Η μέθοδος «Time-out» είναι ένας τρόπος για να καταλάβει το παιδί την εσφαλμένη συμπεριφορά του, δίνοντάς του ένα διάλειμμα για να ανακτήσει τον αυτο-έλεγχο του. Είτε πρόκειται για την πρώτη σας προσπάθεια με τη χρήση της μεθόδου αυτής της πειθαρχίας, είτε έχετε δοκιμάσει και ηττήθηκε κατά το παρελθόν, αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να κάνετε το time-out αποτελεσματικό.
Πώς «δίνουμε» Time – Outs
1. Επιλέξτε Τόπο και Χρόνο
Το πρώτο βήμα όταν «δίνουμε» time-out είναι να επιλέξουμε έναν κατάλληλο χώρο.
«Ένα καλό σημείο time-out θα πρέπει να είναι λογικά βολικό και σε μια θέση όπου μπορείτε να το παρακολουθείτε για να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας παραμένει στο σημείο αλλά και για να έχετε οπτική επαφή με το πώς συμπεριφέρεται εκείνες τις στιγμές της παραμονής του», λέει ο Dean Pearson, Ph.D συγγραφέας που έχει καταγράψει έναν οδηγό για τη διαχείριση παιδιών και τη διδασκαλία τους ως προς τον αυτοέλεχγο.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα χώρο, μια καρέκλα ή σκαμνί, ένα χαλάκι δαπέδου ή οποιοδήποτε κάθισμα που λειτουργεί. Επίσης, θα μπορούσατε να ορίσετε ένα όνομα για την καρέκλα ή το χώρο για το time-out, παραδείγματος χάριν «Καρέκλα Σκέψης» ή την «Ήσυχη Ζώνη», απλά βεβαιωθείτε ότι η περιοχή είναι μακριά από τις αποσπάσεις της προσοχής των άλλων αδελφών, την τηλεόραση, τα παιχνίδια ή αντικείμενα που θα μπορούσαν να αποσπάσουν το παιδί που μπαίνει στο “time – out”, λέει ο Dean Pearson.
Μόλις επιλέξετε το σημείο, αποφασίστε πόσο χρόνο θα περάσει το παιδί σας εκεί. Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι ένα λεπτό για κάθε έτος της ηλικίας του παιδιού. Έτσι, για ένα παιδί ηλικίας 2 ετών θα διαρκέσει το “time- out” δύο λεπτά, ενώ για ένα παιδί 4 ετών θα παραμείνει τέσσερα λεπτά. Αν διαπιστώσετε ότι τα μικρής διάρκειας “time- out” δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, θα πρέπει να επιμηκύνετε το χρόνο παραμονής κατά το ήμισυ του συνολικού χρόνου σύμφωνα με την ηλικία του. Πχ: ένα 4χρονο παιδί θα πρέπει να παραμείνει επιπλέον 2 λεπτά (το ήμισυ της ηλικίας του), συνεπώς στο σύνολο 6 λεπτά, όπως αναφέρει ο Dean Pearson.
Για να μην ξεχαστείτε από το επιτρεπόμενο όριο παραμονής του παιδιού σε κατάσταση time- out, ενεργοποιήστε χρονόμετρο είτε της κουζίνας είτε ακόμα και του κινητού σας.
Όταν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τη μέθοδο time-out, πιθανότατα το παιδί σας θα επισκέπτεται την περιοχή αρκετά συχνά. Δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των time-outs που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καθημερινά, αλλά όσο θεωρείτε εσείς ότι είναι λογικό. Μόλις το παιδί καταλάβει ότι αυτή η διαδικασία πρόκειται να είναι σταθερή ως συνέπεια των «άσχημων» πράξεών του, η ανάγκη για επαναλαμβανόμενα time-outs πιθανότατα θα μειωθεί, λέει ο Dean Pearson.
Γνωρίστε του το μέρος του “Time – Out”
Όταν είστε και οι δύο σε μια καλή διάθεση, είναι η κατάλληλη ώρα για να του δείξετε το σημείο και να του εξηγήσετε αυτό που είναι: ένα ήσυχο μέρος όπου θα πηγαίνει, αν δεν συμπεριφέρεται και δεν τηρεί ορισμένους κανόνες ή αν χρειάζεται να ηρεμήσει.
Επιλέξτε κάποιες «κακές» συμπεριφορές του (όπως το χτύπημα, δάγκωμα, φωνές θυμού) οι οποίες θα είναι συγκεκριμένοι κανόνες που αν τις σπάσει θα έχουν ως αποτέλεσμα το “time-out”. Ενημερώστε τον από την αρχή πόση ώρα θα πρέπει να καθίσει κατά τη διάρκεια του “time-out”, και εξηγήστε του ότι όταν η διαδικασία αυτή τελειώσει θα μπορεί να σηκωθεί και να συνεχίσει τη μέρα του.
Μην περιμένετε να πειθαρχήσει
Εάν το παιδί σας κερδίζει χρόνο στη «Καρέκλα Σκέψης» ή στην «Ήσυχη Ζώνη» να το πάρετε αμέσως από εκεί.
Αν εκείνη τη στιγμή κάνετε κάτι άλλο, όπως βλέποντας μια τηλεοπτική εκπομπή ή το πλύσιμο των πιάτων – μην περιμένετε να τελειώσετε τη δική σας ασχολία και μετά να ασχοληθείτε με το παιδί σας. Η μέθοδος του “time-out” είναι πιο αποτελεσματική όταν γίνεται την ίδια στιγμή που συμβαίνει η κακή συμπεριφορά, λέει ο Erik A. Fisher, Ph.D., συγγραφέας του βιβλίου «The Art of Empowered Parenting». Τα μικρά παιδιά έχουν μικρή μνήμη, οπότε αν το αποτέλεσμα δεν είναι άμεσο, είναι ικανό να ξεχνούν την ανάρμοστη συμπεριφορά και να βρίσκονται σε σύγχυση όταν τιμωρούνται αργότερα.
Η μέθοδος του “time-out” μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και αν είστε και σε δημόσιους χώρους . Πώς; Κατάλληλα σημεία για να βάλετε το παιδί σας σε «διάλειμμα» θα μπορούσαν να είναι μια γωνιά στο εμπορικό κέντρο, ένα άδειος διάδρομος στο σουπερ – μάρκετ, ένα παγκάκι στο πάρκο, ή ένα μέρος έξω από το αυτοκίνητο.
Κρατήστε την ψυχραιμία σας
Βεβαιωθείτε ότι τα δικά σας συναισθήματα βρίσκονται υπό τον έλεγχο σας. Όταν στέλνετε το παιδί σας σε διαδικασία «time-out», αποφύγετε να φωνάζετε, να επικρίνετε ή να εμπλέκεστε σε μακροσκελής συζητήσεις τύπου «Γιάννη, στο είπα.» Απλά αναφέρετε την ανάρμοστη συμπεριφορά του με μια σταθερή και ήρεμη φωνή χωρίς να δίνετε πολλές εξηγήσεις καθώς οδηγείτε το παιδί στο χώρο που έχετε ορίσει για “time-out”. Το μόνο που χρειάζεται να πείτε είναι, «Όχι χτύπημα, Γιάννη: Πήγαινε time-out.»
Να γίνει κατανοητή η σοβαρότητά του
Μόλις εξηγήσατε στο παιδί σας ότι μια συμπεριφορά του – που έχετε ήδη καθορίσει όπως έχουμε αναφέρει προηγουμένως – θα το οδηγήσει σε time-out. Ακολουθήσατε τη διαδικασία κατευθείαν και δεν κλονίστηκε; Δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι δεν πρόκειται για μια διαδικασία – παιχνίδι γιατί αν δεν το κάνετε, το παιδί σας δεν θα πάρει στα σοβαρά το “time – out”. Θα θεωρεί ότι είστε γεμάτο ψευδείς απειλές και έτσι με ένα κλάμα ή παρακαλετό θα προσπαθήσει να αποφύγει την κατάσταση.
Η συνέπεια είναι απαραίτητη, ειδικά κατά τη διάρκεια του “time-out’. Μερικά παιδιά θα τα παρατηρήσετε να σηκώνονται από την καρέκλα ή να τρέχουν έξω από την καθορισμένη περιοχή. Άλλα παιδιά θα προσπαθήσουν να μετακινήσουν την καρέκλα μήπως και καταφέρουν να ρίξουν μια ματιά στην τηλεόραση.
«Εάν το παιδί σας αρνείται να μείνει στη θέση του, προσπαθήστε να τον κρατήσετε σταθερό κατά τη διάρκεια του χρονικού ορίου, ή αν έχει απομακρυνθεί από αυτό, να τον επιστρέψετε στο σημείο του “time-out”και να επανεκκινήσετε το χρονόμετρο για όσο θα πρέπει να παραμείνει στο καθορισμένο σημείο», λέει ο Dean Pearson. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί σας θα μάθει γρήγορα ότι είναι πιο εύκολο να μην αντιστέκεται και να κάθεται αμέσως στη διαδικασία του «time-out», ώστε να μπορεί σύντομα να επανέλθει στην διασκέδαση μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια.
Πήγαινε παρακάτω..
Μόλις φτάσει η ώρα που το χρονόμετρο χτυπήσει και αυτή είναι και η ένδειξη ότι η διαδικασία του “time-out” τελείωσε, κάντε μια γρήγορη κουβέντα με το παιδί σας. Ρωτήστε το αν κατάλαβε γιατί το βάλατε σε αυτή τη διαδικασία. Επιτρέψτε του να εκφράσει τα συναισθήματά του και μετά εν συντομία υπενθυμίστε του ότι η συγκεκριμένη διαδικασία θα συμβαίνει όταν σπάει τους κανόνες που από την αρχή έχετε βάλει (πχ: χτύπημα, δάγκωμα, φωνές θυμού). Στο τέλος, επαινέστε τον που έβγαλε εις πέρας τη διαδικασία και συνεχίστε το πρόγραμμα του κανονικά.
Το παιδί σας με αυτή τη διαδικασία έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει μια βελτιωμένη συμπεριφορά που θα έχει προηγηθεί από μια ήρεμη διεργασία και όχι ιδιαίτερες φωνές…