5 βήματα για να μυήσετε τα παιδιά σας στον κόσμο των φρούτων και των λαχανικών

Είναι αλήθεια ότι η διατροφική εκπαίδευση των παιδιών αποτελεί full-time απασχόληση με τις εντάσεις και τις δυσκολίες της αλλά αξίζει να το προσπαθήσετε γιατί αποδίδει μέγιστα οφέλη στην υγεία και σωστή ανάπτυξή τους. Το babyradio.gr σε συνεργασία με το The Health Lab σάς δίνει 5 απλές συμβουλές για να το πετύχετε!

Βήμα 1. Βοηθός σεφ

Φωτό: snaped.fns.usda.gov

Πηγαίνετε στην λαϊκή αγορά ή στο σουπερμάρκετ μαζί με τα παιδιά σας και αφήστε τα να επιλέξουν ελεύθερα τα φρούτα και τα λαχανικά που επιθυμούν να δοκιμάσουν. Προτρέψτε τα να σας βοηθήσουν να φτιάξετε από πριν τη λίστα με αυτά που θέλουν να αγοράσουν, να σκεφτούν συνταγές ή τρόπους με τους οποίους θα τα καταναλώσουν.  Δελεάστε τα να μαγειρέψετε μαζί.

Βήμα 2. Όμοιος στον…όμοιο!

Φωτό: STEPHANIE RAUSSER

Τα παιδιά θα θελήσουν ευκολότερα να δοκιμάσουν κάποιο φρούτο ή λαχανικό αν σας βλέπουν να το απολαμβάνετε και εσείς καθημερινά ή αν το περιλαμβάνετε στα οικογενειακά γεύματα.

Βήμα 3. Φρουτένιες πινελιές

Φωτό: pinterest.com

Τοποθετήστε τα φρούτα σε εμφανές σημείο, εύκολα προσβάσιμο, για τα παιδιά. Προτιμήστε να βάλετε τα φρούτα σε μια πιατέλα συνδυάζοντας τα με διάφορα χρώματα. Ανακατέψτε φράουλες με κομμάτια πεπονιού, βατόμουρα με φέτες από ροδάκινο, αλλά και διαφόρων ειδών σταφύλι. Μπορείτε επίσης να παρουσιάσετε τα φρούτα με διάφορα σχήματα, εναλλάσσοντας φέτες μήλου και ροδάκινου ή βάζοντας ροδέλες μπανάνας γύρω από ένα πιάτο που περιέχει στο κέντρο κομμάτια από ακτινίδιο. Μια καλή λύση είναι να αφήσετε τα παιδιά σας να δημιουργήσουν τους δικούς τους συνδυασμούς.

Βήμα 4. Το σωστό μοίρασμα

Φωτό: apa.org

Κόψτε και μοιράστε στα πέντε τις απαιτούμενες μερίδες φρούτων ή λαχανικών στα βασικά γεύματα των παιδιών (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και στα δυο ενδιάμεσα σνακ. Με τον τρόπο αυτό, είναι πιθανότερο τα παιδιά να «γευτούν» μια μεγαλύτερη ποσότητα φρούτων και λαχανικών εντός της ημέρας.

Βήμα 5. Μέθοδος “το ‘βλεπες….το ‘παιξες”;

Φωτό: homemadecity.com

Αν βλέπετε ότι, παρόλο που σερβίρετε τη σαλάτα στο τραπέζι, τα παιδιά σας δεν την κοιτάνε καν, τότε, στον ελεύθερο σας χρόνο, δημιουργήστε παιχνίδια με θέμα τα φρούτα και τα λαχανικά. Ζητήστε από τα παιδιά να σας ζωγραφίσουν ομάδες φρούτων και λαχανικών έχοντας επιλέξει εσείς τα χρώματα (π.χ. κόκκινο, πράσινο, πορτοκαλί). Σκεφτείτε παροιμίες, αινίγματα και τραγούδια με θέμα τα φρούτα και τα λαχανικά και συζητήστε παρέα. Αν πάλι πιστεύετε ότι δεν έχετε καλλιτεχνικό ταμπεραμέντο, προμηθευτείτε από ένα βιβλιοπωλείο ένα βιβλίο με δραστηριότητες με θέμα τη διατροφή και πάρτε ιδέες.