6 λάθη που καταστρέφουν τις οικογενειακές σχέσεις

Οι οικογενειακές σχέσεις θα πρέπει να αποτελούν για σας την πρωταρχική πηγή αγάπης, κατανόησης, αποδοχής και υποστήριξης.

Δυστυχώς οι σχέσεις σε πολλές οικογένειες είναι καταστροφικές. Το γεγονός αυτό μπορεί να προκαλέσει ρήξη στον οικογενειακό δεσμό και να τους φέρει όλους σε δύσκολη θέση.

Για να μάθετε ποιος είναι ο λόγος, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να βρείτε τη ρίζα του προβλήματος. Τότε θα μπορέσετε να αναζητήσετε πιθανές λύσεις.

Παρακάτω θα δούμε έξι λάθη που μπορεί να καταστρέφουν τις οικογενειακές σχέσεις χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε.

Προσβολές και κριτική

Οι λέξεις έχουν δύναμη και, αν και μπορεί να μην το συνειδητοποιούμε, μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά και να σημαδέψουν τους ανθρώπους για πάντα.

Η οικογένειά σας θα πρέπει να αποτελεί πηγή υποστήριξης και ενθάρρυνσης, επομένως τα αρνητικά σχόλια κάνουν μεγάλη ζημιά στις οικογενειακές σχέσεις.

Πολλές φορές κατά τη διάρκεια ενός διαπληκτισμού λέγονται πράγματα χωρίς πολλή σκέψη, τα οποία παραβλέπονται επειδή ειπώθηκαν μέσα στην ένταση της στιγμής.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτά μπορούν να αφήσουν ανοιχτές πληγές στις σχέσεις ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας.

Είναι σημαντικό να αποφεύγετε αυτού του είδους τις καταστάσεις επειδή χρειάζεται πολύς χρόνος για να θεραπευτούν. Είναι καλύτερα να ακολουθείτε το παλιό ρητό: «αν δεν έχετε τίποτα καλό να πείτε, μη λέτε τίποτα».

Αν έχετε κάτι να πείτε, είναι καλύτερα να μιλήσετε ήρεμα προκειμένου να είστε εποικοδομητικοί αντί να επιτίθεστε στους άλλους.

Κουτσομπολιό

Το κουτσομπολιό, σε όλες τις περιπτώσεις, κάνει πραγματικά κακό. Συνήθως οφείλεται στο ότι κάποιος είναι στενοχωρημένος αναφορικά με ένα άτομο και διαδίδει κουτσομπολιά σε βάρος του.

Το κουτσομπολιό μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα προσωρινά, όμως δεν θα λύσει το πρόβλημα. Αντιθέτως, αντανακλά το χαρακτήρα σας και κάνει το άλλο άτομο να μη σας εμπιστεύεται.

Το κουτσομπολιό πιθανώς θα κάνει τα μέλη της οικογένειας να δημιουργήσουν συμμαχίες μεταξύ τους. Αυτό απλώς οδηγεί σε περαιτέρω διχασμό μέσα στην οικογένεια. Θα πρέπει να συζητήσετε το πρόβλημα κατ’ιδίαν με το άτομο με το οποίο διαφωνείτε.

Μιλήστε ήρεμα για τα ζητήματα που προκαλούν την ένταση, τους λόγους πίσω από αυτά και τις πιθανές λύσεις προκειμένου να συμφιλιωθείτε.

Αν το καταφέρετε αυτό, θα δυναμώσετε το δεσμό ανάμεσά σας.

Αποκλεισμός

Το να λαμβάνονται όλοι υπόψη είναι ουσιαστικό για την ενότητα της οικογένειας. Είναι σημαντικό να φροντίζετε ώστε όλα τα μέλη της οικογένειας να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων. Με αυτόν τον τρόπο θα αισθάνονται ότι λαμβάνονται υπόψη και αποτελούν πραγματικά μέλη της οικογένειας.

Όταν κάποιο μέλος της οικογένειας αισθάνεται αποκλεισμένο, αυτό οδηγεί σε συναισθήματα κατωτερότητας και πικρίας.

Αν οργανώνετε κάποιο πάρτι ή σχεδιάζετε κάποιο ταξίδι, καλέστε όλα τα μέλη της οικογένειάς σας. Από αυτά εξαρτάται αν θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν ή όχι.

Το να βοηθάτε όλα τα μέλη να αισθάνονται σημαντικά είναι κάτι πραγματικά ουσιαστικό για τις οικογενειακές σχέσεις.

Εξάλλου μια οικογένεια χωρίς τα μέλη της δεν είναι οικογένεια.

Εξαπάτηση και ψέματα

Η εξαπάτηση είναι καταστροφική σε κάθε σχέση. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστούν χρόνια, ακόμα και γενιές, για να αποκαλυφθεί κάποιο ψέμα.

Να θυμάστε ότι, στο τέλος, η αλήθεια πάντα επικρατεί.

Αν δεν μπορείτε να είστε ειλικρινείς με την οικογένειά σας, τότε με ποιον μπορείτε να είστε ειλικρινείς; Το να λέτε ψέματα στην οικογένειά σας ή ακόμα και το να κρύβετε μικρά πράγματα έχει κόστος για τις σχέσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή προδίδεται η εμπιστοσύνη.

Όσο μεγαλύτερο είναι το ψέμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η ζημιά. Να θυμάστε, οι πράξεις σας έχουν συνέπειες, τόσο για σας όσο και για τους ανθρώπους γύρω σας.

Είναι καλύτερο να αναγνωρίζετε τα λάθη σας και να συνεργάζεστε με την οικογένειά σας για να διορθώσετε τη ζημιά.

Το να είστε ειλικρινείς με την οικογένειά σας δείχνει ότι τη σέβεστε.

Έλλειψη ανοχής απέναντι στις διαφορές

Όταν μεγαλώνετε, ζείτε σύμφωνα με τους κανόνες των γονιών σας. Τόσο εσείς όσο και τα αδέλφια σας δέχονται την ίδια πειθαρχία και καθοδήγηση. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι είστε ο ένας ακριβές αντίγραφο του άλλου.

Το να ζείτε κάτω από την ίδια στέγη δεν σημαίνει ότι πρέπει να μοιράζεστε τις ίδιες γνώμες, τις ίδιες πολιτικές απόψεις ή ακόμα και τις ίδιες θρησκευτικές πεποιθήσεις, για παράδειγμα.

Όλοι πρέπει να μπορούν να δέχονται τις γνώμες, τα γούστα και τις προτιμήσεις των άλλων μελών της οικογένειας.

Αν συνεχώς βρίσκεστε σε σύγκρουση με τους άλλους και με τις διαφορές τους, τότε τελικά θα βλάψετε τις σχέσεις με τα μέλη της οικογένειάς σας.

Η αποδοχή των ανθρώπων όπως είναι και για αυτό που είναι αποτελεί μία από τις πολλές μορφές της αγάπης.

Δεν συγχωρείτε και δεν ζητάτε συγνώμη

Η πραγματική συγνώμη αποτελεί ένα ισχυρό μέσο σύνδεσης στις οικογενειακές σχέσεις. Κανείς δεν είναι τέλειος και ακόμα και στις καλύτερες οικογένειες υπάρχουν διαπληκτισμοί.

Απλές λέξεις όπως «λυπάμαι πολύ για…» μπορούν να δημιουργήσουν ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς.

Το μήνυμα που στέλνετε όταν ζητάτε συγνώμη είναι ότι νοιάζεστε για το άλλο άτομο και δεν θέλετε να υπάρχουν συναισθήματα πικρίας ανάμεσά σας.

Είναι πολύ σημαντικό για τα μέλη της οικογένειας να θυμούνται ότι χρειάζονται το ένα το άλλο.

Επίσης οι πικρίες δεν ωφελούν σε τίποτα -απλώς προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά. Είναι σημαντικό να μάθετε να συγχωρείτε και να ζητάτε συγνώμη για να δυναμώσετε τους οικογενειακούς δεσμούς.