πώς να κάνουν τις δουλειές του σπιτιού είναι πολύ σημαντικό καθώς κάτι τέτοιο θα τα βοηθήσει και στο μέλλον – και όχι μόνο όταν πάνε να μείνουν μόνοι τους φοιτητές.

Βάλτε τις δουλειές του σπιτιού στην καθημερινότητά τους

Προσπαθήστε να βάλετε τις δουλειές του σπιτιού στη ζωή τους όπως έχετε βάλει το διάβασμα παραμυθιού πριν τον ύπνο και το πλύσιμο των δοντιών. Το πιο σημαντικό από όλα είναι να φερθείτε έξυπνα σε ό,τι αφορά το σωστό timing. Για παράδειγμα, μπορείτε να τα βάζετε να κάνουν δουλειές δέκα λεπτά πριν το αγαπημένο τους τηλεοπτικό πρόγραμμα ή λίγο πριν το δείπνο.

Τα αγόρια λατρεύουν να φτιάχνουν πράγματα με τον μπαμπά. Βάλτε τα να βοηθήσουν, αφού το θέλουν!

Κάντε το καθάρισμα και την τακτοποίηση παιχνίδι

Για να μην αισθάνονται ότι κάνουν κάποια αγγαρεία μπορείτε να βάζετε μουσική που τους αρέσει όση ώρα κάνουν κάποια δουλειά και να χορεύετε μαζί τους. Όταν, για παράδειγμα, μαζεύουν τα παιχνίδια τους, βάλτε τους χρονόμετρο για να δείτε πόσα παιχνίδια μπορούν να μαζέψουν μέχρι να λήξει ο χρόνος και όταν διπλώνετε τα ρούχα μετά το σιδέρωμα τους μπορείτε να τους πείτε να κάνουν τις κάλτσες μπαλάκια και να τις ρίχνουν σαν να παίζουν μπάσκετ μέσα στο συρτάρι τους. Το παιχνίδι είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα κινητοποιήσετε.

Επίσης στα πιο μεγάλα παιδιά (που πάνε σχολείο) αρέσει να ψεκάζουν πράγματα. Δώστε τους τα υγρά καθαριστικά και ζητήστε τους να ψεκάζουν επιφάνειες και να τις καθαρίζουν με ένα καθαρό πανί.

Δώστε τους κάποια επιβράβευση αφού κάνουν τις δουλειές που τους έχετε αναθέσει.

Μάθετε πώς να καθαρίσετε τη δερματίνη πολυθρόνα χωρίς να την καταστρέψετε!

Φέρτε τα εργαλεία καθαρισμού στα μέτρα τους

 Έτσι ώστε να μπορούν τα παιδιά σας να τα χρησιμοποιούν άνετα. Για παράδειγμα, μπορείτε να κόψετε το κοντάρι της σφουγγαρίστρας και της σκούπας σας για να μπορούν τα παιδιά σας να τα χειρίζονται καλύτερα. Επίσης μπορείτε να γεμίσετε ένα μικρό κουβαδάκι με νερό και να τα αφήσετε να σφουγγαρίσουν το σπίτι όπως αυτά νομίζουν. Όσο για το ξεσκόνισμα μπορείτε να τους δώσετε μικρές κάλτσες (που δεν χρησιμοποιούνται πια) για να ξεσκονίσουν. Βάλτε τους και μια μικρή ποδίτσα για να νιώθουν ότι κάνουν κάποια σημαντική δουλειά.

Κάντε το παιδί σας να δει τις δουλειές του σπιτιού σαν παιχνίδι!

Εμπνεύστε τα παιδιά σας

 Μάθετε στα παιδιά σας πώς είναι ευθύνη όλων να κάνουν δουλειές στο σπίτι και μάλιστα χωρίς να περιμένουν κάποιο αντάλλαγμα από αυτές. Μπορείτε, όμως, που και που να τους δίνετε και κάποια «βραβεία». Μπορείτε, για παράδειγμα να τα αφήνετε να κοιμούνται μια ώρα αργότερα τα Σαββατοκύριακα ή να βλέπουν λίγη τηλεόραση παραπάνω. Αν τα παιδιά σας είναι έφηβοι, μπορείτε να τους τάζετε περισσότερο χρόνο στον υπολογιστή ή μια έξοδο με τους φίλους τους. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάτε είναι να τους λέτε μπράβο για όλα όσα έκαναν.

Ξεκινήστε νωρίς

 Αφήστε τα παιδιά σας να κάνουν δουλειές από νωρίς, από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Τα παιδιά που είναι 2 ετών μπορούν, για παράδειγμα, να ξεσκονίσουν με μια κάλτσες, να ποτίσουν τα λουλούδια με την δική σας καθοδήγηση ή να γεμίσουν με νερό το μπολάκι του σκύλου. Αρχίστε να τους λέτε από μικρή ηλικία να κάνουν πράγματα. Ακόμα κι ένα μωρό μπορεί να βάζει πράγματα σε ένα κουτί (άλλο που μετά από λίγο θα τα βγάλει και πάλι για να παίξει). Ο σπόρος θα έχει φυτευτεί στο μυαλό του.

Πηγή: spirossoulis.com

Διαβάστε ακόμη:

10 τέλειες ιδέες για να φτιάξετε ένα ανοιξιάτικο υπνοδωμάτιο!

Μάθετε πώς να διατηρείτε τις φράουλες!