6 (καινούρια) προβλήματα που δημιουργεί σε μια σχέση ο ερχομός ενός παιδιού
Και πώς θα τα αντιμετωπίσετε.
Είναι υπέροχο να γίνεσαι γονιός. Την ίδια στιγμή, όμως, είναι και πολύ αγχωτικό, κουραστικό και έντονο, κάτι που μπορεί να υποβάλλει τη σχέση δύο ανθρώπων σε εξαιρετικά μεγάλη πίεση. Αυτά είναι τα προβλήματα που σχεδόν όλοι οι νέοι γονείς καλούνται να αντιμετωπίσουν προκειμένου να σώσουν το γάμο (και τα λογικά τους), μαζί με tips για να ανταπεξέλθετε με τον καλύτερο τρόπο.
[babyPostAd]Αυξημένες ευθύνες
Δείχνει τόσο μικροσκοπικό κι όμως απαιτεί πολλή δουλειά! Ένα μωρό έχει σημαίνει ένα σωρό καινούρια πράγματα που πρέπει να αγοράσετε, πολλά ρουχαλάκια να πλύνετε, περισσότερους λογαριασμούς να πληρώσετε, έγνοιες που ποτέ δεν είχατε σκεφτεί ότι μπορεί να έχετε κάποια στιγμή στη ζωή σας. Όλες αυτές οι ευθύνες είναι λογικό να προκαλούν κούραση και στρες, κι αυτό με τη σειρά του να οδηγεί σε διαφωνίες και αντιπαραθέσεις ακόμα και για τα πιο ασήμαντα θέματα.
Έλλειψη ύπνου
Κανείς δεν είναι η πιο συγκαταβατική και ευχάριστη πλευρά του εαυτού του όταν του λείπει ύπνος. Κι ένας ξενυχτισμένος γονιός είναι πολύ εύκολο να αρπαχτεί από μια κουβέντα, να πάρει κάποιο σχόλιο πιο προσωπικά από όσο θα έπρεπε και να νιώσει εύθικτος με το παραμικρό. Με λίγα λόγια, οι νέοι γονείς δεν σκέφτονται και πολύ καθαρά, κι αυτό μετατρέπει το καθετί σε αληθινή πρόκληση.
Αίσθηση έλλειψης υποστήριξης
Μια από τις πιο σημαντικές αιτίες που προκαλεί ρήξη σε ένα ζευγάρι είναι όταν ο ένας θεωρεί ότι ο άλλος δεν κάνει αρκετά. Και -μαντέψτε!- είναι απολύτως αναμενόμενο αυτό να συμβεί μετά τον ερχομό ενός μωρού. Συνήθως, ο γονιός που είναι επιφορτισμένος κυρίως με τη φροντίδα του παιδιού αισθάνεται ότι ο άλλος μπορεί να συνεχίζει κανονικά τη ζωή του, να πηγαίνει στη δουλειά του και να αφιερώνει χρόνο για τον εαυτό του, τη στιγμή που ο ίδιος δεν έχει την πολυτέλεια ούτε να πάει στην τουαλέτα με την ησυχία του.
Έλλειψη ερωτικής επιθυμίας
Πολλές νέες μητέρες νιώθουν άβολα με τις αλλαγές που έχουν συμβεί στο σώμα τους κι άλλες εξακολουθούν να πονούν, ιδιαίτερα εάν έχουν ράμματα στα γεννητικά όργανα, ή να αισθάνονται το στήθος τους πληγωμένο από το θηλασμό. Η επιθυμία του συντρόφου για να επανέλθει η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού όπου βρισκόταν πριν την εγκυμοσύνη, είναι πιθανό να της προκαλέσει δυσαρέσκεια. Όμως, ακόμα κι αν ο σύντροφός της επιλέξει να της δώσει τον απαραίτητο χρόνο και χώρο για να αναρρώσει, υπάρχει ο κίνδυνος εκείνη να αισθανθεί ότι δεν είναι πια ελκυστική στα μάτια του. Το ίδιο συμβαίνει και από την άλλη πλευρά: οι νέοι μπαμπάδες συχνά νιώθουν παραγκωνισμένοι και ότι όλη η αγάπη και η τρυφερότητα της συντρόφου τους έχει στραφεί πλέον προς το μωρό.
Διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη φροντίδα του παιδιού
Πολλές φορές οι άνθρωποι έχουν εντελώς διαφορετική αντίληψη σχετικά με το τι έχει ανάγκη ένα μωρό και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να το αναθρέψεις. Υπάρχουν γονείς που μπορεί να τσακωθούν για χιλιάδες λόγους, από το όνομα που θα πάρει το παιδί μέχρι το πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται, ποιος είναι ο σωστός τρόπος να το κάνουν μπάνιο και σε ποια ηλικία θα αρχίσει παιδικό σταθμό.
Μεταφορά της προσοχής από τη σχέση στο μωρό
Είναι λογικό όταν κανείς αποκτά παιδί να νιώσει την ανάγκη να το κάνει το κέντρο του κόσμου του -τουλάχιστον για ένα διάστημα. Όμως αυτό θα έχει επιπτώσεις στη σχέση με το σύντροφό του, αλλά και σε πολλές άλλες σχέσεις που έχει δημιουργήσει στη ζωή του. Όλες οι καινούριες υποχρεώσεις, μαζί με τα εξαντλητικά ωράρια που απαιτεί η φροντίδα του παιδιού (αλλά και ενδεχομένως η εργασία προκειμένου να εξασφαλιστούν τα εξτρά χρήματα που πλέον απαιτούνται), απειλούν τις κοινές συνήθειες που είχε το ζευγάρι (όπως οι έξοδοι μόνοι ή με φίλους) με εξαφάνιση.
Τι μπορείτε να κάνετε
Σε έναν ιδανικό κόσμο, τα ζευγάρια θα έχουν συζητήσει και συμφωνήσει πάνω σε κάποια βασικά θέματα που αφορούν τη ζωή τους ως γονείς ΠΡΙΝ ακόμα αποκτήσουν παιδί. Έτσι, ο ένας θα γνωρίζει εκ των προτέρων ποιες είναι οι προσδοκίες ή και οι απαιτήσεις που έχει ο άλλος για το γονεϊκό ρόλο και θα μπορεί να εκφράσει εάν και κατά πόσο μπορεί να ανταποκριθεί, ώστε να λυθούν τυχόν διαφορές προτού προστεθεί στην εξίσωση η κούραση και το άγχος.
Ακόμα όμως κι αν έχετε ήδη αποκτήσει το πρώτο σας μωρό και διαπιστώνετε ότι η σχέση σας περνάει κρίση, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε, όπως:
Φροντίστε να επικοινωνείτε τακτικά. Μην αφήνετε τις αρνητικές σκέψεις ή τα παράπονά σας να σας πνίγουν και μην φοβάστε να μιλήσετε ανοιχτά ο ένας στον άλλον. Είναι προτιμότερο να εξηγήσετε στο σύντροφό σας ακριβώς πώς νιώθετε και να αναζητήσετε μαζί λύσεις στα προβλήματα, παρά να προσπαθήσετε να κρύψετε κάτω από το χαλί!
Μοιράστε τις ευθύνες. Κάντε μια λίστα με τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει ο καθένας σας, ώστε να είστε κι οι δύο σίγουροι ότι έχετε κάνει μια δίκαιη κατανομή των οικογενειακών βαρών.
Φροντίστε τον εαυτό σας. Κάντε βάρδιες στα νυχτερινά γεύματα του μωρού ώστε να καταφέρνετε να κοιμάστε λίγο περισσότερο, βεβαιωθείτε ότι τρώτε σωστά και ισορροπημένα (στην ανάγκη, αναθέστε το μαγείρεμα σε κάποιον άλλον, αλλά σε καμία περίπτωση μην επιχειρήσετε να τη βγάζετε κάθε μέρα με junk food ή κάτι πρόχειρο) και όποτε μπορείτε κάντε λίγη γυμναστική (μια βόλτα μέχρι το πάρκο με το μωρό στο καροτσάκι είναι αρκετή), ώστε να διατηρήσετε τη σωματική και ψυχική σας υγεία.
Κάντε υπομονή. Θα έρθει εκείνη η νύχτα που το μωρό δεν θα ξυπνήσει για να πιει γάλα και θα κοιμηθεί μέχρι το πρωί. Η κοιλιά θα μαζέψει και θα χωρέσετε και πάλι στο αγαπημένο σας τζιν. Και θα έχετε γίνει εξπέρ σε κάποια πρακτικά ζητήματα, όπως το μπάνιο, η αλλαγή της πάνας, ακόμα και το κόψιμο των νυχιών του μωρού, ώστε δεν θα σας προκαλεί πλέον τρόμο η σκέψη ότι πρέπει να το κάνετε. Ναι, περνάτε μια δύσκολη (αλλά και υπέροχη) φάση της ζωής σας, εάν όμως επιλέξετε να εστιάσετε στη θετική σκέψη θα διαπιστώσετε ότι έχετε κι άλλα υπέροχα πράγματα να περιμένετε για το μέλλον.
Εξασφαλίστε έξτρα βοήθεια. Μη διστάσετε να ζητήσετε από συγγενείς και φίλους να κρατήσουν για λίγο το μωρό ή να αναλάβουν κάτι εκ μέρους σας. Έτσι, θα έχετε την ευκαιρία να αφιερώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας αλλά και να κάνετε κάτι μαζί ως ζευγάρι.
Ζητήστε τη γνώμη ενός ειδικού. Κάποια ζευγάρια δεν καταφέρνουν να επεξεργαστούν τα προβλήματά τους χωρίς τη βοήθεια κάποιου ειδικού -κι αυτό δεν είναι καθόλου κακό. Εάν πιστεύετε ότι υπό την καθοδήγηση ενός ψυχολόγου ή ενός συμβούλου σχέσεων θα μπορούσατε να αντιμετωπίσετε πιο αποτελεσματικά τα ζητήματα που έχουν προκύψει στο γάμο σας, είναι απόλυτα θεμιτό να απευθυνθείτε σε κάποιον. Εστιάστε το στόχο που είναι να προσπαθήσετε να επαναπροσδιορίσετε τη σχέση σας σε νέες βάσεις. Πλέον, το χρωστάτε και στο παιδί σας!
Πηγή:mamamia.gr